Sonora Vaice: egoisms - tās ir tiesības domāt, rīkoties un pieņemt mācību!

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

«Egoisms - tās ir tiesības domāt, rīkoties un pieņemt tādu mācību, kādu attiecīgajā situācijā uzskatu par pareizāko, vienlaikus nekaitējot citiem. Varu pilnveidot tikai sevi vai tos, kam ir līdzīgi mērķi un sapņi. Tā mēs tieši vai netieši viens no otra mācāmies,» izdevumā «OK» par egoismu runā operdziedātāja Sonora Vaice.

Pirms kādiem gadiem Sonora Vaice bija teikusi, ka mācīsies domāt egoistiski. Vai tas šodien ir izdevies? Un kā tas izpaužas?

«Tas noteikti bija sacīts kontekstā. Es domāju egoismu tādā izpratnē, ka man ir tiesības domāt, rīkoties un pieņemt tādu mācību, kādu attiecīgajā situācijā uzskatu par pareizāko, vienlaikus nekaitējot citiem. Varu pilnveidot tikai sevi vai tos, kam ir līdzīgi mērķi un sapņi. Tā mēs tieši vai netieši viens no otra mācāmies. Cilvēki, kurus tas neinteresē, mūs nesastaps.

Vienīgais, ko varam darīt, - egoistiski attīstīt sevi un egoistiski mācīties no citiem, lai kāds cits egoistiski mācītos no mums. Tāda pozitīvo egoistu ķēdīte.

Savukārt negatīvais egoisms būtu piespiest citus iemīlēt to, kas viņiem nepatīk, ko viņi negrib. Nav jēgas kaut ko mācīt cilvēkam, kurš tam nav gatavs. Turklāt - kā mēs varam zināt, ka mūsu domas ir pareizas arī viņu gadījumā?

Parasti, lai mudinātu mūs uz pareizā ceļa meklēšanu, dzīve vispirms piespēlē mācību.

Stāvot uz skatuves, es necenšos nevienam neko mācīt. Es dziedu, jo man patīk dziedāt, es mīlu mūziku. Man patīk izzināt un trenēt tehnisko pusi, izprast režisora ideju; patīk izjust, kā diriģents vada savu muzikālo ideju, patīk tajā visā atrast sevi jaunā variantā. Kad tas viss saslēdzas kopā, smadzeņu zobratiņi sāk rotēt kādā jaunā veidā, radot jaunas sajūtas un izpratni, kas ar katru nākamo izrādi pieaug, varbūt pat mainās,» intervijā izdevumā «OK» runā Sonora Vaice.

Vai šis «egoisms» ir mainījis jūsu attiecības ar apkārtējiem? «Jā, tas noteikti ir uzlabojis manas attiecības ar tuvākajiem, jo pašpietiekami cilvēki nelien visām pudelēm par korķi, viņi rada cieņu pret sevi un ciena citus. Joprojām to mācos...»

Lasi vairāk šā mēneša izdevumā «OK».


KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu