Slovēnijā sākta komunistu pastrādāto masu slepkavību upuru pārapbedīšana

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Slovēnijā pirmdien sākta komunistiskā režīma pastrādāto masu slepkavību upuru pārapbedīšana, pārvedot pirmo 800 cilvēku mirstīgās atliekas no kādas šahtas, kur tās pēc nogalināšanas savulaik sametuši bijušās Dienvidslāvijas vēlākā komunistiskā diktatora Tito komandētās vienības.

Šahta, kas ir viena no visā kādreizējās Dienvidslāvijas teritorijā izkaisītajām masu kapuvietām, atrodas Hudojamā aptuveni 80 kilometrus uz ziemeļaustrumiem no Ļubļanas, un pirmo reizi tā tika atsegta 2009.gadā.

Sākotnēji izmeklētāji atrada horizontālu eju, kurā tika uzieti vairāk nekā 400 mumificējušies līķi, taču vēlāk tika konstatēta vēl viena 45 metrus dziļa vertikāla šahta, kurā atradās citu noslepkavoto mirstīgās atliekas.

Saskaņā ar izmeklētāju aplēsēm šajā šahtā varētu atrasties 2200 līdz 2500 cilvēku mirstīgās atliekas.

Izmeklēšanas komisijas loceklis vēsturnieks Mitja Ferencs laikrakstam «Delo» pastāstīja, ka upuri bijuši horvātu un slovēņu karavīri, kā arī civilpersonas, kas pēd pēc Otrā pasaules kara vainotas sadarbībā ar nacistiem, un bieži tie noslepkavoti bez jebkāda tiesas sprieduma.

Slovēnijas prezidents Boruts Pahors, kas pirmdien piedalījās piemiņas ceremonijā ekshumācijas vietā, norādīja, ka pirmo 800 cilvēku mirstīgās atliekas līdz oktobra beigām tiks pārvestas uz Dobrovas memoriālo centru uz rietumiem no Ļubļanas. Pārējos komunistu upurus paredzēts pārapbedīt nākamgad.

Ekshumācijas laikā tiks ņemti arī DNS paraugi, lai veiktu noslepkavoto identifikāciju.

«Izlīgums iespējams vienīgi tad, kad esam gatavi piedot un atzīt patiesību, pat ja tā ir sāpīga, smaga un apsūdzoša,» piemiņas ceremonijas laikā, uzrunājot upuru tuviniekus, uzsvēra Pahors.

Ferencs pastāstīja, ka izmeklētāji kopumā reģistrējuši aptuveni 700 masu apbedījuma vietas, kurās apglabāti apmēram 15 000 noslepkavoto.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu