Skaties tiešraidi debatēm: Vai būtu nepieciešams slēgt mazās skolas Latvijā?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ATTILA BALAZS / MTI

Latvijas Debašu asociācija «QUO tu domā?» sadarbībā ar Eiropas Komisiju un Iespējamo misiju 1. februārī organizē publiskās debates par izglītības sektorā aktuālu tēmu. Vai Latvijas izglītības sistēma iegūs no tā, ka tiks slēgtas mazās skolas, vai varbūt ir citi risinājumi. Debašu dalībnieki argumentēs par to, kāpēc būtu un kāpēc nebūtu jāslēdz mazās skolas Latvijā. Skaties tiešraidi plkst. 18.00 portālā TVNET.

Pēdējos 15 gados skolēnu skaits Latvijā ir samazinājies divas reizes straujāk nekā skolu skaits. Latvijā mazāk par 50 bērniem ir nepilnā simtā skolu jeb 12%. OECD pētījumi apliecina, ka kopumā mūsu skolēnu prasmes un zināšanas ir tikai viduvējas, un pētnieki arī ceļ trauksmi par noslāņošanos starp pilsētas un lauku skolām. Vai mazo skolu slēgšana varētu būt risinājums izglītības kvalitātes celšanai vai tomēr ne?

Eiropas Komisija norāda, ka saprātīga un uz konkrētiem kritērijiem balstīta skolu tīkla optimizācija Latvijā var būt viens no «puzles gabaliņiem» ceļā uz labāku izglītības kvalitāti un labākiem mācību rezultātiem, tostarp mazāku noslāņošanās risku starp skolām un skolēniem ar augstiem un zemiem sasniegumiem. Debašu mērķis ir veicināt izpratni par esošo situāciju un uzklausīt abu pušu argumentus.

Debatētāji

PAR

ILZE VIŅĶELE, Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas vadītāja, Saeimas deputāte, Vienotība

KĀRLIS ANDERSONS, Iespējamās misijas direktors

DĀRTA ZAĶE, studente - debatētāja

PRET:

ŅIKITA ŅIKIFOROVS, Saeimas deputāts, Saskaņa, strādā Izglītības, kultūras un zinātnes komisijā

INĀRA DUNDURE, Latvijas Pašvaldību savienība, padomniece izglītības, bērnu, jaunatnes un ģimenes jautājumos

ELIZABETE FLEIŠMANE, studente – debatētāja

Debates moderēs Mārtiņš Vaivars, «QUO tu domā?» valdes priekšsēdētājs. Debašu formāts paredz, ka katram runātājam ir jāieņem konkrēta pozīcija attiecībā uz apspriežamo jautājumu: par vai pret. Savukārt pasākuma otrajā daļā risināsies diskusija, kurā ikvienam būs iespēja izteikt savu viedokli klātienē vai skatoties tiešraidi http://www.tvnet.lv/un http://apollo.tvnet.lv/ un komentējot sociālajos tīklos.

Debates notiks 1. februārī plkst. 18:00 - 19:30 Rīgas Ekonomikas augstskolā (Strēlnieku iela 4a), Sorosa auditorijā, un skaties portālā TVNET.

Debates rīko Latvijas Debašu asociācija «QUO tu domā?», kuras mērķis ir attīstīt iedzīvotāju spēju kritiski izvērtēt dažādus viedokļus un argumentēti pamatot savu skatpunktu. Kā vienu no stūrakmeņiem mērķa sasniegšanā redzam debates par svarīgām tēmām. Mēs uzskatām, ka problēmu publiska analīze ļauj labāk izprast valdības, politiķu un ekspertu lēmumus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu