Pulks: Nesaimnieciskums un korupcija ir Ušakova vadītās Rīgas domes vizītkarte

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Nesaimnieciskums un korupcija ir Nila Ušakova (S) vadītās Rīgas domes vizītkarte, preses konferencē izteicās Rīgas domes opozīcijas partijas «Vienotība'» (V) frakcijas vadītājas vietnieks Olafs Pulks.

Rīgas domes opozīcija aicinās domes vadību sniegt paskaidrojumus un rosinās sasaukt ārkārtas sēdi, lai lemtu par Rīgas domes Satiksmes departamentā Vitālija Reibaha atbrīvošanu no amata. Tāpat Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai (VARAM) tiks prasīts vērtēt, kāpēc dienā, kad atklātībā nonāca informācija par diviem korupcijas skandāliem Rīgas domē, darbā nebija neviena atbildīgā.

Gan Pulks, gan «Vienotības» frakcijas vadītāja Sarmīte Ēlerte preses konferencē norādīja, ka pagājušās nedēļas nogalē notikušie korupcijas skandāli Rīgas domē vērtējami kā ārkārtas notikumi. Ēlerte minēja, ka tā esot daļa no sistēmas, kas pastāvēja domē un turpina tajā pastāvēt. Korupcija ir sliktas pārvaldības «melnā» daļa, piebilda Ēlerte.

Ēlerte turpināja, minot, ka korupcijas skandāls Rīgas Centrāltirgū ir Ušakova kā kapitāldaļu turētāja, atbildībā. Rīgas mērs ir pilnībā atbildīgs par to, kā tiek pārvaldīts tirgus, uzsvēra Ēlerte.

Politiķe norādīja, ka frakcija aicinās atbildīgās institūcijas veikt auditus Rīgas Centrāltirgū, kā arī Reibaha vadītajā Rīgas domes Satiksmes departamentā, kurā pagājušajā nedēļā Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNB) veica kratīšanu un sāka kriminālprocesu. Auditi varētu palīdzēt atklāt Centrāltirgus un Satiksmes departamenta darbības trūkumus, viņa minēja.

«Vienotība» pieprasīs atskaiti no domes priekšsēdētāja par Centrāltirgus un Satiksmes departamenta darbību, kā arī sāks parakstu vākšanu, lai ierosinātu ārkārtas sēdi par Satiksmes departamenta vadītāja Reinbaha atbrīvošanu no amata, jo, pēc «Vienotības» domām, tā esot departamenta direktora atbildība, ka viņa vadītajā iestādē tiek konstatēti šādi gadījumi, paskaidroja Ēlerte.

Tikmēr partijas «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK (VL-TB/LNNK) Rīgas domes frakcijas priekšsēdētājs Dainis Locis informēja, ka vērsīsies pie VARAM, kuras pārraudzībā ir Latvijas pašvaldību darbs, lai lūgtu ministriju izskatīt gadījumu, kad neviena no atbildīgajām amatpersonām nav darbā. Locis retoriski uzdeva jautājumu, vai tā bija sakritība, ka šajā laikā, kad atklātībā nonāk informācija par diviem korupcijas skandāliem Rīgas domē, darbā nav ne priekšsēdētāja, ne viņa vietnieka Andra Amerika (GKR), kā arī atvaļinājumu bauda Reinbahs no Satiksmes departamenta un Satiksmes un transporta lietu komitejas vadītājs Vadims Baraņņiks (S).

Locis minēja, ka nepieciešams atjaunot Revīzijas komisiju, lai veicinātu kontroles mehānisma ieviešanu Rīgas domē.

Savukārt Pulks piebilda, ka viņam nav saprotams, kā Satiksmes departamentu vēl līdz šim varējis vadīt Reinbahs, jo viņš jau gada sākumā nonāca KNAB redzeslokā kā aizdomās turētais kukuļošanas lietā. Tā ir nepārprotama zīme negodīgu darījumu veicējiem, kuru interesēs varētu būt meklēt pašlabumu, pauda Pulks.

Savukārt deputāts Lapiņš izteicās, ka Rīgas dome rada mākslīgu iepirkumu sadārdzinājumu, apzināti sašaurinot iepirkuma konkursu nolikumu noteikumus tā, lai tās atbilstu vienam konkrētam kandidātam, ko apstiprina arī gadījums par Iepirkumu Uzraudzības biroja (IUB) apturēto Salu tilta pārbūves otrās kārtas iepirkumu konkursu, kurā iekļautie noteikumi apzināti lobē kāda konkrēta kandidāta intereses.

Kā ziņots, KNAB ir sācis kriminālprocesu saistībā ar Rīgas domes Satiksmes departamenta veikto iepirkumu būvniecības jomā un piektdien bija aizturējis Satiksmes departamenta Būvdarbu vadības nodaļas vadītāju Uģi Brožu.

KNAB pagājušajā nedēļā aizturēja arī Centrāltirgus valdes priekšsēdētāju Anatoliju Abramovu, kurš pēc KNAB pieprasījuma tika atstādināts no Rīgas Centrāltirgus valdes priekšsēdētāja amata, tomēr turpināja strādāt uzņēmumā. Neoficiāla informācija gan liecina, ka Abramovs pagājušajā nedēļā pavisam atsaukts no uzņēmuma valdes.

Ušakovs iepriekš izteicās, ka Abramovs strādā labi un sāktie projekti esot jāpabeidz.

«Vienotības» un VL-TB/LNNK deputāti iepriekš pauda pārliecību, ka Abramovs ir jāatbrīvo no Centrāltirgus valdes priekšsēdētāja amata.

LETA jau ziņoja, ka 2013.gadā Rīgas domes Satiksmes departamenta direktoram Reinbaham KNAB piemēroja aizdomās turētā statusu kriminālprocesā, kurā tiek izmeklēti ar kukuļošanu saistīti noziedzīgie nodarījumi. Neskatoties uz to, 2014.gadā Reinbahs tika apstiprināts par Satiksmes departamenta direktora pienākumu izpildītāju, bet 2015.gadā - par departamenta direktoru.

2015.gada 26.maijā Rīgas domes opozīcija jau sasauca domes ārkārtas sēdi, lai lemtu par Reinbaha atbrīvošanu no amata, tomēr domes vairākums Reinbaha atbrīvošanu neatbalstīja.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu