6 padomi, kā pareizi lietot saules aizsarglīdzekļus

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Šogad saule mūs patiesi lutina ar vasarīgām un siltām dienām. To apliecina arī aptieku tīkla Apotheka dati, jo novērots rekordliels iedzīvotāju pieprasījums pēc saules aizsarglīdzekļiem – tas šā gada maijā, salīdzinot ar pagājušo gadu, pieaudzis par 207%! Aizvien vairāk cilvēku saules aizsarglīdzekļus iegādājas profilaktiskos nolūkos nevis akūtos gadījumos, taču tik pat daudzi tos joprojām lieto nepareizi. Kā un kādu saules aizsarglīdzekli izvēlēties? Kā un kad to lietot? Atbildes uz šiem un citiem jautājumiem sniedz aptieku tīkla Apotheka sertificētā farmaceite Ivanda Krastiņa.

1. SPF 15 – tas ir minimums

Cilvēkiem ar gaišu ādu, dabīgi blondiem vai rudiem matiem, ar vasarraibumiem un visiem bērniem jāizvēlas saules aizsargkrēmi ar lielu SPF faktoru – vismaz 50 vai 50+. Bet kopumā SPF filtram jābūt ne mazākam par 15.

Der atcerēties – jo gaišāka āda, jo lielāks ir nepieciešams saules aizsargindekss. Tumšākas ādas īpašnieki, atkarībā no ādas brūnuma vai iedeguma pakāpes, var izvēlēties aizsarglīdzekļus ar zemāku SPF faktoru no 20 līdz 30.

2. Bērniem bērnu krēms

Bērniem ieteicams lietot īpaši viņiem paredzētos saules aizsarglīdzekļus, jo to sastāvā ir gan lielāks SPF faktors, gan citi aizsargfiltri, kas nav alerģiski ādai, nesatur smaržvielas un konservantus. Šādi produkti vislabāk noderēs arī cilvēkiem ar jutīgu ādu un noslieci uz alerģijām. Un atcerieties – bērniem, kas jaunāki par 3 mēnešiem, saulesaizragkrēmus lietot nedrīkst!

3. Pirms došanās ārā

Neatkarīgi no saules aizsarglīdzekļa veida – krēms, losjons vai eļļa, uzklājiet to uz ādas apmēram 15-30 minūtes pirms došanās saulē. Tad tas būs paguvis iesūkties ādā un jau sāks darboties.

4. Regulāra atjaunošana

Atrodoties visu dienu saulē, aizsarglīdzekli vajadzētu atjaunot ik pēc 2-4 stundām, atkarībā no SPF lieluma. Un, lai arī uz dažiem saules aizsarglīdzekļiem ir norādīts, ka tie ir ūdensizturīgi, tomēr ūdenī tie zaudē daļu no savas iedarbības, tamdēļ pēc peldes vai intensīvas svīšanas gadījumā tie noteikti jāuzklāj atkārtoti.

5. Arī lietainās dienās un darbā

Vajag atcerēties, ka krēmi ar saules aizsargfiltriem jālieto ne tikai tad, kad ir saule vai atrodaties laukā, bet arī drēgnās, lietainās dienās un arī iekštelpās, jo kaitīgie UVA stari bez problēmām tiek cauri mākoņiem, jebkuram logam. Tamdēļ svarīgi, lai papildus SPF filtriem skaistumkopšanas līdzekļu sastāvā, kas aizsargā ādu no saules izraisītiem apdegumiem, būtu filtri, kas pasargā no UVB un no īpaši kaitīgajiem UVA ultravioletajiem stariem.

6. Atbilstoši ādas tipam

Lietojiet saules aizsarglīdzekli atbilstoši savam ādas tipam. Ja āda ir sausa, izvēlieties krēmus ar biezāku konsistenci, bet, ja taukaina vai ar noslieci uz pinnēm – piemērotāki būs pieniņu vai losjona tipa saules aizsarglīdzekļi ar vieglāku konsistenci. Savukārt jutīgas ādas īpašniekiem jāizvēlas īpaši maigi līdzekļi ar zemu alerģijas risku, kas nesatur alkoholu, jo tas var kairināt ādu.

«Mūsdienīgās aptiekās ir pieejams plašs klāsts ar saules aizsarglīdzekļiem - krēmi, pieniņi, losjoni, eļļas u.c. Tāpēc katrs var izvēlēties sev vispiemērotāko veidu, atkarībā no ādas tipa - sausai, taukainai vai kombinētai. Bet gadījumā, ja vēl nezināt savu ādas tipu, to ar īpašu ādas pārbaudes aparātu pilnīgi bez maksas var noteikt jaunā koncepta Apotheka aptiekās,» stāsta I.Krastiņa.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu