Aizdomas, ka Zikas vīrusu var tālāk nodot arī ar sviedriem un asarām

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Zinātnieki uzskata, ka vīrietis, kurš Jūtas štatā nezināmu iemeslu dēļ saslimis ar Zikas vīrusu, to ieguvis no sava mirstošā tēva, kas arī bija slims ar šo vīrusu. Tiek uzskatīts, ka tēvs vīrusu nodevis dēlam ar sviedriem vai asarām, raksta «Daily Mail».

Eksperti gan norāda, ka iemesls, kāpēc vīruss nodots tālāk šādā ceļā, varētu būt tā neparasti lielā koncentrācija saslimušā vīrieša ķermenī - Zikas vīrusa klātbūtne «normu» pārsniegusi apmēram 100 000 reižu.

Zināms, ka 73 gadus vecajam vīrietim astoņus mēnešus pirms nāves tika diagnosticēts vēzis. Kopš tā laika viņš saņēma radioterapiju un antiandrogēno terapiju, kas varēja būt par iemeslu vīrusa lielajai koncentrācijai, apgalvo doktors Sankars Svaminatans, Jūtas Veselības aprūpes universitātes Infekcijas slimību departamenta vadītājs. Tomēr mediķis uzskata, ka vēzis un tā ārstēšana neizskaidro vīrusa augsto koncentrāciju.

Vīrietis saslimis ar Zikas vīrusu pēc tam, kad atgriezās no trīs nedēļu ilga atvaļinājuma, ko viņš pavadīja Meksikas dienvidu piekrastē. Meksika ir viņa dzimtā valsts, ko viņš 2003. gadā pameta un devās dzīvot uz ASV. Nav noskaidrots, kur tieši Meksikā vīrietis saslima.

Vīrieša 38 gadus vecais dēls piecas dienas pēc tēva apmeklēšanas slimnīcā saslima ar Zikas vīrusu. Ar laiku vīrietis izveseļojās, bet vēlāk stāstīja, ka esot palīdzējis kopt tēvu slimnīcā, arī slaucījis viņam asaras bez cimdiem. Neviens no slimnīcas ārstiem, māsiņām vai citiem ģimenes locekļiem neinficējās ar šo vīrusu.

Zinātnieki nupat klajā nākušā ziņojumā piekrīt ASV Slimību kontroles un profilakses centra pieņēmumiem, ka vīrietis inficējies ar Zikas vīrusu līdz šim vēl neierastā un nezināmā veidā. Līdz šim tika uzskatīts, ka var inficēties tikai divos veidos – ar moskītu kodumu vai seksuālo kontaktu ceļā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu