«Cisku» laikmeta noriets. Lētā alus dzērājiem būs jāpāriet uz mazāku iepakojumu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TASS/Scanpix

Ciska, bomslis, bomba, torpēda, dūcis. Stipro alu divu litru plastmasas pudelēs dažādās Latvijas vietās dēvē atšķirīgi. No nākamā gada aprīļa alu liela tilpuma pudelēs vairs nedrīkstēs pārdot. To paredz Saeimas pieņemtie grozījumi Alkoholisko dzērienu aprites likumā. Tilpuma maiņa lētā alkohola patēriņu nesamazinās. Saeimai nav drosmes, tā ir rīcības imitācija, uzskata Latvijas Ārstu biedrības prezidents Pēteris Apinis.

Sākumā bija paredzēts, ka alkoholu lielajās pudelēs nedrīkstēs pārdot no 2020.gada 1.septembra, bet valsts prezidents Raimonds Vējonis likumprojektu nosūtīja parlamentam otrreizējai caurlūkošanai, iebilstot pret nesamērīgi garu pārejas periodu. Viņš arī rosināja vispār atteikties no alkoholisko dzērienu fasēšanas plastmasas iepakojumos.

«Tie, kas dzer, atrod vislētāko alkoholu, lai iegūtu maksimālu reibumu par minimālu cenu,» saka Apinis.

Attiecīgais «kontingents» vadās pēc formulas «litrs reizināts ar grādiem, dalīts ar eiro.

Ārstu biedrības vadītājs uzskata, ka Saeimas pieņemtās izmaņas likumā tikai imitē darbību, kas vērsta uz dzeršanas posta samazināšanu. Patiesībā likumdevējiem nav dūšas, jo «alus lobijs» ir ievērojams. Apinis uzskata, ka problēma ir tajā, ka alum ir vismazākais akcīzes nodoklis, kas ļauj pārdot alkoholisko dziru ar milzīgām atlaidēm. «Akcīze būtu jāceļ vismaz līdz igauņu līmenim,» saka Apinis. Lai gan alus stiprumam ar dzēriena kvalitāti tiešas saistības nav, jo stiprs alus var būt arī dabisks, ārsts skeptiski lūkojas uz lētajiem dzērieniem.

«Man nav viedokļa, jo tādu man ir bail dzert. Ja man kāds cenšas iestāstīt, ka tā dzeltenā žļurga ir labs alus…»

saka Apinis. Pēc viņa domām, problēma ir tajā, ka lētais, spēcīgi reibinošais dzēriens ir tik viegli pieejams.

Stiprā alus ražošana patiesi ir ātrāka un lētāka nekā vieglāka alus, kas maksā krietni dārgāk.

Mīts, ka stiprais alus plastmasas pudelēs ir alus pulvera un spirta sajaukums, nav patiess.

Šo alu ražo no lētiem graudiem, nevis iesala, bet apiņu vietā izmanto apiņu ekstraktu, kas kvalitātes ziņā ir zemāka līmeņa par apiņiem. Turklāt «divlitreņu» alum tiek izlaista nogatavošanās fāze.

Aizliegums stipro alkoholu pārdot lielajās pudelēs attieksies uz alu, sidru, kā arī alkoholiskajiem kokteiļiem un dažādiem starpproduktiem, piemēram, stiprinātiem vīniem, vermutiem, liķieriem un liķiera tipa vīniem.

Izmaiņas paredz, ka alkoholu nedrīkstēs pārdot plastmasas pudelēs, kuru tilpums pārsniedz puslitru, ja dzēriens ir stiprāks par 5,8 grādiem. Tāpat šos dzērienus nedrīkstēs tirgot plastmasas pudelēs ar tilpumu virs viena litra, ja to stiprums nepārsniedz 5,8 grādus.

Ierobežojumi neattieksies uz stikla, keramikas, koka, metāla vai komplekso iepakojumu, kas sastāv no polimēra vai lamināta maisa, kas iepakots kartona kastē. Tāpat aizliegums neattieksies uz gadījumiem, kad dzērienu tirgos ražošanas vietā vai ražotāja struktūrvienībā. Alus darītavās un to specializētajos veikalos izlejamā alus tirdzniecība būs atļauta arī plastmasas pudelēs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu