5 mīti par vēnu operācijām

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: VC4

Mūsdienu medicīnas tehnoloģijas un speciālistu augstais zināšanu līmenis dod iespēju izvēlēties pēc iespējas saudzējošākas metodes kā likvidēt vēnu problēmas. Taču vēl aizvien pastāv mīti par vēnu operācijām. Baltijas vēnu klīnikas (BVK) speciālisti saskaras ar tādiem mītiem kā: nav vēlams veikt operāciju pavasarī un vasarā, ilgs rehabilitācijas laiks, paliek rētas u.c.

Operācijas nav vēlams veikt pavasarī un vasarā, jo iespējamas komplikācijas un sliktāk dzīst rētas.

Protams, pēc jebkuras operācijas ir vēlams rehabilitācijas periods, tomēr pacienti pēc mūsdienīgām vēnu operācijām atlabst vienlīdz ātri kā vasarā tā ziemā. Šo maztraumatisko endovenozo operāciju laikā tiek izdarīti nelieli dūrieni ādā. Caur tiem, ievadot tievu katetru, ar lāzera, radiofrekvences, tvaika mikroimpulsu vai bioloģiskās līmes metodi, tiek likvidēta bojātā vēna. Karstā laikā pēcoperācijas periods varētu būt mazāk patīkams, jo 1- 4 nedēļas pēc operācijas jānēsā speciālas vēnu kompresijas zeķes. Taču, ja izvēlas biolīmes vēnu operāciju, šādas zeķes nav nepieciešamība valkāt.

Pēc operācijas ir ilgstoši jāpavada slimnīcā, nepieciešams rehabilitācijas periods un līdz ar to- cilvēks nevar savlaicīgi atgriezties, piemēram, « biznesa pasaulē».

Novērtējot pacienta konkrēto veselības problēmu ir iespēja pielāgot daudz un dažādus risinājumus, lai gan operācija, gan pēcoperācijas periods būtu patīkamāks un veselībai nekaitīgāks. Parasti pēc visām plānveida vēnu operācijām pacients var doties mājās operācijas dienā un atgriezties ierastajā dzīvē pāris dienu laikā.

Protams, jārēķinās, ka pirmo nedēļu pēc operācijas kājā varētu būt diskomforta sajūta un vēl nedaudz ilgāk – nelieli zilumi pa vēnas gaitu. Tas ir atkarīgs no tā, ar kādu metodi operēts, cik dziļi vēna atrodas, cik bijis sānzaru. Ja ir bojāta tikai lielā maģistrālā vēna un nav izspiedušies nekādi sānzari, tad pēc nedēļas kāja izskatās tā, it kā tai nekas nebūtu darīts.

Pēc operācijas paliek rētas – vizuāli estētiski defekti, no kuriem nav iespējams atbrīvoties.

Operācijas šobrīd ir maz invazīvas – brūces, rētas izskata ziņā dažkārt atgādina adatas dūrienu, līdz ar to arī audi tikpat kā netiek traumēti. Pēc biolīmes operācijas nav vērojami arī asins izplūdumi, kā arī nepastāv iespēja, katiks traumēti ādas jušanas nervi, jonav termiska iedarbībauz vēnu, apkārtējiem audiem un nerviem, kā tas ir, izmatojot lāzeri, radiofrekvences un tvaika mikroimpulsu metodi. Šī iemesla dēļ pēc operācijas kļūs nejutīga. Šīs operācijas kombinācijā ar skleroterapiju, lāzerterapiju, termokoagulāciju un citām metodēm tiek sasniegts ļoti labs kosmētiskais rezultāts.

Vēnu problēmas nevar atrisināt uz visiem laikiem, agri vai vēlu tās atkārtosies, tāpēc nav jēga vēnas operēt.

BVK saviem pacientiem izsniedz operācijas kvalitātes un garantijas beztermiņa sertifikātu, lai viņi būtu droši, ka viss izdevies kā plānots, bet ja tas tomēr notiktu, pacients saņemtu ārstēšanu bez maksas. Tomēr jāatceras, ka pēc dažādām manipulācijām vai vēnu operācijām ir īpaši svarīgi ielāgot attiecīgus nosacījumus un atkārtoti pārbaudīt vēnu veselības stāvokli ar vairāku gadu intervālu. Protams, jebkura operācija var izraisīt arī neparedzētus sarežģījumus. Ja pacientam neveic kvalitatīvu izmeklēšanu, vēnu iezīmēšanu pirms operācijas, tad problēmas var rasties. Pirms operācijas operējošajam ārstam pašam vajadzētu izmeklēt pacientu un iezīmēt vēnas. Lielā vēna nav redzama, un precīzi iezīmēt to var tikai ar ultrasonogrāfijas kontroli. Arī tās vēnas, kas, stāvot kājās, ir redzamas, pacientam apgulstoties uz operāciju galda, vairs nav saskatāmas, tāpēc ir ļoti svarīgi tās precīzi iezīmēt.

Tomēr, ja pacientam izoperē slimo vēnu, bet pēc gadiem viņam sabojājas kāda cita vēna, kas pirms tam bija vesela, tas nav recidīvs, tā ir citas venozās sistēmas saslimšana. Par recidīvu mēs varam uzskatīt gadījumu, ja varikoze rodas tajā pašā vietā, kur jau reiz veikta operācija.

Operāciju nevar veikt gados veciem cilvēkiem vai pacientiem ar citām veselības problēmām.

Vēnas var mūsdienās ārstēt ar mazinvazīvām metodēm, nekādas kopējās narkozes, spinālās anestēzijas nav nepieciešamas. Piemēram, operāciju laikā, pielietojot lāzeru, radiofrekvenci vai tvaika mikroimpuilsu metodi, pielieto vietējo anestēziju (tiek atsāpināta tikai vēna), kas pacientam ir saudzējošāka un drošāka. Savukārt biolīmes vēnu operācijas laikā, kas drīzāk uzskatāma par procedūru, nav nepieciešams pielietot anestēziju, jo līmes tehnikas metode ir pilnīgi nesāpīga. Tas nozīmē, ka šo operāciju droši var veikt neatkarīgi no vecuma un vispārējā veselības stāvokļa. Tas ir augstākais zinātniskais sasniegums vēnu ārstēšanā, kas nodrošina ļoti augstu drošību un komforta līmeni operācijas laikā un pēcoperācijas periodā. Pēc šīs operācijas nav jānēsā arī kompresijas zeķes. kas ir pozitīvs aspekts gados vecākiem, korpulentiem cilvēkiem un tiem, kas sirgst ar locītavu reimatismu, jo viņiem pašiem ir grūtības tās uzvilkt.

Ja tomēr cilvēki baidās no dūrieniem, no operācijām, tad nu VC4 cilvēkam var piedāvāt tā saucamo hipnozes metodi, kuras ietvaros pacients tiek ievests vieglā hipnozē un operāciju cilvēks pavada pat nejūtot, ka viņš tiek operēts. Viņš nejūt pilnīgi neko, kā ieslīdzis patīkamos sapņos. Ir speciāli hipnoterapeiti, kas to pielieto. Hipnoze tiek pielietota ārstniecībā, kopš 1950.gada. Tāpat ir pieejama arī tā saucamā smieklu gāze, kuras rezultātā cilvēkam samazinās sāpju sajūtas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu