Uzlabojusies Latvijas sadarbība ar Lielbritāniju bērnu tiesību aizsardzības jautājumos

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TASS/LETA

Pagājušajā gadā uzlabojusies Latvijas vēstniecības sadarbība ar Lielbritānijas iestādēm bērnu tiesību aizsardzības jautājumos. Kā liecina Latvijas vēstniecības Lielbritānijā publicētā informācija, vietējās pašvaldības saskaņā ar Vīnes Konvenciju operatīvi informēja vēstniecību par gadījumiem, kad Latvijas valstspiederīgo bērni varētu tikt izņemti no vecāku aprūpes.

Tāpat pagājušajā gadā vēstniecības redzeslokā nonāca 78 lietas, kas skar nepilngadīgo personu interešu aizsardzību. Konstatēts, ka Lielbritānijas kompetentās iestādes vairumā gadījumu ir ieinteresētas bērnus nodot tuvinieku aprūpē Latvijā vai Lielbritānijā, ja, pamatojoties uz tiesas lēmumu, bērni nevar atgriezties vecāku aprūpē.

Kā ziņots, ik gadu no Latvijas pilsoņu ģimenēm Lielbritānijā dažādu iemeslu dēļ tiek izņemti desmitiem bērnu.

Britu Ārlietu ministrija savulaik izsūtījusi apkārtrakstu savām pašvaldībām, skaidrojot situāciju sociālajiem dienestiem, kuriem saskaņā ar starptautiskajām tiesībām jāinformē vēstniecības par šādiem gadījumiem. Tomēr bijuši gadījumi, kad tas nav darīts, intervijā aģentūrai LETA iepriekš skaidroja Latvijas vēstniece Lielbritānijā Baiba Braže.

Tolaik viņa norādīja, ka veikts izglītojošais darbs ar britu iestādēm, kā arī ar mūsu pašu tautiešiem, jo standarti un prakse ir pavisam citādi nekā Latvijā. Turklāt, kā viņa sacīja, problēmu novēršanā galvenā nozīme ir prevencijai.

Šī iemesla dēļ vēstniecība komunicē ar diasporu grupām, aktīvi skaidrojot situāciju un praksi Lielbritānijā bērnu aprūpē un citos jautājumos. «Katram, kurš dzīvo vai grasās pārcelties uz Lielbritāniju, jāzina britu noteikumi un prakse. Tie atšķiras no Latvijas, piemēram, ātrā reaģēšana. Ja, piemēram, skolā bērnam tiek konstatēti ievainojumi vai ir šaubas par spēju aprūpēt bērnu, pirmā reakcija ir aizsargāt pašu bērnu,» sacīja diplomāte.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu