Pašvaldības: Jaunais pedagogu algu modelis mazinās izglītības kvalitāti Pierīgā

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Ieviešot jauno pedagogu atalgojuma modeli Pierīgas pedagogiem par vienu algas likmi būs jāstrādā vairāk, tāpēc kritīsies izglītības kvalitāte, pauž Pierīgas pašvaldību apvienība (PPA).

PPA iepriekš tikās ar izglītības un zinātnes ministru Kārli Šadurski («Vienotība»), lai pārrunātu jaunā pedagogu atalgojuma modeļa ietekmi uz Pierīgas pašvaldībām.

Tikšanās laikā PPA izpilddirektore un Carnikavas novada domes priekšsēdētāja Daiga Jurēvica norādīja, ka jaunais pedagogu atalgojuma modelis ir tapis uz Pierīgas skolotāju rēķina, jo paredz, ka šiem pedagogiem par vienu algas likmi būs jāstrādā vairāk, tādējādi viņiem atalgojums samazināsies.

Arī Mārupes domes priekšsēdētājs Mārtiņš Bojārs uzsvēris, ka, apstiprinot jauno pedagogu atalgojuma modeli ministra iecerētajā redakcijā, Pierīgā izglītības kvalitāte kritīsies, jo skolotāji vēlēsies nopelnīt vairāk, tāpēc labākie apvienos darbu vairākās skolās vai dosies finansiāli izdevīgāka darba meklējumos.

Tāpat tikšanās laikā PPA informēja ministru, ka Pierīgā esošo skolu kapacitāte ir izsmelta pastāvīgi pieaugošā bērnu skaita dēļ. Pērn iedzīvotāju skaits ir pieaudzis 14 Pierīgas reģiona novados.

Piemēram, Ādažu vidusskolā aizvadītajā mācību gadā bija septiņas pirmās klases, un, lai gan ēkas maksimālā kapacitāte ir līdz 1200 skolēniem, jau 2015./2016.mācību gadā tajā tika uzņemti 1250 skolēni, atbrīvojot bibliotēkas telpas. Saskaņā ar aplēsēm, tuvākajā nākotnē skolēnu pieaugums Ādažu skolā prognozējams līdz pat 1800 skolēniem.

Līdzīga situācija ar pastāvīgi un strauji augošu skolēnu skaitu ir arī citās skolās un pirmsskolās Mārupes, Carnikavas, Ķekavas un citos Pierīgas novados. Savukārt garās rindas uz pašvaldības bērnudārziem, ir liels finansiālais slogs bērnu vecākiem. PPA uzsvēra, ka nespēja nodrošināt infrastruktūru izglītības vajadzībām savos novados ir saistīta arī ar lielajām Pierīgas pašvaldību kā donoru iemaksām Latvijas pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fondā.

Pierīgas pašvaldības lūdz Kučinskim neveikt pedagogu algu reformu uz Pierīgas rēķina

PPA pirmdien nosūtījusi vēstuli ministru prezidentam Mārim Kučinskim (ZZS), atkārtoti lūdzot neveikt pedagogu atalgojuma reformu uz Pierīgas pedagogu rēķina, aģentūru BNS informēja Carnikavas novada domes pārstāve Sandra Baltruka.

PPA nosūtīja vēstuli Kučinskim, izglītības un zinātnes ministram Kārlim Šadurskim («Vienotība») un Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) priekšsēdim Andrim Jaunsleinim, atkārtoti lūdzot valdību ņemt vērā un atbalstīt priekšlikumu – neveikt pedagogu atalgojuma reformu uz Pierīgas pedagogu rēķina.

PPA ierosina mainīt šobrīd Ministru kabineta noteikumu projektā iestrādāto normētā skolēna skaita attiecību pret viena pedagoga mēneša darba likmi no 14:1 uz 13,5:1, kas ļautu saglabāt Pierīgas pedagogiem atalgojumu līdzšinējā līmenī. Šādas izmaiņas no valsts budžeta līdzekļiem prasītu 544 488 eiro.

Jau ziņots, ka Šadurskis iepriekš pauda - pedagogu atalgojuma modelī ir novērstas skolotāju algu nevienlīdzības, kas pastāvējušas līdz šim, un lielākie ieguvēji būs lauku novadi. Atalgojuma mērķdotācija 21% pašvaldību pieaugs par 10-15%, 17% pašvaldību mērķdotācija pieaugs par 5-10%, 9% pašvaldību summārā mērķdotācija pieaugs par 5%, bet 12% pašvaldību mērķdotācija samazināsies.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu