Kā izvēlēties īsto izlietni

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Neviena vannasistaba un virtuve nav iedomājama bez izlietnes. Papildus savai galvenajai funkcijai, tā parasti tiek pielāgota arī vannasistabas dizainam, kas nav mazsvarīgi, ja interjers tiek īpaši pārdomāts. Laiks ir gājis uz priekšu, un tas veiksmīgi atspoguļojas arī ražotāju kolekcijās.

Izlietnes var iedalīt četrās kategorijās:

  • keramikas,
  • kompozītmateriāla (minerāllējums),
  • metāla,
  • citu materiālu.
Duravit 1930
Duravit 1930 Foto: Publicitātes foto

Keramikas izlietnes

90% no tirgus piedāvājuma pārstāv keramikas izlietnes, sākot ar ekonomiski izdevīgām (no 20 EUR), beidzot ar ekskluzīvām un ļoti dārgām. Sanitārā keramika ir salīdzinoši sens materiāls. Tas ir dabīgs, jeb «dzīvs» materiāls, kas žāvēšanas procesā var nedaudz mainīt savu formu, tāpēc keramikas izlietnes nevar uztaisīt lielas, kā arī formas nekad nebūs taisnas – tās var izveidot tikai apaļas. Ražošanas procesā, pievienojot kvarcu, var izveidot ļoti plānas malas. Rekords ir 6 mm plāna izlietne. Keramika ir slavena ar savu ilgtspēju. Šajā kategorijā vērts pieminēt tādus piegādātājus kā Villeroy & Boch, Duravit, Ideal Standard, Ceramica Globo un Imperial Bathrooms.

Teuco - Milestone
Teuco - Milestone Foto: Publicitātes foto

Kompozītmateriāls

Šo izlietņu pamatā ir akmens drumslas, kam katrs ražotājs pievieno savu «slepeno» materiālu, no kura tiek izlietas dažādas formas un krāsas izlietnes. Minerāllējumiem raksturīgas asas formas un izturība. Akmens izlietnes visbiežāk tiek izvēlētas gadījumos, kad ir nepieciešama liela izmēra izlietne. Ražotāji šādām izlietnēm dod 25 garantiju. Iegādājoties šādu izlietni, būs jārēķinās ar lielākiem izdevumiem, jo to cenas sākas no 120 EUR. Kvalitatīvas kompozītmateriālu izlietnes piedāvā tādi ražotāji kā Teuco, Burgbad, Toto, Vispool un PAA.

Ideal Standard - Ipalyss
Ideal Standard - Ipalyss Foto: Publicitātes foto

Metāls

Šajā kategorijā populārākās ir emaljēta metāla izlietnes. Pretēji aizspriedumiem, ka metāla izlietnes ir lētas un vienkāršas, dizaineri piedāvā ļoti skaistas, vizuāli dārgas izlietnes, kuras pirmajā brīdī nav iespējams atšķirt no keramikas vai kompozītmateriāla. No metāla tiek veidotas dažādās formas, ko pēc tam pārklāj ar emalju (šķidra stikla kārtiņu). Tas ir plāns un ļoti izturīgs materiāls. Tiesa, cenas ziņā šī būs visdārgākā izvēle, jo šajā kategorijā cena sākas no 400 EUR. Specialisti iesaka izvēlēties Alape piedāvātās metāla izlietnes, jo šis piegādātājs piedāvā ne tikai dizaina ziņā izcilus risinājumus, bet arī izcilu kvalitāti.

Burgbad - Mya
Burgbad - Mya Foto: Publicitātes foto

Citi materiāli

Šajā grupā var iekļaut visu, ko var saukt par ekskluzīvu un dārgu, jo arī materiāls nav lēts: dabīgie akmeņi, kalnu kristāls, kvarcs, onikss, varš, bronza, zelts, sudrabs. Piemēram, kvarca izlietne var izmaksāt par 10 tūkstošus. Ekskluzīva dizaina cienītājiem ir vērts izvēlēties Teuco, Herbeau vai Volevatch ražojumu.

Villeroy & Boch - Artis
Villeroy & Boch - Artis Foto: Publicitātes foto

Tendences

Kā jebkuram dizaina produktam, arī izlietnēm ir raksturīgas tendences, kas mainās gandrīz katru gadu. Šobrīd modē ir neierastas formas un krāsas. Piemēram, izlietnes iekšpuse ir balta, bet ārējā daļa zaļa. Dažkārt cilvēki izvēlas izlietnes, kas nav glancētas un gludas, bet gan pusmatētas (silk touch). Pusmatētai izlietnei lielākais mīnuss ir tās kopšana, jo virsma aiztur netīrumus. Tajā pašā laikā šīs virsmas ir iespējams pulēt, tādējādi atgriežot to sākotnējo izskatu.

Alape - Stahlform
Alape - Stahlform Foto: Publicitātes foto

Virtuves izlietnes

Virtuves izlietnes ir atsevišķa kategorija, jo tās atšķiras no vannasistabas izlietnēm galvenokārt sava pielietojuma dēļ.

  • Izplatītākā un arī lētākā noteikti ir nerūsējošā tērauda izlietne, kas radīta, rūpnieciski izspiežot vajadzīgo formu.
  • Arī virtuvē plaši tiek izmantots minerāllējums. Parasti izlietne tiek izgatavota kopā ar darba virsmu.
  • Dažkārt tiek lietota keramika. Ņemot vērā virtuves darba specifiku, keramiskajam materiālam pievieno papildus elementus, lai izlietne būtu izturīgāka.
Alape - Washstands
Alape - Washstands Foto: Publicitātes foto

Stiprinājumi

Arī te izlietnes var iedalīt divās kategorijās:

  • uz virsmas liekamās,
  • iebūvejamās, kas visbiežāk sastopamas sabiedriskās telpās un tiek veidotas no akmens.

Interjera un delikatešu centra mc2 veikala Decorum santehnikas produktu projektu vadītājs Vladimirs Čubars iesaka izvēlēties izlietni, kas vispirms kalpos tam paredzētajam mērķim, un tikai tad izvēlēties dizainu. Noteikti ir jāaprēķina vēlamais izmērs, lai vēlāk nerodas sarežģījumi, ja izrādās, ka izlietne ir pārāk maza vai sekla. Ikdienai visērtākā būs dziļa un liela izlietne, kas novērsīs arī ūdens šļakstīšanos uz sienām vai grīdas.

Foto: Publicitātes foto
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu