Sociologi: dažādu aptauju veicēju dati nav salīdzināmi

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS vadītājs Arnis Kaktiņš un Latvijas fakti vadītājs Aigars Freimanis neņemas spriest, kādēļ aptaujas par Ventspili uzrāda tik atšķirīgus rezultātus, uzsverot, ka iemesls var būt metodikas atšķirība, aptaujas veikšanas laiks, jautājuma struktūra, kā arī citi faktori. Sociologi neiesaka salīdzināt divu dažādu aptaujas veicēju datus, jo tas var izrādīties nekorekti.

Kā jau ziņots, Ventspils mēra Aivara Lemberga vadītā partija Latvijai un Ventspilij paudusi, kapubliskotie aptaujas dati par Lemberga popularitātes kritumu un Ventspils domes darba pozitīvā vērtējuma samazināšanos uzskatāmi par apšaubāmiem.

Latvijas fakti aptaujā Ventspils domes darbību pozitīvi esot vērtējuši 70%, bet pēc Ventspils domes pasūtījuma tapušajā SKDS aptaujā - 91%. Tāpat abās aptaujās krasi atšķiras arī domes darba negatīvais vērtējums - attiecīgi 23% un 5%.

Atšķiras arī pilsētas mēra vērtējums - Latvijas fakti aptaujā Lemberga darbu gada nogalē pozitīvi vērtēja 70% ventspilnieku, bet negatīvi vai drīzāk negatīvi 22%, turpretī SKDS gada otrajā pusē veiktajā aptaujā Lemberga darbību pozitīvi vērtēja 87% ventspilnieku, bet negatīvi - 8% aptaujāto.

Pēc Latvijas fakti aptaujas par Lemberga vadīto partiju Latvijai un Ventspilij bija gatavi balsot 34,2% ventspilnieku, bet pēc pēdējās SKDS aptaujas - 50% ventspilnieku.

Freimanis skaidro, ka atšķirības var būt arī atbilžu interpretācijā, piemēram, ja no atbildējušo skaita izņem ārā tos, kuri vēl nezina par ko balsos, tad abu firmu aptaujās rezultāts ir līdzīgs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu