ECT noraida Savisāra sūdzību par atstādināšanu no Tallinas mēra amata

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) ceturtdien paziņoja, ka nav pieņēmusi izskatīšanai saistībā ar kriminālizmeklēšanu aizdomās par korupciju no amata atstādinātā Tallinas mēra Edgara Savisāra sūdzību, vēstīja laikraksts «Postimees».

ECT lēmumā teikts, ka tiesa neuzskatīja sūdzību par pamatotu. ECT norādīja, ka tiesvedība par to, vai mērs var turpināt pildīt amata pienākumus ir skaidri formulēta.

Iepriekš vēstīts, ka Savisāra advokāts Olivers Nēss februāra sākumā iesniedza sūdzību ECT par Igaunijas tiesas pērn pieņemto lēmumu par Savisāra atstādināšanu no Tallinas mēra amata saistībā ar izmeklēšanu par korupciju.

Sūdzībā Savisārs lūdz ECT konstatēt godīgas procesuālās kārtības pārkāpumu saistībā ar faktu, ka viņa advokātiem nebija atļauts iepazīties ar pierādījumiem, kas ir pamatā viņa atstādināšanai no amata.

Harju apriņķa tiesas un Tallinas apgabaltiesas spriedumi kļuva galīgi decembra sākumā, kad augstākā tiesa - Valsts tiesa - noraidīja Savisāra advokātu apelāciju par lēmumu. Harju apriņķa tiesa 30.septembrī nolēma atstādināt no amata Savisāru pēc ģenerālprokuratūras - Valsts prokuratūras - prokurores Lauras Vaikas lūguma. Tallinas apgabaltiesas oktobra vidū pieņēma lēmumu atstāt spēkā Harju apriņķa tiesas spriedumu, piekrītot Valsts prokuratūras vērtējumam, ka izmeklēšanas interesēs ir Savisāra atstādināšana no amata. Vēlāk Valsts tiesa atteicās izskatīt Savisāra advokāta Olivera Nēsa apelācijas sūdzību par Tallinas apgabaltiesas spriedumu.

Igaunijas Valsts prokuratūra otrdien izvirzīja apsūdzības Savisāram, Centra partijai kā juridiskajai personai, Tallinas domes priekšsēdētājam Kalevam Kallo, kā arī bijušajam pilsētas vadības padomniekam un pieciem uzņēmējiem.

Balstoties uz izmeklēšanā iegūtajiem pierādījumiem, Savisārs apsūdzēts galvaspilsētas budžeta līdzekļu izmantošanā savās un Centra partijas interesēs, naudas atmazgāšanā, četrās kukuļņemšanas epizodēs un neatļauta liela apmēra ziedojuma pieņemšanā Centra partijas labā.

Saskaņā ar apsūdzības rakstu Savisārs 2014. un 2015.gadā vairākkārt saņēmis kukuļus mantiskā un atvieglojumu veidā gan savās, gan trešo personu interesēs kopsummā par vairākiem simtiem tūkstošu eiro. Turklāt, kā uzskata Ģenerālprokuratūra, Savisārs vienā no Šveices bankām slēpis aptuveni 192 000 eiro, no kuriem apmēram 174 000 eiro noguldījis kontā ar nodomu slēpt šīs naudas nelikumīgo izcelsmi un patieso īpašnieku. Šai lietā izmeklēšana tika sākta jau 2011.gadā, pēc tam tā tika apvienota ar kukuļņemšanas lietu.

Valsts prokuratūra iepriekš paziņoja, ka krimināllietā savāktie pierādījumi ļauj izvirzīt Savisāram apsūdzības saistībā ar Centra partijas priekšvēlēšanu reklāmu 2013.gada pašvaldību vēlēšanās.

Kā tikmēr paziņojis Savisāra advokāts Nēss, atstādinātais Tallinas mērs viņam apliecinājis, ka nav piesavinājies pilsētas īpašumu.

Centa partijai kā juridiskajai personai izvirzīta apsūdzība neatļauta liela apmēra ziedojuma pieņemšanā.

Uzņēmēji Aivars Tūlbergs, Aleksandrs Kofkins, Hillars Teders un Vello Kunmans apsūdzēti kukuļa došanā Savisāram, bet uzņēmējs Pāvo Petaji - dokumentu viltošanā un palīdzībā aizliegta ziedojuma nodošanā.

Tallinas domes priekšsēdētājam Kalevam Kallo izvirzītas apsūdzības par palīdzību kukuļa nodošanā un saņemšanā, bet bijušajam politiķim Villu Reiljanam izvirzītas apsūdzības par starpniecību kukuļa nodošanā Savisāram.

Par prokrieviski noskaņotu uzskatītais Savisārs novembra sākumā zaudēja Centra partijas priekšsēdētāja amatu. Par viņa pēcteci kļuva Jiri Ratass, kurš tagad ir Igaunijas premjers.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu