Smaganu asiņošana – risks agrīni zaudēt zobus! Kā to novērst?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: reklāmas materiāls

Vai tev ir nācies kādreiz saskarties ar smaganu asiņošanu un vai zini, ka tā var novest pie agrīna zobu zaudējuma?

Sūdzības par asiņojošām smaganām zobārstam nākas dzirdēt visai bieži, tomēr liela daļa pacientu to uzskata par normālu parādību, bet vai tiešām tā tas ir?

Vai ir nepieciešams satraukties?

Zobārste Anete Sopule skaidro: «Smaganu asiņošana liecina par iekaisumu periodonta audos, kas ieskauj zobu. Lai gan ir dažādi faktori, kas to var pastiprināt un ietekmēt, galvenais iemesls ir tikai viens - slikta mutes dobuma higiēna.» Vai zināji, ka zobu aplikumā dzīvo miljoniem baktēriju, kas izdala dažādus toksīnus? Līdz pat 400 dažādas mikroorganismu sugas, to radītie toksīni un ēdiena paliekas veido aplikumu, kura uzkrāšanās smaganu rievā liek sarosīties imūnajām šūnām - tās lielā daudzumā nokļūst smaganu audos, attīstās iekaisums, palielinās asinsvadu caurlaidība un pat viegls pieskāriens izraisa asiņošanu. Iekaisumu smaganās sauc par gingivītu, bet, tam progresējot tālāk, attīstās periodontīts - iekaisums kaulā, kas apņem zobu, - notiek kaula destrukcija, tas atkāpjas un, vienkāršāk sakot, zobam apkārt esošais balsts pamazām izzūd. Tieši šis ir viens no galvenajiem iemesliem agrīnam zobu zaudējumam.

Augstāk aprakstītais, protams, ir tikai viens no iespējamajiem scenārijiem. Svarīgi saprast, ka tieši aplikums ir tas, kas rada arī paša zoba bojājumus, sliktu elpu, palielinās risks infekciju un sistēmisko slimību attīstībai.

Kā cīnīties ar asiņojošām smaganām?

A. Sopule atzīst: «Vislabākais veids, kā novērst iekaisuma attīstību, ir regulāra un kārtīga zobu tīrīšana. Gingivītu un periodontītu izraisa zobu aplikumā esošās baktērijas, tādēļ nepieciešams regulāri un kārtīgi šo aplikumu noņemt. Svarīgi ievērot zobārstu rekomendācijas un izmantot zobu birsti ar mīkstiem sariņiem. Dažādās zobu pastās atrodamas vielas, kas kavē baktēriju augšanu, tomēr papildus nepieciešams atcerēties arī par kariesa profilaksi. Tam tiek rekomendētas zobu pastas ar fluorīdu koncentrāciju 1000 - 1500 ppm. Labai zobu pastai jāpilda gan antibakteriālas, gan remineralizējošas funkcijas, tāpēc pastā noteikti nepieciešami fluorīdi.»

Aplikumu nav iespējams vienkārši aizskalot vai notīrīt ar dažām ātrām zobu birstes kustībām. Tam nepieciešamas laiks un pacietība. Arī spēks nepalīdzēs. Zobi ir jātīra ar mīkstu zobu birsti, ātrām kustībām, nelietojot lielu spēku. Arvien vairāk zobārstu visā pasaulē un arī Latvijā labākam rezultātam iesaka izmantot Philips Sonicare elektrisko zobu birsti.

Mazliet paradoksāli, ka laikmetā, kurā visi dzenas pēc jaunākajām tehnoloģijām, zobu tīrīšanai tiek lietota birstīte, kas funkcionāli neatšķiras no tās, ko lietoja cilvēki pirms tūkstošiem gadu. Mēs taču saprotam, ka jaunākie putekļu sūcēji darbojas labāk, datori strādā ātrāk un fotokameras pat telefonā pārspēj savus priekšgājējus. Bet kāpēc mēs neuzticamies elektroniskajām zobu birstēm?

Foto: Reklāmraksts

Zinātniski pierādīti fakti.

Ir zinātniski pierādīts, ka elektriskās zobu sukas neizraisa smaganu atkāpšanos, tieši pretēji – elektriskā zobu suka nodrošina maigu smaganu masāžu, kas uzlabo asins cirkulāciju, un, pateicoties efektīvai aplikuma noņemšanai, smaganu veselība strauji uzlabojas.1 Tīrot zobus ar manuālo zobu birsti, tiek lietots lielāks spēks, kā rezultātā iespējamas smaganu recesijas un zoba emaljas bojājumi. Tieši tāpēc pacientiem ar zobu nodilumu un atsegtu dentīnu tiek rekomendētas elektroniskās zobu birstes, lai izvairītos no turpmākas abrāzijas.2

Pirmā Philips Sonicare zobu suka tika izgatavota atbilstoši Amerikas Periodontoloģijas akadēmijas prasībām ar mērķi veicināt iekaisuma audu atjaunošanos un stiprināt smaganas. Sadarbojoties ar zobārstniecības speciālistiem, Philips ir radījis patentētu tehnoloģiju, kas būtiski gan atvieglo, gan uzlabo zobu tīrīšanas rezultātus.

Sonic tehnoloģija izraisa birstes sariņu vibrāciju un sašķeļ aplikumu ar frekvenci 31000 birstes kustību minūtē, birstes galviņai kustoties augšup un lejup. Klīniskie pētījumi pierāda, ka zobu birste sašķeļ aplikuma slāņus arī grūti aizsniedzamās vietās. Ar manuālo zobu birstīti tiek veiktas apmēram 300 kustību minūtē. Atšķirība ir ievērojama gan skaitļos, gan rezultātā. Philips Sonicare birstīte ir lielisks ieguldījums tavā mutes dobuma veselībā. Rezultātus pamanīsi ne tikai tu, bet arī tavs zobārsts!

Foto: reklāmas materials
  1. Wiegand A., Burkhard J.P., Eggmann F., Attin T. Brushing force of manual and sonic toothbrushes affects dental hard tissue abrasion. Clinical Oral Investigations, 2013, 17 (3): 815-822

  2. Mantokoudis D., Joss A., Christensen M.M., Meng H.X., Suvan J.E., Lang N.P. Comparison of the clinical effects and gingival abrasion aspects of manual and electric toothbrushes. Journal of Clinical Periodontology, 2001, 28: 65-72

    Philips Sonicare

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu