Kolumbijā par miera vienošanos ar FARC referendumā varētu lemt tauta

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kolumbijas Konstitucionālā tiesa pirmdien devusi atļauju rīkot referendumu par miera vienošanos, kas noslēgta ar komunistu teroristisko grupējumu FARC.

«Mums, Kolumbijas tautai, ir dota zaļā gaisma, lai ar savām balsīm apstiprinātu miera vienošanos,» paziņoja Kolumbijas prezidents Huans Manuels Santoss.

Tiesa apspriedās vairāk nekā astoņas stundas pirms deva atļauju valdības rosinātajam referendumam. Referenduma rīkošanu jau apstiprinājis Kolumbijas Kongress.

Jau vēstīts, ka jūnijā Kolumbijas valdība un FARC parakstīja galīgo vienošanos par pamieru un teroristu atbruņošanos, kas ir viens no pēdējiem soļiem, lai izbeigtu pusgadsimtu ilgušo konfliktu.

Komunistiskais teroristu grupējums FARC jau gandrīz 50 gadus cīnās pret Kolumbijas valdību. Lai gan komunistiem faktiski nav nekāda atbalsta valsts urbanizēto apvidu iedzīvotāju vidū, FARC gadsimtu mijā izdevās paplašināt savu darbību lauku apvidos, izmantojot līdzekļus, kas tika iegūti ar narkotiku kontrabandu un cilvēku nolaupīšanu.

Tiek lēsts, ka FARC rindās šobrīd ir aptuveni 8000 bruņotu kaujinieku, kas ir uz pusi mazāk nekā 2001.gadā.

Saskaņā ar valdības aplēsēm bruņotais konflikts, kas ilgst kopš pagājušā gadsimta sešdesmitajiem gadiem, prasījis vairāk nekā 600 000 dzīvību, lai gan saskaņā ar citiem novērtējumiem upuru skaits varētu būt 220 000.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu