Meja kļūst par Apvienotās Karalistes premjerministri

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Terēza Meja, līdzšinējā britu iekšlietu ministre, kļuvusi par jauno Apvienotās Karalistes premjeri. Viņa jau bijusi audiencē pie karalienes Elizabetes II, kura Meju iecēlusi par jauno britu premjeri, bet pirms tam bija pieņēmusi Deivida Kamerona demisiju. Meja pēc tikšanās ar karalieni teica, ka karaliene lūgusi viņu veidot jauno valdību un viņa šo lūgumu pieņēmusi. Meja savas premjerēšanas laikā sola izveidot labāku Lielbritāniju.

Līdzšinējais Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kamerons, uzstājoties parlamentā ar atvadu runu, trešdien aicināja savu pēcteci Terēzu Meju saglabāt ciešas attiecības ar Eiropas Savienību (ES), neskatoties uz sarunu sākšanu par izstāšanos no bloka.

Meja godināja Kameronu kā «mūsdienīgāko premjerministru», solot, ka turpinās konservatīvisma pieeju lietām.

Meja teica, ka viņa stiprinās Apvienoto Karalisti un stiprinās saikni, kas apvieno tautas Lielbritānijā. Viņa runāja par nepieciešamību «cīnīties pret netaisnības» un uzlabotu dzīves izredzes tiem, kuri ir nelabvēlīgā situācijā gan darba ziņā, gan finansiāli.

Karaliste saskaras ar nopietnām problēmām - it īpaši pēc ES referenduma - bet tā noteikti būs stipra un tiurpinās attīestīties kā tas vienmēr bijis ir pagātnē; Meja teica, ka viņa grib valsti veidot ar «drosmīgu un pozitīvu lomu « pasaulē.

Pēc audiences pie karalienes Meja, kas kļuvusi par otro sievieti Apvienotās Karalistes valdības vadītāja amatā.

«Pēc referenduma [par izstāšanos no Eiropas Savienības (ES)] mūs gaida lielu nacionālu pārmaiņu laiks, un esmu pārliecināta, ka, būdami Lielbritānija, mēs pieņemsim šo izaicinājumu,» uzsvēra jaunā premjerministre. «Aizejot no Eiropas Savienības, mēs sev veidosim jaunu, pozitīvu lomu pasaulē un padarīsim Lielbritāniju par valsti, kas darbojas ne vien dažu izredzēto, bet gan visu mūsu labā.» Viņa uzsvēra, ka prioritāte ir saglabāt Apvienotās Karalistes vienotību.

Foto: AP/Scanpix

Viens no pirmajiem, kas jau apsveicis Meju, stājoties premjerministres amatā, bija Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers, kurš paudis cerību, ka jau tuvākajā laikā varēs tikties ar jauno Lielbritānijas valdības vadītāju. Lai gan Meja pirms referenduma iestājās par Lielbritānijas palikšanu ES sastāvā,

viņa uzsvērusi, ka cienīs balsojumā pausto tautas gribu, virākkārt norādot, ka «Brexit» ir «Brexit». Tomēr vienlaikus viņa ļāvusi noprast, ka nesteigsies ar Lisabonas līguma 50.panta iedarbināšanu,

oficiāli uzsākot Lielbritānijas izstāšanās procedūru no ES.

Kamerons par atkāpšanos no amata paziņoja pēc referenduma, kurā briti, neskatoties uz premjera aicinājumiem, nobalsoja par aiziešanu no ES. «Mans padoms manai pēctecei, kas ir izcila sarunu risinātāja, ir censties palikt tik tuvu Eiropas Savienībai, cik vien iespējams, kas nāktu par labu tirdzniecībai, sadarbībai un drošībai,» vēršoties pie Mejas, kura viņa valdībā ilgstoši ieņēma iekšlietu ministres amatu, norādīja Kamerons.

Deivids Kamerons ar ģimeni
Deivids Kamerons ar ģimeni Foto: AP/Scanpix
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu