«Pop-Up mākslas galerijā» grupas ZK 9 kopizstāde

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

No 30. septembra «Pop-Up mākslas galerijā» Dzirnavu ielā 67, t/c «Galleria Riga» 6. stāvā, apskatāma plaša Latvijas dizaineru un domubiedru grupas ZK 9 izstāde – kārtējā epizode no 1995. gadā aizsāktā izstāžu seriāla «Zemūdeņu karš». Šī ir jau devītā izstāde ciklā, šoreiz ar nosaukumu «Balts».

Latvijas un pat pasaules mākslas vēsturē nav daudz domubiedru apvienību, kas tik ilgi varētu pulcēties ap nemainīgu kodolu un vienu karogu – mākslas dizainu (arī pasaulē pazīstamo art design) un tā dažādajām izpausmēm.

Jau 21 gada garumā kopš pirmās divu mākslinieku izstādes «Zemūdeņu karš: Izniršana (1995)» ap šo konceptu ik pa laikam pulcējas elastīgs domubiedru loks, sākumā balstoties tikai uz Latvijas Mākslas akadēmijas Dizaina un metāla mākslas nodaļas absolventiem, taču pamazām savu iederību mākslas dizaina konceptuālajā laukā pierādījuši arī tēlnieki, gleznotāji, keramiķi, grafiķi un citu žanru mākslinieki.

Paplašinās arī izstāžu ģeogrāfija – Zemūdeņu karu epizodes risinājušās gan Spānijas galvaspilsētā Madridē, gan Eiropas Savienības centrā Briselē, arī pasaules dizaina Mekā – Francijas pilsētā Sentetjēnā, kur Latvijas ekspozīcija jau vairākkārt piesaistījusi pasaules dizaina profesionāļu uzmanību.

Mākslas dizaina galvenie raksturlielumi ir neierobežots iztēles lidojums apvienojumā ar augsta līmeņa amatnieka prasmi, tie visbiežāk ir vienā eksemplārā veidoti trīsdimensionāli mākslas darbi, kas pārsteidz ar negaidītiem pavērsieniem šķietami pazīstamu priekšmetu dzīvē, ar ironiski kontrastējošām materiālu, detaļu un faktūru kombinācijām, piešķirot jaunu jēgu ikdienišķajai lietu pasaulei.

Šādā žanrā strādā gan tradīcijas dibinātāji un savulaik arī kursabiedri Valters Kiršteins, Egils Mednis, Arnis Stasaitis, Gints Zilbalodis, Māris M. Gailis, gan citi dizaineri un dizaineru domubiedri; kopīgajā izstādē savu vietu atrod arī fotogrāfs Gvido Kajons, grafiķis Māris Subačs, tekstilmākslinieks Pēteris Sidars, gleznotāja Madara Gulbis, keramiķu pāris Ingūna Skuja un Melissa Braden un citi mākslinieki, kopā gandrīz 30 autoru.

Izstāde Balts apskatāma no 30. septembra līdz 27. oktobrim «Pop-Up mākslas galerijā» tirdzniecības centra «Galleria Riga» 6. stāvā katru dienu no plkst. 12:00 līdz 19:00, izņemot pirmdienas.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu