Vidzemes slimnīcas ārsti atklātā vēstulē izsaka atbalstu Rīgas Dzemdību namam

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sputnik/LETA

Atklātā vēstulē arī Vidzemes slimnīcas Dzemdību un ginekoloģijas nodaļas darbinieki izsaka atbalstu Rīgas Dzemdību nama speciālistiem.

Tāpat Vidzemes slimnīcas Dzemdību un ginekoloģijas nodaļas ārsti pauda neapmierinātību ar personāla trūkumu nodaļā un to, ka bez virsstundām vai strādāšanas vairākās darba vietās nav iespējams nopelnīt algu, ar ko iespējams uzturēt ģimeni.

«Augstā atbildība un zemais atalgojums liek justies profesionāli nenovērtētiem. Paaugstinātas spriedzes apstākļos rodas pārdegšana, palielinās nervozitāte un rodas nevajadzīgi saspīlējumi,» norāda vēstules autori.

«Vidzemes slimnīcas devīze ir «Drošākais atbalsts Jūsu veselībai Vidzemē!», slimnīcas vērtības ir augsti kvalificēts personāls, apmierināts pacients un droša vide. Lai šīs vērtības realizētu dzīvē personālam ir jājūt novērtējums valstiskā līmenī gan emocionāli, gan finansiāli. Tādēļ prasām nodrošināt adekvātu, konkurētspējīgu atalgojumu stacionārajā medicīnā,» raksta ārsti.

Vidzemes slimnīcas Dzemdību un ginekoloģijas nodaļa apkalpo gan akūtās, gan plānveida pacientes no visa Vidzemes reģiona, tajā skaitā arī augsta riska grūtnieces un priekšlaicīgas dzemdības. Gadā tiek pieņemtas vairāk kā 1100 dzemdības, un to skaitam ir tendence pieaugt. Operatīvo dzemdību skaits (ķeizargrieziens, dzemdības ar vakuumu) sastāda 33,33%. Dzemdības bez papildus manipulācijām (indukcija, stimulācija, plīsumu sašūšana, placentas manuāla atdalīšana u.c.) 2016.gadā sastādīja tikai 10,27% no kopējā dzemdību skaita, kas norāda uz nepieciešamību pastiprināti rūpēties par grūtniecēm, dzemdētājām un jaunajām māmiņām. Bez tam jaundzimušie netiek pieskaitīti kopējai nodaļas noslodzei, lai gan viņu aprūpē (gan medicīniski, gan praktiski) bieži iesaistās arī vecmātes.

Vēstule adresēta veselības ministrei Andai Čakšai, Valmieras pilsētas pašvaldības priekšsēdētājam Jānim Baikam («Valmierai un Vidzemei») un Vidzemes slimnīcas valdes priekšsēdētājam Uģim Muskovam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu