Pētījums: Pieaug iedzīvotāju pievēršanās kūku cepšanai mājās

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com/ Liliana Fuchs

Salīdzinot ar iepriekšējo gadu, šogad novērots, ka arvien vairāk cilvēku Latvijā pievēršas saldumu gatavošanai un kūku cepšanai mājas apstākļos, noskaidrots SIA «Rimi Latvia» un pētījumu centra SKDS šogad veiktajā iedzīvotāju ēšanas ieradumu pētījumā.

Pieaugot Latvijas iedzīvotāju interesei par veselīgu dzīvesveidu, lielākais pieprasījums saldumu vidū ir vērojams tieši augļu desertiem, ko savās mājās mēdz gatavot 40% cilvēku, kas ir par 12% vairāk nekā pērn, secināts aptaujā.

Arī šogad populārākā salduma titulu iedzīvotāju vidū izpelnījās plātsmaizes, kas ir iecienītas to vienkāršās receptūras un pieejamo sastāvdaļu dēļ. Turklāt tās vienlīdz daudz gatavo gan sievietes, gan vīrieši.

Iemīļotāko saldumu vidū ir arī pēdējos gados popularitāti guvušie mafini. Arī tos iedzīvotāji sākuši gatavot vairāk nekā iepriekš. Tos vairāk cep jaunieši vecumā no 18 līdz 24 gadiem, bet vecāka gada gājuma cilvēki daudz mazāk.

Līdzīgi kā ar mafinu gatavošanu, arī eksperimentiem virtuvē labprātāk nododas jaunāki cilvēki vecumā no 18 līdz 34 gadiem, turklāt jauno garšu meklētāji biežāk ir sastopami tieši Zemgalē un Latgalē. Iedzīvotāju tieksmi pēc eksperimentiem izskaidro arī tas, ka gandrīz puse jeb 48% iedzīvotāju meklē receptes internetā. Savukārt trešdaļa iedzīvotāju gatavo ēdienus pēc mantotām dzimtas receptēm, atklāts aptaujā.

Aptauja veikta 2016.gada maijā. Ar tiešo interviju palīdzību tika aptaujāti 1000 respondentu.

Kā ziņots, kulinārijas eksperte Signe Meirāne sadarbībā ar «Rimi Latvia» šogad sāka 100 gardāko kūku recepšu vākšanu, lai Latvijai tās simtgadē varētu dāvināt grāmatu «100 kūkas un viena svecīte».

Iesūtīt gardāko kūku receptes kopā ar īpašo stāstu ir aicinātas jebkura vecuma cepējas no visas Latvijas. Lai pieteiktu savas gardākās kūkas recepti, saimniecēm ir jāpagatavo sava garšīgākā kūka, jānofotografē pagatavošanas process un rezultāts. Iesūtot pieteikumu, līdz ar divām līdz trim fotogrāfijām ir jāiesniedz kūkas recepte un stāsts, kādēļ šī kūka ir cienīga kļūt par Latvijas mantojumu grāmatā «100 kūkas un viena svecīte», kas tiks dāvināta Latvijai simtgadē. Kūku receptes būs iespējams iesūtīt portālā «www.gardezi.lv».

Grāmatu «100 kūkas un viena svecīte» atklās 2018.gada maijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu