Sīrija ļauj Krievijai paplašināt tās Vidusjūras karaflotes bāzi

LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Sīrija atļāvusi Krievijai ievērojami paplašināt karaflotes bāzi Vidusjūras Tartūsas ostā un turpināt to izmantot arī nākamajās desmitgadēs. Bāze ir vienīgais šāds Krievijas priekšpostenis ārpus bijušās PSRS teritorijas.

Krievija izmanto Tartūsas bāzi savu Sīrijas operāciju atbalstam, ko tā izvērsusi, sniedzot palīdzību Sīrijas prezidentam Bašaram al Asadam.

Atbilstoši piektdien publiskotajam līgumam Sīrija piedāvājusi Krievijai bez maksas izmantot padomju ērā tapušo bāzi vēl 49 gadus.

Bāzes izmantošanas termiņš var tikt pagarināts automātiski vēl uz 25 gadiem, ja neviena no pusēm pret to neiebilst.

Damaskā parakstītajā līgumā Krievijai arī ļauts modernizēt bāzi, lai tajā vienlaicīgi varētu atrasties līdz 11 kuģiem, arī atomkuģi.

Šobrīd Tartūsas bāzē vienlaicīgi vieta ir tikai pāris vidēja izmēra kuģiem.

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011.gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem.

Sīrijas miera sarunas Kazahstānas galvaspilsētā Astanā sāksies 23.janvārī, un tās kopīgi organizē Krievija un Turcija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu