Salvadoras pilsoņkara amnestijas likums atzīts par nekonstitucionālu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Salvadoras Augstākā tiesa trešdien pasludināja par nekonstitucionālu 1993.gadā pieņemtu amnestijas likumu, kurš palīdzēja izbeigt pilsoņkaru, bet arī neļāva varas iestādēm tiesāties par cilvēktiesību pārkāpumiem, kas izdarīti šī bruņotā konflikta laikā.

Augstākās tiesas konstitucionālās palātas tiesneši nolēma, ka ar šī amnestijas likuma aspektiem ir pārkāpta konstitūcija un Salvadoras pilsoņiem ir liegtas tiesības prasīt taisnu tiesu un kompensāciju par kara noziegumiem.

Tiesas paziņojumā teikts, ka tiesneši atzinuši amnestijas likuma pantus par nekonstitucionāliem, jo tie neļauj valstij pildīt savu pienākumu "novērst un izmeklēt nopietnus tiesību pārkāpumus, tiesāt, sodīt un piedāvāt kompensācijas par tiem».

Salvadoras valdība piedalījās 12 gadus ilgā pilsoņkarā pret partizānu grupējumiem, līdz 1992.gadā tika parakstītas miera vienošanās. 1993.gadā ar valsts likumdošanas sapulces lēmumu stājās spēkā amnestijas likums, kas aizliedza tiesisku vajāšanu par noziegumiem, kurus pilsoņkara laikā izdarīja armija un kreisie partizāni. Šis bruņotais konflikts prasījis 75 000 cilvēku dzīvības.

Augstākās tiesas lēmums ļaus prokuroriem izmeklēt zvērības un kara noziegumus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu