Kolumbijas valdība un FARC paraksta jaunu miera līgumu

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Kolumbijas prezidents Huans Manuels Santoss un kreiso nemiernieku grupējuma Kolumbijas Revolucionārie spēki (FARC) līderis Rodrigo Londono ceturtdien parakstīja jaunu miera līgumu. Tas aizstās iepriekšējo vienošanos, kas oktobra beigās tika noraidīta referendumā.

Santoss un Londono parakstīja 310 lappušu dokumentu ceremonijā Bogotas Kolumba teātrī, klātesot 800 viesiem.

Jaunnedēļ līgums tiks nodots balsošanai Kongresā, kur valdošajai Nacionālās vienotības centriski labējai koalīcijai ir vairākums. Atkārtots referendums netiks rīkots.

Par jauno līgumu pirmoreiz tika paziņots 12.novembrī.

2.oktobrī notikušajā referendumā vēlētāji negaidīti noraidīja pirmo šī līguma versiju. Līguma kritiķi uzskatīja, ka tas ir pārāk labvēlīgs partizāniem, kas jau pusgadsimtu cīnījušies pret Kolumbijas valdību.

Sākotnējā līguma kritiķi iesniedza aptuveni 500 labojumus attiecībā uz 57 jautājumiem, kas tad tika nodoti FARC.

Kolumbijas valdība un FARC apliecināja, ka labojumi 56 jautājumos tika atbalstīti.

Vienīgais izņēmums bija attiecībā uz ierosinājumu aizliegt nemierniekiem iesaistīties politikā vai ieņemt vēlētus amatus pēc līguma iemiesošanas.

Lai gan kreisajiem partizāniem faktiski nav nekāda atbalsta valsts urbanizēto apvidu iedzīvotāju vidū, FARC gadsimtu mijā izdevās paplašināt savu darbību lauku apvidos, izmantojot līdzekļus, kas tika iegūti ar narkotiku kontrabandu un cilvēku nolaupīšanu.

Saskaņā ar valdības aplēsēm bruņotais konflikts, kas ilga kopš pagājušā gadsimta sešdesmitajiem gadiem, prasījis vairāk nekā 600 000 dzīvību, lai gan saskaņā ar citiem novērtējumiem upuru skaits varētu būt 220 000.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu