Inčukalna gudrona dīķu sanācijas izmaksas varētu būt 57,8 miljoni

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Inčukalna gudrona dīķu sanācijas kopējās izmaksas varētu sasniegt 57,81 miljonu eiro, teikts Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas sagatavotajā ziņojumā. No kopējām izmaksām 53,87 līdz 56,87 miljoni eiro ir novērtētas kā attiecināmās izmaksas, bet 939 850 eiro - kā neattiecināmās izmaksas.

Līdz šim projekta pirmā posma faktiskās izmaksas bijušas 28 105 157 eiro, no kuriem 27 607 557 eiro atzīti par attiecināmajām izmaksām. Savukārt sanācijas projekta otrā posma indikatīvās izmaksas tiek lēstas 26,7 līdz 29,7 miljonu eiro apmērā.

Projekta otrā posma izmaksas ir indikatīvas un tās vēl var mainīties atkarībā no iepirkuma par sanācijas darbu pabeigšanu rezultātiem, norāda VARAM. Kā neattiecināmās izmaksas otrā posma īstenošanā ir norādītas juridisko pakalpojumu saņemšana valsts interešu pārstāvībai pret iepriekšējo darbu veicēju - uzņēmumu SIA «Skonto būve». Šīs izmaksas tiek lēstas 442 250 eiro apmērā.

Ziņojumā ministrija atskaitās par līdz šim paveikto pēc līguma laušanas ar līdzšinējo sanācijas darbu veicēju un norāda, ka jaunos līgumus par sanācijas darbu pabeigšanu un to uzraudzību plānots noslēgt 2017.gada maijā-jūlijā un sanācijas darbus pabeigt 36 mēnešu laikā - līdz 2020.gada jūlijam.

Projekta pabeigšanas finansēšana ir plānota, pārdalot Eiropas Reģionālās attīstības fonda piešķirto finansējumu citām programmām, piemēram, «Pasākumi biotopu un sugu aizsardzības atjaunošanai un antropogēnās slodzes mazināšana».

Ministrija arī atgādina, ka Eiropas Komisija ir atbalstījusi projekta finansējuma pārdali starp diviem Eiropas Savienības fondu periodiem, paredzot finansējumu arī no jaunā plānošanas perioda. Eiropas Komisijas lēmums paredz, ka līdz šim projektā veiktās izmaksas tiek atzītas par attiecināmām un Latvija no Eiropas Reģionālā attīstības fonda atgūst 19 325 290 eiro par jau veiktajiem ieguldījumiem projekta īstenošanā.

Jau ziņots, ka dažādu problēmu dēļ Inčukalna gudrona dīķu sanācijas darbi ir aizkavējušies. Darbu laikā atklājās, ka gudrona ķīmiskais sastāvs ir citāds nekā sākotnēji konstatētais, un tas apgrūtināja sanāciju un sadārdzināja projektu.

Līgums par sanācijas veikšanu tika noslēgts ar «Skonto būvi», taču aizvadītajā vasarā Valsts vides dienests (VVD) līgumu ar «Skonto būvi» pārtrauca. Dienests nolēmis meklēt jaunu sanācijas darbu veicēju, kas turpinās un pabeigs vietas attīrīšanu. Savukārt «Skonto būve» pauda nostāju, ka līguma izbeigšana ir prettiesiska, un vērsās tiesā.

VVD februāra beigās izsludināja sarunu procedūru par Inčukalna gudrona dīķu sanācijas darbu veikšanu. Konkursā pieteicās kāda beļģu kompānija, personu apvienība no Latvijas un uzņēmums «A.C.B.» ar apakšnieku no Vācijas MUEG.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu