ASV veselības iestādes brīdina grūtnieces par Zikas vīrusu Floridā

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ASV veselības iestādes pirmdien brīdināja grūtnieces izvairīties no došanās uz nelielu teritoriju Floridas štatā, kur konstatēti pirmie gadījumi ASV, kad cilvēki inficējušies ar Zikas vīrusu no vietējo odu kodumiem.

Brīdinājums attiecas uz 2,6 kvadrātkilometru lielu teritoriju Maiami.

ASV Slimību kontroles un novēršanas centrs (CDC) paziņoja, ka vietējie moskītu kontroles pasākumi nav darbojušies tik labi kā cerēts.

CDC aicināja grūtnieces, kuras dzīvo vai strādā uz ziemeļiem no Maiami centra, darīt visu iespējamo, lai izvairītos no moskītu kodumiem.

CDC arī rekomendēja cilvēkiem, kuri atgriežas no Zikas vīrusa skartajām teritorijām, trīs nedēļas lietot līdzekli pret moskītiem, lai aizsargātu savus ģimenes locekļus un nodrošinātos pret tālākiem slimības pārnēsāšanas gadījumiem.

Centrs arī rekomendēja sievietēm izvairīties no palikšanas stāvoklī astoņas nedēļas pēc atgriešanās no vīrusa skartajām teritorijām.

CDC arī aicināja pārbaudīties grūtnieces, kuras dzīvo vai pēc 15.jūnija ir devušās uz vīrusa skarto teritoriju.

Floridā šobrīd ir konstatēti 14 gadījumi, kad cilvēki inficējušies no vietējo odu kodumiem, pirmdien paziņoja štata gubernators Riks Skots.

CDC norāda, ka pirmie inficēšanās gadījumi no vietējo odu kodumiem varētu būt notikuši jūnija vidū.

Līdz šim ASV konstatētajos inficēšanās gadījumos personas inficējušās ceļojumu laikā vīrusu skartajās valstīs vai arī seksuāli transmisīvā ceļā. Neviens no gadījumiem nebija cēlies no vietējas moskītu izplatīšanās.

Zikas vīruss pirmoreiz tika konstatēts 1947.gadā Āfrikā, bet tika uzskatīts par relatīvi vieglu slimību, līdz pērn tika paziņots par tā pašreizējo uzliesmojumu Latīņamerikā.

Vīrusu pārnēsā «Aedes» ģints odi. Lielākoties tas nav bīstams dzīvībai, bet ar šo saslimšanu tiek saistīti aizvien biežāki gadījumi, kad Latīņamerikā, īpaši Brazīlijā, piedzimuši bērni ar pārmērīgi mazu galvu un smadzenēm. Pret Zikas vīrusu līdz šim nav izstrādāta vakcīna vai zāles.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu