Par biedrības «Progresīvie» partijas dibināšanu nobalso 220 biedri

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone / LETA

Šodien par biedrības «Progresīvie» politiskās partijas dibināšanu nobalsojuši 220 biedri, līdz ar to partiju ir izdevies oficiāli nodibināt, pastāstīja jaunā politiskā spēka pārstāvji.

Par partijas priekšsēdētāju ievēlēts Māris Graudiņš. Kā liecina publiski pieejamā informācija, Graudiņš iepriekš ir bijis Saeimas deputāts, kas ievēlēts no saraksta «Savienība «Latvijas ceļš»». Graudiņš bija deputāts Saeimas piektajā sasaukumā, kas darbojās no 1993.gada vidus līdz 1995.gada otrajai pusei.

Jau vēstīts, ka «Progresīvo» pārstāvji partiju dibina, lai jau šogad varētu piedalīties pašvaldību vēlēšanās.

Partijas veidošanas iniciatīva nāk no biedrības «Progresīvie» biedriem un atbalstītājiem, norādīts topošā politiskā spēka paziņojumā plašsaziņas līdzekļiem. Tajā arī uzsvērts, ka šī partija tiek dibināta, lai piedāvātu «alternatīvu Latvijas stagnējošajai politiskajai videi».

«Progresīvie» valdes priekšsēdētājs Ansis Dobelis pastāstīja, ka partija varētu startēt vēlēšanās vairākās pašvaldībās, piemēram, Jūrmalā. Pēc tam partija varētu piedalīties gan Saeimas, gan Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās. Likumā noteikts, ka Saeimas un EP vēlēšanās drīkst piedalīties partijas vai to apvienības ar vismaz 500 biedriem.

Dobelis savulaik darbojies Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijā (LSDSP). 2011.gada Saeimas vēlēšanās kandidēja no partijas «Vienotība» saraksta, tomēr netika ievēlēts.

Kopumā jaunā politiskā spēka dibināšanā piedaloties «trīs vai četri» cilvēki, kas bija saistīti ar LSDSP, pastāstīja Dobelis.

Jaunā politiskā partija iestāšoties par to, lai Latviju ekonomiski, sociāli un politiski tuvinātu Ziemeļvalstu modelim. Latvijas ekonomikā ir nepieciešamas nozīmīgas reformas, sākot ar ekonomikas politikas pamatu - nodokļu politiku, uzskata topošā politiskā spēka pārstāvji.

«Latvijā ir jāievieš progresīvā nodokļu un nodevu sistēma, kurā pēc progresivitātes principa tiek piemērotas vienādas ienākuma nodokļa likmes visiem ienākumiem - gan darba algai, gan kapitāla pieaugumam, gan citiem ienākumiem. Vidusslānim un trūcīgajiem valsts iedzīvotājiem ir jāsamazina nodokļi un nodevas. Nodokļu slogs no darbaspēka jāpārceļ uz patēriņu, tādējādi veicinot ražošanas attīstību,» teikts partijas paziņojumā plašsaziņas līdzekļiem.

Viens no partijas dibināšanas iniciatoriem uzņēmējs Ervins Labanovskis uzsver: «Agri vai vēlu mēs būtu nonākuši pie tā, ka Latvijā izveidojas moderna kreisa politiskā partija. Tomēr šoreiz to pasteidzināja valdošo partiju mazspēja - mēs visi atceramies bardaku, kas tika radīts nodokļu politikā pieņemot šī gada budžetu.»

Biedrība «Progresīvie» dibināta 2011.gadā. Biedrība norādījusi, ka tās mērķis ir apvienot sociāldemokrātiski domājošus cilvēkus, kuriem ir apnikusi Latvijas labējā politika un kuri iestājas par progresīvām reformām Latvijas politikā, ekonomikā, varas attieksmē pret sabiedrību.

Kā liecina aģentūras LETA arhīvs, biedrība jau vairākus gadus centusies aktualizēt jautājumu par Latvijas nodokļu sistēmas maiņu. 2013.gadā tā iesniedza priekšlikumus Finanšu ministrijai un Saeimas frakcijām par progresīvās nodokļu sistēmas ieviešanu un būtisku iedzīvotāju ienākuma nodokļa samazināšanu. Savukārt pērn decembrī biedrības iniciatīva «Par progresīvu nodokļu sistēmu» tika iesniegta Saeimā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu