Garklāva, Rozīte un Legante par našķiem un bērniem

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Veiktais pētījums* liecina, ka trešdaļa Latvijas pirmsskolas vecuma bērnu našķējas biežāk, nekā rekomendē pediatri un uztura speciālisti. Salīdzinājumam Lietuvā vairāk nekā divus našķus dienā saņem 59% mazo bērnu, bet Igaunijā - 37%. Atšķirībā no kaimiņvalstīm Latvijā īpaši raksturīgi bērnu apbalvot ar našķi – 64% vecāku to dod kā balvu, piemēram, par labu uzvedību vai kādu sasniegumu. Uzzini vairāk par našķu būšanu un to, kā šīs trīs burvīgās dāmas veido savu mazo našķu ēdienkarti!

 
Foto: publicitātes

TV raidījumu vadītāja Kristīne Garklāva: bērni mācās no mums!

«Ikdienas ēšanas paradumi ir dzīvesveida, ritma un ieradumu diktēti. Mūsu ģimenē nav konkrētu laiku, kad ieturam maltītes. Tajā pašā laikā cenšamies ievērot noteiktu dienas ritmu,

lai nerosinātu bērnus un arī sevi našķēties, jo bērni taču mācās no vecākiem.

Ikdienā, galvenokārt, izvēlamies veselīgus produktus, un tāpēc arī našķi pārsvarā ir sagriezti augļi, dārzeņi vai siers. Neveselīgie našķi, piemēram, saldumi vai cepumi, mājās ir maz. Visbiežāk pati parūpējos par daļēji veselīgiem našķiem – pašceptām kūkām un cepumiem. Uzskatu, ka arī tādi ikdienā ir vajadzīgi, bet ar mēru. Saldinātie, gāzētie dzērieni gan ir teju izslēgti no mūsu ēdienkartes. Taču našķis, no kura mūsmājās grūti atteikties, ir paštaisīts popkorns, kas tiek baudīts kopā skatoties filmas.

Kopumā cenšos ar uzkodām nekad neaizstāt galvenās maltītes, bet gan izmantot tās pārgājienos vai garākos braucienos ar mašīnu.

Protams, dažkārt krāsainie našķi ar smukiem zīmējumiem bērniem šķiet saistošāki par burkāniem, taču parasti risinājumu rodam sarunās. Saruna ar bērniem par to, kas labs vai slikts ir kādā produktā, kādu ietekmi tas atstāj uz cilvēka ķermeni un prātu, bieži palīdz mazajam pieņemt patstāvīgi diezgan prātīgu lēmumu našķēšanās sakarā».

 
Foto: publicitātes

TV raidījumu un pasākumu vadītāja Anna Rozīte: neviena no galējībām nav 100% laba

«Mana meitiņa Emīlija pārsvarā našķējas mājās, ārpusē cenšamies koncentrēties uz pamata ēdienreizēm. Kopumā ar mani viņa našķējas reti, izņēmums varētu būt publiski un kultūras pasākumi, kā piemēram, teātris vai kino, kur tā ir jau kā neatņemama tradīcija. Iespējams, ne vienmēr veselīga našķēšanās ir ciemošanās reizēs pie vecvecākiem, kuri zina manu nostāju šajā jautājumā, tomēr esmu pārliecināta, ka reizēm vēlme palutināt mazmeitiņu ņem virsroku, tāpēc neiebilstu.

Emīlijas iecienītākie našķi mājās ir dateles, rozīnes, žāvētas aprikozes un svaigi augļi, ka arī īpašs gardums - rudzu maize ar medu.

Vasarās tās ir ogas un citi sezonas dārza labumi.Gatavojam arī «veikala saldumu» mājas versijas - cepam cepumus bez miltiem, cukura un sviesta, taisām saldējumu tikai no augļiem, konfektes - no riekstiem un žāvētiem augļiem. Ne vienmēr šie mani eksperimenti Emīlijai «iet pie sirds», bet kādreiz viņa atzīst tos par gana labiem.Ārpus mājām našķi mēdz būt arī saldumi, tomēr cenšos turēt balansu starp mājas «vērtīgo našķēšanos» un ārpus mājas «cukuroto piedāvājumu», jo droši vien

neviena no galējībām nav 100% laba.

Izaicinājums ir kafejnīcu ēdienkartes un veikalu skatlogi, kas vilina ar ļoti cukurotiem un garšas pastiprinātāju bagātiem saldumiem, kuriem alternatīvas vai nu nav vai arī tās zaudē izvēlē pret pirmajiem, tāpēc uz pārtikas veikaliem es cenšos iet viena.

 
Foto: publicitātes

TV pasākumu vadītāja, modele Dagmāra Legante: Vissvarīgākais ir bērnam izstāstīt, kāpēc mēs ko ļaujam un ko neļaujam!

«Man ir divas meitiņas - 3 un 6 gadus vecas un mūsu ģimenē arī aug divi jaunieši - 15 un 19 gadus veci. Un visi ģimenē vēlas našķēties un to arī dara. Kas mums ir našķi? Žāvēti un svaigi augļi, rieksti - tie ir tie našķi, ko dodu saviem bērniem līdzi. Protams, ārpus mājām bērnus ir grūti kontrolēt, tad nu nākas dažus no šiem gadījumiem izrunāt. piemēram, reiz mana vecākā meita bija tikusi pie krāsaina popkorna. Viņa man laimīgi stāsta, ka esot ēdusi popkornu visas varavīksnes krāsās un pēc tam arī mēle bijusi krāsaina! Cilvēka bērns tik laimīgs ko tādu piedzīvojot.. Pēc tam, kad izlasīju popkorna sastāvu - man mati sacēlās stāvus, kas tik tur nebija klāt. Viss iespējamais, ko nevajadzētu ēst - to tad arī meitai centos izklāstīt. Viņa uzreiz - kapēc? Stāstu, ka tāpēc, ka cilvēki neēd krāsu. Tad jau arī tu vari zīmēt un apēst flomasteru. Cilvēki vienkārši neēd krāsas! Nu un tad ar šādiem piemēriem, viņa saprata un kaut kā no tā distancējās. Vissvarīgākais ir bērnam izstāstīt, kāpēc mēs ko ļaujam un ko neļaujam. Jāēd zivis, avokādo, dārzeņi - visu, kur ir labie tauki, lai mati skaisti un āda skaista. To meitenes ļoti labi saprot. Patiesībā jau atslēga ir pavisam vienkārša - nenest mājās to, ko nevajadzētu ēst! Mums, patiesībā uz urrā iet dārzeņi - kāposti, burkāni, avokādo, bet tas no bērnības jau ir ieaudzināts!»

 
Foto: publicitātes

Baltijas valstu pirmsskolas vecuma bērnu našķēšanās paradumi*

  • Vairāk kā 1/3 Latvijas vecāku atzīst, ka viņu bērni ēd vismaz 3 našķus dienā (36%) un našķi ir nozīmīga viņu bērnu ikdienas uztura sastāvdaļa (37%). Igaunijā šie rādītāji ir 37% un 70%, Lietuvā - 59% un 69%. Divus našķus – kā rekomendē speciālisti – bērniem dod 32% Latvijas vecāku, 41% - Igaunijas un 30% - Lietuvas.

  • Lielākā daļa Latvijas vecāku (74%) uzskata, ka našķi nav labi bērnam, atšķirībā no kaimiņvalstīm, kur līdzīgi domā salīdzinoši mazāk respondentu - 46% Lietuvas vecāku un 31% Igaunijas vecāku.

  • Vecāki uzskata, ka našķēšanās nav laba zobu veselībai, rada gremošanas traucējumus un lieko svaru.

Latvija

Lietuva

Igaunija

Nav laba zobu veselībai

89%

63%

64%

Rada gremošanas traucējumus

70%

44%

30%

Rada lieko svaru

62%

40%

29%

  • Vairums Baltijas valstu vecāku vēlas bērniem dot veselīgus našķus – 96% Latvijas, 97% Lietuvas un 95% Igaunijas. Vecāki arī atzīst, ka viņus uztrauc bērnu ikdienas uzturs (gan maltītes, gan našķi) – īpaši Lietuvas (84%) un Latvijas (80%), Igaunijas vecāki ir salīdzinoši mierīgāki un pārliecinātāki par šo jautājumu (uztrauc - 58%).

  • TOP 10 Baltijas valstu pirmsskolas vecuma bērnu iecienītākie našķi:

Latvija

Lietuva

Igaunija

1. Augļi 64%

2. Saldumi un konfektes 51%

3. Biezpiena sieriņš 43%

4. Jogurts 38%

5. Cepumi un kūkas 38%

6. Šokolāde 30%

7. Saldināti dzērieni 25%

8. Piens 22%

9. Siers 21%

10. Sviestmaize 20%

1. Augļi 71%

2. Jogurts 54%

3. Biezpiena sieriņš 51%

4. Cepumi un kūkas 44%

5. Siers 26%

6. Dārzeņi 25%

7. Saldināti dzērieni 24%

8. Sviestmaize 23%

9. Piens 21%

10. Saldumi un konfektes 19%

1. Augļi 80%

2. Biezpiena sieriņš 46%

3. Jogurts 43%

4. Dārzeņi 35%

5. Saldumi un konfektes 29%

6. Siers 28%

7. Piens 26%

8. Sviestmaize 24%

9. Cepumi un kūkas 19%

10. Saldināti dzērieni 19%

*Pētījumu veica Mazo ekspertu skola un zīmols Danonki sadarbībā ar Mindshare 2017.gada janvārī, aptaujājot 750 respondentus - vecākus, kuriem ir 3-6 gadus veci bērni.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu