Mediķi rupji «atšuj» un norāj pacienti; atver tikai mazu šķirbiņu bīdāmajā logā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TASS/LETA

Ko darīt sievietei, kurai analīžu rezultāti uzrāda divkārt pārsniegtu Laimas slimības rādītāja normu, bet kuru nepieņem Latvijas Infektoloģijas centrā (LIC)? Paciente sūdzējās, ka māsiņa pa mazu šķirbiņu bīdāmajā logā uzstājīgi raidījusi viņu prom, ja viņa nav pamanījusi piesūkušos ērci. Savukārt LIC virsārste TVNET skaidroja, ka tagad sievietei ir divas iespējas: lūgt savam ģimenes ārstam atkārtotu nosūtījumu pie infektologa vai doties uz LIC neatliekamās palīdzības klīniku.

Satraucas par analīžu rezultātiem

TVNET lasītāja rakstīja, ka, veicot analīzes citu veselības nebūšanu sakarā, neirologs viņai lūdza pārbaudīt arī rādītājus uz Laimas slimību un ērču encefalītu.

«Saņemot rezultātu, biju šokā.

Viens no Laimas slimības rādītājiem divkārt pārsniedza normu.

Loģiski, devos pie ģimenes ārsta, kas norīkoja doties uz Infektoloģijas centru, lai speciālisti viestu lielāku skaidrību par to, ko uzrāda analīzes.

Borrelia burgdorferi IgM = 30,3, kur norma ir 18, bet pozitīvs radītājs ir virs 22. Borrelia burgdorferi IgG = 5, kur norma ir 10, bet pozitīvs - virs 15.

Aizejot uz Infektoloģijas centru, redzēju, ka aiz loga sadzīviskās sarunās laiku pavadīja māsiņas. Esmu pieklājīga, netraucēju, līdz sapratu - man tomēr jāpatraucē.

Māsiņa pa mazu šķirbiņu bīdāmajā logā uzstājīgi raidīja prom, lai ejot prom, ja nav bijusi ērce.

Jo ērci patiesi nebiju pamanījusi, iespējams, iekodusi, nokritusi kādā tuvākā vai tālākā pagātnē. Kad trīs reizes atkārtoju, ka rādītājs ir pozitīvs, tad lodziņu aizvēra un pazuda uz 20 minūtēm daktera meklējumos.

Pēc tam atgriezās un atkal sāka mani rāt - ko visi visus sūtot tikai pie viņiem, visi neirologi, visi ģimenes ārsti, ka izdomājot tikai visādus ērču encefalītus un Laimas slimības, ka te neesot nekas.

Man neizsniedza dokumentu, ka man tomēr nav tā Laimas slimība,

tāpat man nepaskaidroja, kāpēc viens no šiem rādītājiem tomēr ir paaugstināts.

Turklāt es uzskatu, ka ģimenes ārsts nav nekāds faķīrs, ka viņam būtu jāpārzina itin visas nozares.

Tā kā visur ir teikts, ka Laimas slimības gadījumā jāsāk steidzami lietot antibiotikas, jautāju Infektoloģijas centrā, vai tas attiecas arī uz mani, lai slimība neprogresētu, man atbildēja - kādā sakarā!? Man ir jautājums pēc būtības - kur es varu uzzināt, vai man ir vai nav Laimas slimība?»

Vajadzēja saņemt palīdzību

Savukārt Latvijas Infektoloģijas centra virsārste Velga Ķūse, iepazinusies ar lasītājas pieredzi, TVNET atzina: «Protams, nepatīkami saņemt šādu vēstuli. Paciente bija vērsusies pie infektologa pamatoti un pēc ģimenes ārsta norīkojuma.

Tā kā infektologs nav tiešās pieejamības speciālists, konsultāciju bez iepriekšēja pieraksta vajadzēja saņemt LIC Neatliekamās medicīniskās palīdzības un pacientu uzņemšanas nodaļā.»

Pēc ārsta konsultācijas pacientei būtu bijis jāiegūst atzinums par konstatēto un rekomendācijas tālākai rīcībai.

«Es nevaru atbildēt, kāpēc LIC darbinieki, kuri komunicēja ar pacienti, bija tik nelaipni un neatsaucīgi. Tas nav attaisnojami. Esam pārrunājuši aprakstīto situāciju nodaļas kolektīvā ikrīta piecminūtē. Ļoti ceru, ka līdzīgi gadījumi neatkārtosies,» ārste pauda.

Kā pacientei tagad rīkoties?

Izlasot ārstes skaidrojumu, rodas jautājums: bet kā tad pacientei tagad rīkoties? Vēlreiz doties pie LIC speciālista? Uz kurieni?

Turklāt paciente vērsa uzmanību, ka vasarā viņai norādīja, ka pirmais iespējamais pieraksta datums pie LIC speciālista ir oktobrī, bet,

ja viņai tiešām ir šī saslimšana, pie speciālista jādodas nekavējoties, jo ārstēšanās jāsāk pēc iespējas ātrāk.

Tāpēc viņa devās uz LIC Neatliekamās medicīniskās palīdzības un pacientu uzņemšanas nodaļu, kur saskārās ar nelaipnu un noraidošu attieksmi. Tādējādi paciente joprojām nezina, vai viņai ir Laimas slimība.

LIC pārstāve uzsvēra, ka katrā ziņā šai sievietei ir jāvēršas pie infektologa. Sievietei ir divas iespējas: vērsties vēlreiz pie sava ģimenes ārsta un lūgt atkārtoti nosūtījumu pie infektologa (infektologi ir pieejami daudzās veselības aprūpes iestādēs, ne tikai LIC) vai doties uz LIC neatliekamās palīdzības klīniku, kur saņemt konsultāciju bez iepriekšēja pieraksta.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu