Rīgā notiks vairāki barikāžu gadadienai veltīti pasākumi, kuros piedalīsies arī valsts amatpersonas

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šodien Rīgā notiks vairāki barikāžu gadadienai veltīti pasākumi, kuros piedalīsies arī valsts amatpersonas.

Pieminot 1991.gada barikāžu laiku, šodien Rīgā notiks vairāki pasākumi - tiks iedegti piemiņas ugunskuri gan Doma laukumā, gan pie Saeimas nama. Šajā dienā iedzīvotāji varēs piedalīties ziedu nolikšanā pie Brīvības pieminekļa un Bastejkalnā, kā arī ikvienam būs iespēja apskatīties 1991.gada barikāžu muzeja ceļojošo izstādi, kas būs izvietota muzeobusā Doma laukumā.

Valsts prezidents Raimonds Vējonis šodien plkst.9.15 apmeklēs Barikāžu muzeju, plkst.10 piedalīsies barikāžu atceres ugunskura iedegšanas pasākumā Doma laukumā, plkst.14 prezidents notiks ziedus pie Brīvības pieminekļa, savukārt plkst.14.15 godinās Barikāžu aizstāvju piemiņas vietas Bastejkalnā.

Šodien plkst.16 norisināsies dalīšanās atmiņās par barikāžu laiku pie ugunskura Saeimas nama pagalmā, savukārt plkst.16.30 Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (VL-TB/LNNK) tiksies ar barikāžu laika žurnālistiem.

Barikāžu piemiņas pasākumos piedalīsies arī aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis (ZZS), Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube, karavīri, zemessargi un jaunsargi. Aizsardzības nozares vadība piedalīsies piemiņas ugunskura iedegšanā Doma laukumā, kā arī kopā ar citām valsts augstākajām amatpersonām noliks ziedus pie Brīvības pieminekļa un kritušo barikāžu aizstāvju piemiņas vietām Bastejkalnā.

Vakarā plkst.18 aizsardzības nozares vadības pārstāvji piedalīsies svētbrīdī un 1991.gada janvāra barikāžu aizstāvju atcerei veltītā koncertā Rīgas Domā.

Tāpat šodien barikāžu atceres pasākumos piedalīsies Iekšlietu ministrijas (IeM) un iekšlietu nozares vadība. Plkst.11.30 iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (V), IeM valsts sekretāre Ilze Pētersone-Godmane un iekšlietu dienestu vadītāji, kā arī barikāžu dalībnieki dosies uz barikāžu laikā bojā gājušo atdusas vietām II Meža kapos.

Plkst.12 ministrijā Kozlovskis tiksies ar barikāžu dalībniekiem un barikāžu laikā pret IeM vērstajā bruņotajā uzbrukumā cietušajiem darbiniekiem, kā arī bojā gājušo milicijas darbinieku ģimenes locekļiem. Savukārt plkst.14 iekšlietu nozares amatpersonas piedalīsies ziedu nolikšanā pie Brīvības pieminekļa, kā arī pie kritušo piemiņas vietām Bastejkalnā un pie bijušās Iekšlietu ministrijas ēkas izvietotās piemiņas plāksnes.

Šodien Brīvības bulvārī pie Ministru kabineta ēkas varēs skatīties filmu «Barikāžu stāsti».

Pēcpusdienā plkst.16 Rīgas Rātsnamā notiks svinīgs pasākums, kas veltīts 1991.gada barikāžu atcerei. Pasākumā piedalīsies Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (S), barikāžu notikumos bojāgājušo tuvinieki un tā laika vadošie Iekšlietu ministrijas (IeM) un Rīgas milicijas darbinieki, kā arī Barikāžu fonda locekļi un Rīgas Pašvaldības policijas pārstāvji.

Kā aģentūru LETA informēja Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta sabiedrisko attiecību vadītāja Indra Vilde, viens no lielākajiem barikāžu gadadienai veltītajiem pasākumiem būs barikāžu aizstāvju atcerei veltītais koncerts «Uz jaunām debesīm», kas norisināsies plkst.18 Rīgas domā.

Koncertā piedalīsies solisti Daumants Kalniņš un Renārs Kaupers, mūziķi - Ilze Reine, Aigars Reinis, Toms Rudzinskis, Reinis Sējāns un «Jasmīnas koris», kā arī diriģenti Agita Ikauniece, Francis Upaciers un aktieris Uldis Anže. Koncertā skanēs Riharda Dubras, Ērika Ešenvalda, Lūcijas Garūtas, Ūlas Gjeilo, Aivara Kalēja, Renāra Kaupera, Raimonda Paula, Helmera Pavasara un Uģa Prauliņa skaņdarbi.

Tāpat šodien plkst.19 Rīgas Kultūras un tautas mākslas centrā «Mazā ģilde» notiks vīru kopas «Vilki» koncerts, kurā muzikāli izstāstīs karavīra dzīves stāstu.

Šodien no plkst.7 līdz 20 Latvijas valsts karogs tiks pacelts pie Rīgas domes struktūrvienību, tai pakļauto izpildinstitūciju, iestāžu, uzņēmumu, uzņēmējsabiedrību ēkām, kā arī pie pašvaldībai piederošām dzīvojamām ēkām. Šādu rīkojumu izdevis Rīgas pilsētas izpilddirektors Juris Radzevičs.

1991.gada 13.janvāra vakarā Rīgā sāka celt barikādes, lai aizsargātu Augstākās padomes ēku, televīziju, Daugavas tiltus un citus stratēģiski svarīgus objektus.

16.janvārī sāka aktivizēties OMON vienība. Apšaudē pie Vecmīlgrāvja tilta gāja bojā Satiksmes ministrijas šoferis Roberts Mūrnieks. Tomēr asiņainākie notikumi risinājās 20.janvārī, kad OMON mēģināja ieņemt IeM ēku. Bojā gāja pieci cilvēki, kuru vidū bija skolnieks Edijs Riekstiņš, divi iekšlietu darbinieki - Vladimirs Gomonovičs, Sergejs Konoņenko - un Rīgas kinostudijas operatori Andris Slapiņš un Gvido Zvaigzne.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu