Par dārza būdu, kurā neviens nedzīvo, jāmaksā milzīgs elektrības rēķins

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET lasītājs

Kāds portāla TVNET lasītājs ir satraucies, ka par vasaras dārza māju, kurā aukstajā laikā neviens nedzīvo, saņēmis nepatīkami lielu rēķinu. Bet Latvenergo pārstāve skaidroja, ka lielākās izmaiņas saistītas ar jauno Sadales tīkla tarifa aprēķinu, pēc kura katru mēnesi par dārza mājiņas pieslēguma uzturēšanu ir jāmaksā fiksēta maksa. Bet konkrētajam klientam vēl būs jānorēķinās par iepriekš izveidojušos patērētās elektroenerģijas uzkrājumu.

TVNET lasītājs rakstīja: «Sveiki! Jo tālāk, jo trakāk. Saņēmām vēstuli no Latvenergo, ka mums turpmāk būs jāmaksā 8,84 eiro ik mēnesi par elektrību.

Bet interesantākais, ka nenodedzinām ne kw elektrības. Lieta tāda, ka dārziņos ir būda, kur aizbraucam vasarā, bet no septembra līdz jūnijam turp neviens nebrauc. Tad elektrību netērējam, izskrūvējam pat korķus.

Lūdzu, palīdziet noskaidrot, kāpēc 9 mēnešus jāmaksā gandrīz 9 eiro, ja nepatērējam ne ? Interesantākais, ka dzīvojam otrā dzīvokli Rīgā, bet tur gadā par elektrību iznāk maksāt tikai nedaudz vairāk kā par dārza būdu.»

Foto: TVNET lasītājs

Lasītājs arī piebilda, ka pēc tam sazvanījis Elektrum un panācis, ka turpmāk viņam būs jāmaksā tikai 1,50 eiro.

«Piezvanīju viņiem un jautāju, vai viņiem liekas normāli, ka par 1 kw jāmaksā 1 eiro. Atbildēja, ka tas esot normāli. Meklējām risinājumu un pārgājām no universālā uz parasto rēķinu. Samazinājām ampērus no 20 uz 16, un rezultātā man mēnesī būs jāmaksā 1,50 eiro par pieslēguma nodrošināšanu. Katra mēneša 27.datumā būs jāsūta rādītāji. Ir taču atšķirība 9 eiro vai 1,50 eiro, vai ne? Žēl gan, ka jau samaksāju tos 9 eiro.»

Izmaiņas saistītas ar jauno Sadales tīkla tarifa aprēķinu

Latvenergo preses sekretāre Ivita Bidere TVNET skaidroja, ka lielākās izmaiņas saistītas ar jauno Sadales tīkla tarifa aprēķinu, atbilstoši kuram katru mēnesi, arī tajos, kuros elektrība netiek patērēta, par dārza mājiņas pieslēguma uzturēšanu ir jāmaksā fiksēta maksa.

«Tā kā mūsu rīcībā nav visa klienta informācija, lai iepazītos ar konkrētā gadījuma vēsturi, uz lasītāja jautājumu varam atbildēt tikai daļēji. Tomēr, izmantojot šo jautājumu, iespējams skaidrot vispārīgus norēķinu jautājumus,» viņa atzina.

Stājoties spēkā izmaiņām Sadales tīkls tarifa struktūrā,

ik mēnesi klientiem tiks aprēķināts fiksētais ikmēneša maksājums par pieslēguma jaudu un tai atbilstošas elektrolīnijas uzturēšanu.

Līdz ar to mainās arī turpmākā norēķinu kārtība dārza mājiņu, vasarnīcu u.c. īpašniekiem, kuriem patēriņš ir tikai dažus mēnešus gadā.

Mājsaimniecību klienti līdz šim maksāja tikai par katras patērētās elektrības kilovatstundas piegādi, bet, sākot ar š.g. 1.augustu, iedzīvotajiem pakalpojuma maksa par elektrības piegādi veidosies no 2 daļām: fiksētas ikmēneša maksas par pieslēguma nodrošināšanu un samazinātas maksas par elektrības piegādi atbilstoši patērētajām kilovatstundām.

Fiksētā maksa par pieslēguma nodrošināšanu nozīmē iespēju jebkurā laikā saņemt elektrību objektā, un tā tiks iekļauta klientu rēķinos katru mēnesi neatkarīgi no objekta elektroenerģijas patēriņa vai elektroenerģijas lietošanas sezonalitātes, jo Sadales tīklam šis elektrotīkls ir jāuztur, jānodrošina klienta pieprasītā elektrotīkla jauda jebkurā laikā atbilstošā kvalitātē.

Mājsaimniecībām ar vienas fāzes elektrotīkla pieslēgumu turpmāk jāmaksā fiksēta maksa par pieslēgumu 1,50 eiro (ietverot PVN),

bet mājsaimniecībām ar trīs fāžu pieslēgumiem fiksētā ikmēneša maksa būs atkarīga no pieslēguma jaudas (ampēriem).

Savukārt par 22% ir samazināta arī iepriekš spēkā esošā maksa par patērēto kilovatstundu piegādi, aprēķinot to atbilstoši patēriņam. Samazinājums ir aprēķināts tā, lai pie vidēja elektrības patēriņa tiktu kompensēta fiksētā tarifa komponente.

Līdz ar to aptuveni 700 tūkstošiem mājsaimniecību kopējais rēķins par elektroenerģiju būtiski nemainīsies un

lietotājiem, kuri elektroenerģiju patērē efektīvi, gala elektrības rēķins pat samazināsies.



Bidere norādīja, ka līdzsvaroto tarifu struktūra motivē klientus pievērst lielāku uzmanību energoefektivitātei un efektīvai elektrotīkla jaudu izmantošanai, tādēļ klienti var izvērtēt, vai viņu objektos esošais elektrotīkla pieslēgums klientam nākotnē būs nepieciešams un vai elektrotīkla pieslēguma jauda ir optimāla.

Lai izvērtētu savā objektā nepieciešamo elektrotīkla jaudu, ikviens klients var izmantot Sadales tīkla mājas lapā pieejamo elektrotīkla jaudas aprēķināšanas kalkulatoru.

Jāsamaksā arī parāds

Spriežot pēc iesūtītajā rēķinā pieejamās informācijas, klients sākotnēji bija izvēlējies veikt norēķinu ar Izlīdzināto maksājumu (IM) – tas nozīmē, ka par patērēto elektroenerģiju viņš norēķinās visa gada garumā, aprēķinot vidējo patēriņu mēnesī (šajā gadījumā – 31 kWh).

Atbilstoši šim patēriņa apjomam ir arī aprēķināta sadales tarifa komponente. Vēl rēķinā redzams, ka bez šīs apjoma ir neapmaksāta starpība par patērēto elektroenerģiju no iepriekšējā perioda, līdz ar to kopējā rēķina summa ir EUR 8,84.

Savukārt, mainot norēķinu metodi no IM uz rēķinu, klients veiks norēķinu tikai atbilstoši faktiskajam patēriņam mēneša laikā. Tā kā šobrīd spēkā ir stājušās izmaiņas sadales tarifā, klienta uzrādītais EUR 1,50 atbilstoši šīm izmaiņām ir fiksētais ikmēneša maksājums par pieslēguma jaudu un tai atbilstošas līnijas uzturēšanu. Šis maksājums ir jāmaksā neatkarīgi no tā, vai elektrība tiek vai netiek patērēta.

Taču klientam ir jāņem vērā, ka viņam ir jānorēķinās par patērētās elektroenerģijas uzkrājumu, kas ir izveidojies Izlīdzinātā maksājuma periodā.

Tā kā klients turpmāk norēķināsies pēc rēķiniem un katru mēnesi ziņos savus skaitītāja rādījumus, tad pirmajā rēķinā aprēķins notiks jau atbilstoši faktiskajai patēriņa informācijai un tas ietvers arī starpību, kas var būt izveidojusies par iepriekšējo IM periodu.

Klientam nevajag uztraukties par veikto samaksu EUR 8,84 apmērā, jo tā tiks ņemta vērā rēķinā, kas tiks izrakstīts tikai par faktiski neapmaksāto patēriņu uz nākamā mēneša beigām, Latvenergo pārstāve mierināja.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu