FARC izsludina pastāvīgu ugunspārtraukšanu Kolumbijā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Īsi pēc vēsturiskā miera līguma panākšanas, ar kuru tiks izbeigts Kolumbijā piecas desmitgades ilgušais pilsoņkarš, Kolumbijas Revolucionārie bruņoti spēki (FARC) - kreiso teroristu grupējums - svētdien paziņoja par galīgu un pastāvīgu ugunspārtraukšanu.

«Es pavēlu visiem mūsu komandieriem un vienībām, un visiem mūsu karotājiem pilnībā apturēt uguni un pārtraukt karot pret Kolumbijas valsti šodien, sākot ar pusnakti,» žurnālistiem sacīja FARC augstākais līderis Timoleons Himeness.

Kolumbijas prezidents Huans Manuels Santoss jau iepriekš bija paziņojis par pilnīgu ugunspārtraukšanu.

Pēc aptuveni četrus gadus ilgušajām miera sarunām Kubā abas puses pagājušajā nedēļā paziņoja, ka ir veiksmīgi noslēgušas sarunas un panākušas galīgo vienošanos.

Kad vienošanās tiks parakstīta, FARC sāks pārvietot savus dalībniekus no mūžameža un kalnu slēptuvēm uz atbruņošanās nometnēm, kuras izveidojusi ANO, kas palīdz novērot pamieru.

Šī vienošanās vēl jāapstiprina Kolumbijas pilsoņiem referendumā.

Pilsoņkarš starp FARC un valdību, kas sākās 1964.gadā, ir pēdējais ievērojamais bruņotais konflikts Amerikā. Tajā nogalināti 260 tūkstoši cilvēku, 45 tūkstoši palikuši bez vēsts un 6,8 miljoni bijuši spiesti mainīt dzīvesvietu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu