Neizpratni raisa dzimumu vienlīdzībai veltīts pikets, kurā reklamē ātros kredītus

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Vairāku deputātu kritiku izpelnījies šorīt pie Saeimas notikušais dzimumu līdztiesībai veltītais pikets, kura plakātus un dalībnieku cepures rotāja norādes uz kādu tā dēvēto ātro kredītu mājaslapu.

Piketā agrā rītā pie Saeimas piedalījās aptuveni desmit cilvēku. Viņiem bija dažādi plakāti, uz kuriem bija rakstīts «Sieviešu dienai būt brīvdienai!» «#sievieteIRmāksla», kā arī norādīts uz sieviešu un vīriešu skaita atšķirību starp deputātiem, atalgojuma un izglītības atšķirībām.

Tāpat uz plakātiem, kuri bija noformēti līdzīgā stilā, un piketa dalībnieku vienādajām baltajām cepurēm bija norādes uz kādu ātro kredītu mājaslapu. Šīs mājaslapas adrese minēta arī materiālos, kas dalīti piketā.

Pasākuma organizatore Liene Skulme aģentūrai LETA apgalvoja, ka tas saistīts ar to, ka daži domubiedri pārstāv šo uzņēmumu. Viņa arī uzsvēra, ka šis pasākums nekādā veidā nav saistīts ar uzņēmuma iespējamo reklāmu, bet gan rīkots iniciatīvas atbalstam.

Savukārt vairāki deputāti dalījušies ar šo materiālu un plakātu bildēm sociālajos tīklos, paužot kritiku šādai rīcībai.

Parlamentāriete Lolita Čigāne (V) vietnē «twitter» pauž nožēlu, ka «svarīgos dzimumu līdztiesības jautājumus šādā veidā trivializē un pliekanizē». Arī Ilze Viņķele (V) pauž aizdomas, ka šis pasākums bija saistīts ar ātro kredītu reklāmu. Savukārt deputāts Aleksejs Loskutovs (V) norāda: «Šodien pie Saeimas «pilnīgi un absolūti nesavtīgie» cīnītāji par vienlīdzību.»

Rīgas domes pārstāvis Uģis Vidauskis aģentūrai LETA pastāstīja, ka pašvaldība nekontrolē pieteikto piketu atbilstību likumam. Pārkāpumus var konstatēt un kontrolēt pašvaldības policija, bet piketa pieteicēji parakstās, ka tā laikā nepārkāps likumā noteikto.

Vidauskis arī pauda, ka piketā ir atļauti plakāti un pašvaldība nekontrolē uz tiem izvietoto informāciju.

Šo piketu pašvaldība bija pieteikusi SIA «Nacionālā pasākumu aģentūra». Uzņēmums dibināts 2012.gadā un tā pamatkapitāls ir 2800 eiro. 2015.gadā tā apgrozījums bija 6838 eiro, un tas strādāja ar 21 312 eiro zaudējumu. «Nacionālā pasākumu aģentūra» pieder kādreizējam TV producentam Nikam Volmāram, liecina «Firmas.lv» informācija.

Piketa organizatori iepriekš paziņojumā plašsaziņas līdzekļiem pauda, ka tā mērķis ir prasīt sieviešu dienu 8.martā noteikt par brīvdienu un vērst sabiedrības uzmanību uz «Latvijā valdošo dzimumu nevienlīdzību».

Ar šo piketu arī aizsākta balsu vākšana iniciatīvai «Sieviešu dienai būt brīvdienai», lai panāktu izmaiņas likumdošanā un padarītu Sieviešu dienu par oficiālu brīvdienu, tādējādi «nostiprinot dzimumu vienlīdzību kā Latvijas sabiedrības vērtību». Skulme norādīja, ka iniciatīva ir pieteikta sabiedrības iniciatīvu portālā «manabalss.lv», bet tuvākajā laikā tiks organizēti arī parakstu vākšanas punkti Ķengaragā un Purvciemā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu