Politologs: Putina administrācija teroraktu izmantos savā labā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Teroraktu Sanktpēterburgā Krievija izmantos, lai uzkurinātu militāri psiholoģisku histēriju, uzskata vēsturnieks un politologs Kārlis Daukšts. Ar šausminošo noziegumu saistīto pēdas turpinās meklēt tuvējos kaimiņos.

«Jau senie grieķi teica: «Meklējiet, kam tas ir izdevīgi!» Sabiedrība Krievijā ir sašķēlusies divās frontēs. Vara ir atskārtusi, ka 78% augstais atbalsts Putinam nebūt nav iecementēts rādītājs,» iesāk Daukšts.

Plašās protesta akcijas, vērstas pret koruptīvo vidi varas gaiteņos, kas visā Krievijā, it īpaši lielākajās pilsētās, notika marta beigās, valsts varai bija trauksmes zvans, kas apliecināja, ka

jaunā paaudze nepakļaujas varas iestādēm un pret militāru spēku izturas ņirdzīgi.

Notikušais uzrādīja pietiekami būtisku apdraudējumu varai, to, ka vara Krievijā nav efektīva, pārliecināts Krievijas politikas eksperts. Pēc viņa domām, miermīlīgie mītiņi, kuros piedalījās demokrātiski noskaņotā, inteliģentā un moderni domājošā Krievijas sabiedrības daļa, nebūt nav tik nevarīgi, kā varētu šķist. «Nepakļaušanās akcijas ir efektīvas un parādīja, ka varai Krievijā nav autoritātes.» Ir skaidrs, ka valdībā un prezidenta administrācijā tas radīja satraukumu. Sabiedrības sašķelšanās Krievijā ir spēcīgs trends. Tas vien nozīmē, ka Krievijas varas administrācijai ir nepieciešamība konsolidēt pilsoņus. Šobrīd ar administratīvām metodēm tiek gatavota liela antiteroristiska akcija, kas notiks tuvākajā laikā, iespējams, 8. aprīlī, un kuras galvenais vēstījums būs šāds:

Krievijā ir tikai viens cilvēks, kas var tikt galā ar terorismu. Tas, protams, ir Putins.

Daukšts uzskata, ka šī akcija būs kļūda, jo parādīs, ka sabiedrības saliedēšanai tiek izmantota nevis ideja, pārliecība, bet gan administratīvi mehānismi.

«Neraugoties uz terorakta šausmām un cilvēku sakāpinātajām emocijām, baidos, ka notikušo savu ideju leģitimizācijai izmantos ne viens vien politiskais spēks,» spriež politologs. Savas pozīcijas stiprinās putinisti. Daukšts atgādina, ka daļas sabiedrības acīs tieši Putins ir tas, kurš izrādīja apņēmību Čečenijas kara laikā un noregulēja situāciju. Tajā laikā Putinam piederēja tēze:

Ja teroristu atradīs tualetē, tad turpat viņu arī nogalinās.

Pētnieks pieļauj, ka turpināsies ar teroraktu saistīto pēdu meklējumi tuvējos kaimiņos, tostarp Ukrainā. Pēc viņa domām,

specdienestu ātrums un efektivitāte, atrodot teroraktā vainīgo, rada ieganstu šaubām

un spekulācijām par varas iesaistītības iespējamību.

Daukšts uzskata, ka Latvijā Sanktpēterburgā notikušais tiešā veidā neatbalsosies, lai gan ietekme varētu būt pastarpināta. Jebkurā gadījumā nāvējošais uzbrukums liek domāt par to, kādi mērķi tiek projicēti uz sabiedrību. Politologs norāda, ka iekšpolitiskais klimats ir ārkārtīgi svarīgs antiterorisma aktivitātēs. Terorakti, kas notiek tepat kaimiņos Eiropā un Krievijā, atgādina par nepieciešamību konsolidēt Latvijas sabiedrību, mazinot pretrunas starp valdību un tautu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu