Pasaules Veselības organizācija brīdina: gaidāma Zikas vīrusa izplatīšanās Āzijā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pasaules veselības organizācija (WHO) brīdina, ka bīstamais Zikas vīruss varētu turpināt izplatīties arī Āzijā, raksta «BBC».

Patlaban Singapūrā jau ir reģistrēti vairāki simti Zikas vīrusinfekcijas gadījumu. Savukārt Taizemē Zikas vīruss tiek vainots divu mazuļu piedzimšanā ar mikrocefāliju, proti, bērni piedzimuši ar pārlieku mazu galvu.

Vīruss, ko pārnēsā moskīti, šobrīd konstatēts 70 pasaules valstīs, no kurām vismaz 19 ir Āzijas Klusā okeāna piekrastes reģiona valstis.

Pasaules Veselības organizācijas direktore Margareta Čana norāda, ka eksperti joprojām mēģina atrast veidus, kā cīnīties ar šo vīrusu.

Jauni uzliesmojumi

Pirmdien notikušajā ikgadējā sanāksmē Pasaules Veselības organizācija nāca klajā ar ziņojumu, saskaņā ar kuru «pastāv liela iespējamība, ka Āzijā tiks reģistrēti jauni vīrusinfekcijas gadījumi un, iespējams, pat slimības uzliesmojumi.»

Tam par iemeslu ir tas, ka šajā reģionā mīt vīrusa pārnēsātāji, Aedes ģints moskīti, kā arī tāpēc, ka šajā reģionā cilvēki daudz ceļo.

Ziņojumā arī minēts, ka šobrīd nav zināms, cik spēcīga ir reģiona iedzīvotāju imunitāte pret Zikas vīrusu.

Čana teica: «Diemžēl zinātnieki vēl nezina ļoti daudz par Zikas vīrusu.» Lai gan Zikas vīruss Āzijā ir pastāvējis jau desmitiem gadu, viņa piebilda, ka dažās valstīs pirmie saslimšanas gadījumi bija saistīti ar ceļotājiem un viņi uzzināja, ka ir inficēti, tikai tad, kad atgriezās mājās. Patlaban vēl tiek pētīts, vai tas nozīmē, ka cilvēki konkrētajās valstīs ir imūni pret Zikas vīrusu, vai arī vīrusa ietekme tikusi pamanīta, kad tas sācis izplatītas epidēmiskos apmēros.

Zikas vīrusa ietekme uz cilvēku ir neliela, bet visbīstamākais tas ir grūtniecēm, jo tas var jaundzimušajiem radīt nopietnus defektus, piemēram, smadzeņu attīstības traucējumus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu