Puertoriko izsludina ārkārtas situāciju sabiedrības veselības jomā Zikas vīrusa dēļ

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

ASV valdība piektdien izsludināja ārkārtas situāciju sabiedrības veselības jomā Puertoriko Zikas vīrusa epidēmijas dēļ, kurā ir inficēti vairāk nekā 10 tūkstoši cilvēku šajā ar ASV asociētajā valstī.

Zikas vīruss, kuru parasti izplata «Aedes» ģints odi, bet kas var tikt pārnēsāts arī seksuālu kontaktu ceļā, var izraisīt mikrocefāliju un citus smagus jaundzimušo smadzeņu defektus, un tas ir sevišķi bīstams grūtniecēm.

ASV veselības un cilvēkresursu ministre Silvija Bērvela paziņoja, ka «Puertoriko Asociētajā Valstī pastāv nacionālas nozīmes ārkārtas situācija sabiedrības veselības jomā attiecībā uz grūtniecēm un bērniem, kas piedzimuši ar Zikas vīrusu inficētām grūtniecēm».

Ārkārtas situācijas izsludināšana ļauj ASV Veselības un cilvēkresursu ministrijai sniegt papildu atbalstu Puertoriko valdībai, sacīja Bērvela.

Puertoriko kopš pērnā decembra ir reģistrēti 10 690 inficēšanās gadījumi ar Zikas vīrusu, un starp inficētajiem ir 1035 grūtnieces. Pagājušās nedēļas laikā reģistrēti 1914 jauni inficēšanās gadījumi.

Zikas vīrusa dēļ Puertoriko līdz šim hospitalizēti 90 cilvēki.

Zikas vīruss pirmoreiz tika konstatēts 1947.gadā Āfrikā, bet tika uzskatīts par relatīvi vieglu slimību, līdz pērn tika paziņots par tā pašreizējo uzliesmojumu Latīņamerikā. Pret Zikas vīrusu līdz šim nav izstrādāta vakcīna vai zāles.

Biežākie Zikas vīrusa slimības simptomi ir drudzis, izsitumi, locītavu sāpes, iekaisušas acis, var būt arī galvassāpes, acu sāpes, vemšana un neiroloģiskas komplikācijas. Simptomi ilgst no dažām dienām līdz nedēļai. Smagas slimības formas gadījumā nepieciešama hospitalizācija.

ASV pirmie lokāli pārnēsāta Zikas vīrusa gadījumi tika reģistrēti jūlijā Floridas štatā.

Ārkārtas situācija izsludināta dienu pēc tam, kad ASV ģenerālķirurgs apmeklēja Puertoriko un prognozēja, ka līdz gada beigām ar Zikas vīrusu inficēsies 25% no Puertoriko 3,5 miljoniem iedzīvotāju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu