Eksperti: sabiedrībai ir slimīga reakcija par Valsts prezidenta «pusdienām» ar Šleseru un viņa dēlu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Lai gan cilvēki sociālajos tīklos negatīvi vērtē fotogrāfijas, kur Valsts prezidents Raimonds Vējonis vizītes laikā Apvienotajos Arābu Emirātos redzams kopā ar Aināru Šleseru un viņa dēlu, TVNET uzrunātie eksperti politiskās ētikas pārkāpumus nesaskata. «Ko nozīmē pusdienot kopā ar prezidentu? Te viņš ir prezidents, te nav,» saka Stradiņa universitātes Socioloģijas un psiholoģijas katedras vadītāja Sandra Mihailova.

«No protokola viedokļa, pārkāpuma nav, jo Šlesers juniors nevar tikt kaut kā represēts tikai tāpēc, ka ir Šlesera dēls. Ja viņš ir uzņēmējs, tad var būt delegācijas sastāvā,» TVNET skaidro etiķetes eksperte Aija Strautmane. Pēc viņas domām, zinot sabiedrības «slimīgo» reakciju, Šleseram vajadzēja parūpēties, lai viņa dēls neiekļūst publiski redzamās fotogrāfijās kopā ar augstām valsts amatpersonām.

Neko negatīvu Edvarda Šlesera dalībā Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras rīkotajā braucienā, kurā kopumā piedalījās 62 uzņēmēji, nesaredz arī politikas pētniece Iveta Kažoka.

«AAE ir spēcīgs kanāls caur kuru veidot saikni ar Tuvajiem Austrumiem – uzņēmējdarbības attīstībai šis reģions ir svarīgs,» Latvijas Ārpolitikas institūta (LĀI) pozīciju pauž pētniece Sintija Broka. LĀI norāda uz Šlesera lielo pieredzi loģistikas un transporta jautājumu risināšanā. «Valsts attīstības dokumentos viens no punktiem ir jauno uzņēmēju iesaiste.» LĀI pārstāve nenoliedz, ka

biznesa un politiskā elite izmanto savstarpējo pazīšanos un tās radītās priekšrocības.

Tieši tāpēc līdzās augstām amatpersonām redzams Šlesers juniors nevis kāds cits jaunais censonis. LĀI uzskata, ka ņemot vērā, ka pusdienas nebija oficiālas, bet tikai «brīva pasēdēšana», Edvarda Šlesera dalība tajās vērtējama pozitīvi.

Šlesera attiecības ar dēlu

"Valsts prezidents var pusdienot kopā tikai ar tiem, kas ir delegācijā, nevis nav,» saka Stradiņa universitātes Socioloģijas un psiholoģijas katedras vadītāja Sandra Mihailova. «Braucienam varēja pieteikties arī citi uzņēmēji – kāpēc viņi to neizdarīja?» Viņasprāt, tas, ka Šlesers virza dēlu biznesā un abi pavada laiku kopā, liecina par labām tēva un dēla attiecībām.

Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) rīkotajā braucienā piedalījās ekonomikas, zemkopības un satiksmes ministri, kā arī plaša uzņēmēju delegācija. Kopā uzņēmēju delegācijas vizītē piedalījās 62 uzņēmēji, pārstāvot 44 kompāniju intereses. «Vēlos norādīt, ka, ja vien dažādu iemeslu dēļ nav kādi uzņēmēju delegācijas limita ierobežojumi, nav noteikts skaits, cik pārstāvju no viena uzņēmuma var piedalīties vizītē. Uzņēmēji izdevumus par vizīti sedz no personiskajiem vai sava uzņēmuma līdzekļiem,» skaidro aģentūras Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Vineta Vilistere-Lāce.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu