Būvnieki: VNĪ nekorektā rīcība radīs valstij finansiālus zaudējumus

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone / LETA

VAS «Valsts nekustamie īpašumi» (VNĪ) rīcība, nepamatoti un juridiski nekorekti apturot darbus Tabakas fabrikā un paziņojot par līguma laušanu, apdraud Jaunā Rīgas teātra (JRT) pārvākšanos uz pagaidu telpām un radīs valstij finansiālus zaudējumus, pauda SIA «RBSSKALS Būvvadība» pārstāve Ieva Vāverniece.

Viņa uzsver, ka «RBSSKALS Būvvadība» atklātā konkursā iesniedza piedāvājumu Tabakas fabrikas rekonstrukcijai 2015.gada jūlijā. Šis piedāvājums bijis labākais, taču arī tas būtiski pārsniedza VNĪ nepareizi izstrādāto budžetu šim projektam.

«Pēc piedāvājuma iesniegšanas, līguma sarunu laikā VNĪ, lai piesegtu savu neprofesionalitāti finanšu resursu un laika plānošanā, izdarīja spiedienu uz «RBSSKALS Būvvadība» un projekta autoriem, ultimatīvi pieprasot samazināt iesniegtā piedāvājuma cenu, jebkādā veidā samazinot cenas un darbu apjomus, lai iekļautos pieejamā budžeta ietvaros. Tajā pašā laikā VNĪ pieprasīja ievērot sākotnējos termiņus. «RBSSKALS Būvvadība» par saviem līdzekļiem izstrādāja šos pieprasītos risinājumus projekta optimizācijai, gandrīz izpildot pasūtītāja ultimatīvās prasības, bet nepiekrītot veikt darbus bez saskaņota projekta un ekspertīzes vai darbus, kas apdraud ēkas drošību,» skaidroja Vāverniece.

Viņa informēja, ka līgums par Tabakas fabrikas rekonstrukciju tika noslēgts 2015.gada 16.novembrī un tas paredzēja tikai daļēju projekta realizāciju. VNĪ kā pasūtītājam bija jānodrošina projekta pārstrādāšana, atkārtota ekspertīze un pārskaņošana. Paralēli tam «RBSSKALS Būvvadība» objektā veica visus darbus, kurus bija iespējams veikt drošā veidā bez trūkstošajām projekta daļām. Darbu veikšanas laikā objektu pastāvīgi apmeklēja Būvniecības valsts kontroles biroja pārstāvji, kuri uzstāja, ka būvdarbi nedrīkst tikt veikti bez saskaņotiem risinājumiem.

Vāverniece skaidro, ka projekta ekspertīze un pārskaņošana, kas bija VNĪ atbildībā, tika novilcināta, radot būtisku darbu kavējumu. Tikai 2016.gada 21.jūlijā tika noslēgta vienošanās par izmaiņām līgumā, kas noteica veicamo darbu apjomu un darbu izpildes termiņu līdz 2016.gada 30.novembrim ar nosacījumu, ka VNĪ līdz 1.augustam pabeigs pārstrādātā projekta ekspertīzi un saskaņošanu.

«Tā ir pasūtītāja atbildība, un šodien tas vēl joprojām nav izdarīts,» uzsvēra Vāverniece.

Pēdējo nedēļu laikā, lai nodrošinātu darbu pabeigšanu termiņā, «RBSSKALS Būvvadība» būtiski palielināja darbu izpildē iesaistītos resursus un projekta vadības komandu, kā arī iesniedza VNĪ detalizētu grafiku darbu pabeigšanai līdz 30. novembrim. «RBSSKALS Būvvadība» šo grafiku ievēroja līdz pat šai dienai, informēja Vāverniece.

«VNĪ rīcība rada gan finansiālus, gan reputācijas zaudējumus virknei objektā iesaistīto uzņēmēju. Tas, ka šāda VNĪ rīcība ir pārspīlēta un juridiski nekorekta, ko pavada nekorekti paziņojumi medijiem par termiņu neievērošanu no būvnieku puses, liecina, ka VNĪ vadības patiesā vēlme varētu būt centieni izvairīties no atbildības par neprofesionālu un nekompetentu projekta vadību, uzvelt vainu par savām kļūdām būvniekam, projekta autoriem un Būvniecības valsts kontroles birojam, nevis pabeigt projektu iespējami labākajā veidā,» skaidroja Vāverniece.

«RBSSKALS Būvvadība» uzskata, ka šādas VNĪ rīcības iemesls varētu būt arī vēlme diskreditēt uzņēmumu un izslēgt to no dalības citā VNĪ rīkotā konkursā - par Rīgas pils rekonstrukciju, kur «RBSSKALS Būvvadība» iesniegtais piedāvājums ir par apmēram diviem miljoniem eiro lētāks par citiem piedāvājumiem.

LETA jau ziņoja, ka VNĪ šodien vienpusēji lauzusi līgumu ar bijušās Tabakas fabrikas Miera ielā 58A pārbūves darbu veicēju SIA «RBSSKALS Būvvadība».

«No šodienas VNĪ vienpusēji pārtrauca līgumattiecības ar būvnieku. Tas ir saistīts ar darbu izpildes termiņu neievērošanu. Būvobjekts ir noslēgts, un tagad tajā strādās komisija, kas izvērtēs padarīto un vēl nepadarīto,» aģentūrai LETA sacīja VNĪ pārstāvis Arnis Blodons.

VNĪ, veicot regulāru objekta apsekojumu, ir konstatējis, ka pašreizējā būvdarbu izpilde atpaliek no līgumā noteiktā darbu izpildes grafika, tādējādi nenodrošinot būvdarbu pabeigšanu, pieņemšanu ekspluatācijā un nodošanu VNĪ līdz šī gada 30.novembrim. Apsekojot objektu 5.augustā, secināts, ka uzņēmējs atkārtoti nepilda saistības, objektā netiek nodrošināts plānotais darbinieku skaits, kā arī iekavētie darbi netiek atgūti, informē VNĪ.

VNĪ arī informē, ka līdz šī gada 11.augustam uzņēmējs nav iesniedzis līgumsaistību izpildes garantiju.

Patlaban VNĪ objektā nodrošina apsardzi un, lai saglabātu un pasargātu objektu no trešo personu, laika apstākļu un citu nelabvēlīgu apstākļu ietekmes, veiks objekta konservāciju.

Lai turpinātu Tabakas fabrikas ēkas pielāgošanu Jaunā Rīgas teātra vajadzībām, atbilstoši Publisko iepirkumu likuma 63.panta noteikumiem VNĪ veiks sarunu procedūru par būvdarbu veikšanu objektā, norāda VNĪ.

Šī gada janvārī tika ziņots, ka bijušās Tabakas fabrikas Miera ielā 58A remonts un telpu pielāgošana Jaunā Rīgas teātra (JRT) vajadzībām jāpabeidz līdz šī gada augustam. «Darbi ir sākti šī gada 6.janvārī, un to izpildes termiņš ir 2016.gada augusts - JRT jaunās sezonas sākums. Tas ir pie nosacījuma, ja nav jāveic neplānoti betonēšanas darbi,» janvārī skaidroja Blodons.

Darbus Tabakas fabrikā veica SIA «RBSSKALS Būvvadība», kas pērn septembra beigās uzvarēja VNĪ izsludinātajā iepirkumā «Ražošanas ēkas pārbūve, teātra telpu ierīkošana un saimniecības ēku nojaukšana Miera ielā 58A, Rīgā».

Iepirkuma kopējā līgumcena ir 1 999 590,27 eiro bez pievienotās vērtības nodokļa.

Tabakas fabrikas telpas tiek pārbūvētas, lai nodrošinātu JRT pārcelšanos uz pagaidu telpām, kamēr norisināsies JRT ēkas Lāčplēša ielā 25, Rīgā, rekonstrukcijas darbi.

JRT ēkas rekonstrukciju sākotnēji bija paredzēts sākt jau 2014.gada rudenī un pabeigt divu gadu laikā līdz šim gadam. Taču tagad termiņš tiek pārcelts vismaz par diviem gadiem.

Tabakas fabrikas telpās izrādes tiks spēlētas trīs spēles laukumos - Lielajā zālē, kur paredzētas 234 skatītāju sēdvietas, Mazajā zāle ar 224 skatītāju sēdvietām un Kamerzālē, kur paredzētas 120 skatītāju sēdvietas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu