Krievijā sākas tiesas prāva pret Ņemcova slepkavības lietā apsūdzētajiem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Krievijā pirmdien militārajā tiesā Maskavā sākusies tiesas prāva pret piecām personām, kas apsūdzētas Krievijas opozīcijas politiķa Borisa Ņemcova slepkavības lietā.

Tiesas priekšā stājušies Zaurs Dadajevs, Anzors un Šadids Gubaševi, Tamerlans Eskerhanovs un Hamzats Bahajevs. Viņi visi ir etniskie čečeni. Apsūdzības uzturētāji pauduši, ka visiem pirms Ņemcova slepkavības par to samaksāts. Tomēr apsūdzētie paši savu vainu noliedz.

Ņemcova ģimenes locekļi jau izteikušies, ka neuzskata, ka slepkavības pasūtītājs jebkad tiks atrasts. Ģimenes advokāts tiesas sēdē paziņoja, ka izmeklēšana neesot veikta objektīvi un pierādījumi nav pilnīgi, jo nav pat video pierādījumu, neskatoties uz to, ka slepkavība notika tuvu vienam no slavenākajiem apskates objektiem Krievijā.

Dadajevs iepriekš izmeklēšanas gaitā atzinās, ka nogalinājis Ņemcovu par islāma un Čečenijas līdera Ramzana Kadirova aizskaršanu, bet vēlāk savu liecību grozīja un atzīšanos atsauca.

Kas ir apsūdzētie?

Prokurors apgalvo, ka Zaurs Dadajevs, bijušais prestižās čečenu militārās vienības dalībnieks, esot bijis šāvējs, kas sešas reizes iešāva Ņemcovam. Viņš ir arī grupas vadītājs. Viņa brālēns Anzors Dadajevs esot vadījis mašīnu, ar ko viņi bēguši, bet Beslans Šabanovs, kurš arī esot atradies mašīnā, vēlāk gāja bojā Čečenijā, kad notika operācija viņa sagūstīšanai. Šos trīs vīriešus apsūdz arī Borisa Ņemcova izsekošanā pirms slepkavības.

Vēl trīs vīrieši, Hamzats Bahajevs, Tamerians Eskehanovs un Anzora brālis Šadids Gubaševi, neatradās notikuma vietā, bet prokuratūra apgalvo, ka viņi piegādāja ieročus un bija nozieguma līdzdalībnieki.

Ņemcovs, kas vienā no kādreizējā prezidenta Borisa Jeļcina valdībām ieņēma vicepremjera amatu, tika noslepkavots pērn 27.februārī īsi pirms pusnakts, kad netālu no Kremļa kājām gāja pāri Lielajam Maskavas upes tiltam.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins, kas arvien vairāk ierobežo neatkarīgo mediju un opozīcijas darbību, šo slepkavību nosauca par «provokāciju» un apsolīja darīt visu, lai slepkavas tiktu notverti.

Pēc dažām nedēļām tika aizturēti minētie pieci čečeni, kas tika apsūdzēti Ņemcova slepkavībā.

Tomēr Ņemcova tuvinieki un opozīcija apgalvo, ka slepkavības plānotāji nav atrasti, norādot, ka ar to tieši ir saistīts Čečenijas prokremliskais līderis Kadirovs, kas, iespējams, rīkojies saskaņā ar paša Putina rīkojumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu