Jaunākās tendences paklāju dizainā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Gandrīz katram no mums mājās ir vismaz viens paklājs – krāšņs, ar rokām austs persiešu mākslas darbs viesistabā pie dīvāna, biezas vilnas kāju sildītājs guļamistabā vai vismaz funkcionāli ļoti svarīgais kājslauķis pie ieejas durvīm. Paklāju daudzveidība un ražošanas tehnoloģijas ir tik plašas, ka pat profesionāliem interjera dizaineriem orientēšanās to plašajā piedāvājuma klāstā reizēm sagādā galvassāpes. Šoreiz sniegsim ieskatu par galvenajām paklāju izmantošanas iespējām un to veidiem.

Paklāju izmantošanas iespējas

Arvien vairāk ražotāju strādā pie jaunu paklāju veidu meklējumiem. Mūsdienās paklāju dizaina risinājumi ir jau tik tālu attīstīti, ka tos var lietot praktiski visās telpās. Augstas kvalitātes, nodilumizturīgs un viegli kopjams mīkstais grīdas segums būs vispiemērotākais risinājums telpās, kurās ir svarīgi mazināt triecientroksni. Tas ir viens no labākajiem skaņas absorbentiem. Šo īpašību dēļ paklājus plaši izmanto sabiedriskās ēkās – birojos, viesnīcās, tirdzniecības centros un citās klientu apkalpošanas zonās. Augstākās kvalitātes angļu ražotāja Westex paklāji tiek likti pat uz karaliskajām jahtām. Daudzveidīgas ir paklāju izmantošanas iespējas dzīvojamās telpās. Lai panāktu viengabalainību, ar tiem var ieklāt plašus grīdas laukumus, vai arī paklāju ar izteiksmīgiem rakstiem pozicionēt kā telpas galveno akcentu.

Foto: Publicitātes foto

Paklāju veidi

Foto: Publicitātes foto

Pārsvarā pieejami trīs paklāju veidi – gabalpaklāji, paklāji ruļļos un paklājflīzes. Latviešu valodā visus veidus apzīmē ar vienu terminu – paklāji, bet angļu valodā katram veidam ir savs apzīmējums – gabalpaklāji jeb rugs, paklāji ruļļos jeb carpets. Paklāju izmēri ir ļoti dažādi. Gabalpaklāji var būt dažādas konfigurācijas (kvadrātveida, taisnstūra, apaļi, ovāli un neregulāras formas) un pēc izmēriem pielāgojami jebkuram telpas lielumam. Savukārt paklājiem ruļļos parasti ir vairāki ruļļa izmēri, piemēram, angļu ražotājam Westex standarta ruļļi ir 1 m, 3,66 m, 4 m, 4,57 m ,5 m plati.

Foto: Publicitātes foto

Paklājus iedala arī pēc materiāla, no kāda tie austi – ir paklāji no sintētiskām šķiedrām un dabīgām šķiedrām. Tieši paklāja šķiedra ir tā, kas nosaka, kāds būs paklāja kalpošanas ilgums un lietošanas īpatnības. Interjera un delikatešu centra mc2 veikala Decorum grīdas segumu iepirkumu speciāliste Silvija Purene, iegādājoties paklāju, iesaka pievērst uzmanību tam, no kāda materiāla un kādas šķiedras paklājs ir austs. Piemēram, angļu ražotājs Westex piedāvā paklājus, kas austi tikai no augstākās kvalitātes īpaši garas angļu vai Jaunzēlandes aitu vilnas. Angļu aitu vilna ir ar dzeltenīgu nokrāsu, un to izmanto paklājiem dabīgos toņos. Savukārt Jaunzēlandes aitu vilna ir ar praktiski neierobežotu krāsu gammu.

Foto: Publicitātes foto

Tieši garā šķiedra nosaka paklāja kvalitāti un nodilumizturību. Vilnas šķiedras, tās iestrādājot paklājā, tiek fiksētas vairākās vietās, tādējādi tās pilnībā piesaistot pie pamatnes. Šādi paklāji iztur dažādus griezumus, kā arī tos var likt telpās ar lielu noslodzi.

Mūsdienās paklāji vat tikt apstrādāti ar speciālu aizsargslāni, kas atgrūž šķidrumu. Zemākās kvalitātes paklājiem šis aizsargslānis tiek uzklāts jau gatavam paklājam. Tas ātri nodilst un nepilda sākotnēji paredzēto funkciju. Augstākās kvalitātes paklājiem ar aizsargslāni tiek apstrādāta pati šķiedra pirms tās ieaušanas paklājā. Uz šāda paklāja izlieta vīna glāze vai dubļainu pēdu nospiedumi, tos savlaicīgi noslaukot, neatstās nekādus paliekošus traipus.

Ražotāji piedāvā arī paklājus alerģiskiem cilvēkiem. Antibakteriālajos paklājos nedzīvo kodes un putekļu ērcītes. Vācu ražotie Dura Air sērijas paklāji pat attīra gaisu telpā. Kopumā vilnas paklāji ir lielisks telpas termoregulators – tie gan uzsūc, gan atdod lieko mitrumu.

Paklāju ieklāšanas tehnikas

Pareiza ieklāšana ir sevišķi svarīga paklājflīzēm un paklājiem ruļļos. Ir trīs paklāju ieklāšanas veidi. Anglijā vispopulārākais ieklāšanas veids ir paklāja uzstiepšana uz rāmja. Pa telpas perimetru izvieto speciālas līstes, pie kurām ar nagliņām piestiprina paklāju.

Foto: Publicitātes foto

Pie mums plašāk izplatīta paklāja pielīmēšana pie grīdas pamatnes ar speciāli piemērotu līmi. Mājas apstākļos un vietās, kur grīdas noslodze ir zema, paklājus var stiprināt ar divpusējo celtniecības līmlenti, to līmējot krusteniski.

Foto: Publicitātes foto

Neierobežotas dizaina iespējas

Foto: Publicitātes foto

Telpā paklājs var būt kā galvenais akcents, vai tieši otrādi – kā fons pārējām interjera detaļām. Iegādājoties paklāju, svarīgi novērtēt tā tonālo saskaņotību ar iekārtojamo telpu. Prestižākie ražotāji, piemēram, Westex piedāvā pirms paklāja iegādes pasūtīt nelielu paraugu, kuru iespējams paņemt līdzi un «piemērīt» konkrētai telpai. Tas atvieglo darbu arī profesionāliem interjera dizaineriem, jo ne vienmēr no attēlos redzamajiem paraugiem iespējams precīzi nojaust paklāja tekstūru, spīdumu, biezumu un citus svarīgus dizaina aspektus, piemēram, vai pa paklāju, kas paredzēts guļamistabā, būs patīkami staigāt basām kājām.

Foto: Publicitātes foto

Jaunākās tehnoloģijas paklāju dizainā ienesušas ievērojamas pārmaiņas. Pašlaik pieejami paklāji ar dažādiem printiem, uzprintētām fotogrāfijām un optiskiem 3D zīmējumiem, kas rada ilūziju, ka telpa turpinās. Vācu ražotājs Halbmond piedāvā uz paklāja uzprintēt tieši jūsu izvēlētu fotogrāfiju. Iespējams uzprintēt arī visdažādākos tekstus, sākot ar jūsu uzņēmuma logo līdz pat vispārdrošākajām fantāzijām, piemēram, savas dzīvojamās mājas ieejas halles paklājam varat uzprintēt Raiņa dzeju vai savu dzimtas koku, un jums vienmēr būs par ko parunāt ar atnākušajiem ciemiņiem.

Foto: Publicitātes foto

Paklāju dizains katru gadu seko līdzi arī vispārējām modes tendencēm. Šogad aktuāli ir dažādi adījuma raksti. Plašu kolekciju piedāvā beļģu ražotājs Arc edition by Balta. Ar viena raksta paklāju var noklāt visu telpu, kā arī kombinēt aktīvāka raksta un krāsas paklājus akcentiem ar paklājiem mierīgos toņos. Paklājus var piegriezt visdažādākās konfigurācijas telpām. Vēsturiskās ēkās paklājus bieži liek uz kāpnēm, lai saudzētu esošos pakāpienus un mazinātu to slīdamību.

Foto: Publicitātes foto

Ja esat klasisko vērtību piekritējs, tad prestižākie ražotāji piedāvā izcilas kvalitātes ar rokām austus vilnas un zīda paklājus. To cenas gan ir ļoti augstas. Ekonomiski izdevīgāki ir zīda imitācijas paklāji, piemēram tādi, kuros 40% pievienota bambusa šķiedra, vai arī 100% viskozes paklāji, kas ar savu maigo struktūru un patīkamo spīdumu atgādina zīdu, piemēram Lano. Prestižākie ražotāji, piemēram, angļu ražotājs Bronte Carpets vai indiešu ražotājs Jacaranda savā sortimentā iekļāvuši augstas kvalitātes paklājus no daudzveidīgām šķiedrām dažādās cenu kategorijās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu