Daži svarīgi ieteikumi jaunajai veselības ministrei

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Šodien Saeimas deputāti varētu lemt, vai veselības ministres amatā apstiprināt līdzšinējo Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas vadītāju Andu Čakšu. Mediķu pārstāvji sarunā ar TVNET norāda, ka nozares vadītāju gaida sarežģīti uzdevumi, jo jomā ir daudz samilzušu problēmu.

Neaizbildināties ar mistiskām reformām

Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības priekšsēdētājs Valdis Keris sarunā ar TVNET sacīja, ka jaunajai veselības ministrei nevajadzētu velti izšķiest spēkus, cīnoties par abstraktām reformām.

Tāpat nevajag maldināt sabiedrību, ka veselības nozarē jāveic mistiskas reformas un tad izzudīs visas problēmas. Jāatceras, ka lielas reformas veselības nozare piedzīvoja jau krīzes gados.

Vajadzīga nauda

Tā vietā jaunajai veselības ministrei vajadzētu koncentrēties uz diviem ļoti svarīgiem darbiem.

Pirmkārt, ir jāpanāk, lai nozare saņem atbilstošu finansējumu, kas atbilstu starptautisko organizāciju ieteikumiem. Svarīgi, lai to saprastu un pildītu arī valdība un koalīcija.

Ja to nesapratīs valdība un koalīcija, visiem gaidāma kārtējā vilšanās.

Otrkārt, jaunajai ministrei jāprot veidot dialogu ar nozares pārstāvjiem. Protams, viņai jāsaprot, kādas ir pacientu aktuālās problēmas. Bet var uzskatīt, ka Čakšai šajā jomā nav problēmu, jo viņa ir vadījusi Bērnu slimnīcu un šajā iestādē pēdējā laikā ir daudz sekmīgu darbu.

Kopumā Čakšas kapacitāte ir atbilstoša izaicinājumiem, ko viņa gatavojas pieņemt.

Patlaban ir pietiekami labs pamats cerēt, ka viņai izdosies uzlabot situāciju veselības nozarē, ja vien nepievils politiskie partneri.

Bet kas notiks, ja politiskie partneri pievils? Tas ir labs jautājums, Keris teica un norādīja, ka līdz šim nav izskanējuši paziņojumi no premjera un koalīcijas veidotāju puses, ka gaidāms pienācīgs atbalsts.

Ja arī drīzumā nesekos paziņojumi un konkrēta rīcība - papildu finansējums nozarei jau šogad, būs slikti.

Ģimenes ārsti nobažījušies

Bet Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas vadītāja Sarmīte Veide sarunā ar TVNET pauda bažas, vai Čakšai būs redzējums un spējas sakārtot veselības nozari.

Viņai vajadzētu uzlabot valsts apmaksāto konsultāciju un izmeklējumu pieejamību. Turklāt neder, ka brīnumains risinājums gaidāms tikai 2018.gadā.

Pacientu rindas ir jāsamazina tuvākajā laikā.

Kaut arī Čakša bija iepriekšējā veselības ministra padomniece, Veselības ministrija šo jautājumu nesakārtoja.

Čakšai ir pieredze medicīnas nozarē un viņa tajā orientējas, bet viņas vadītajās slimnīcās nav atrisināts jautājums par pacientu garajām rindām.

Bērnu slimnīcā mazo pacientu rindas pēdējo divu gadu laikā ir strauji palielinājušās.

Vecākiem, lai aizvestu bērnus pie ārsta, ir jāmaksā, kaut arī ir deklarēts, ka bērnu veselība Latvijā ir bezmaksas.

Otrs jautājums, kas ģimenes ārstu ieskatā jaunajai veselības ministrei jāsakārto, ir mediķu atalgojuma palielinājums.

Ir jāpanāk, ka medmāsām, viņu palīgiem un ārstiem atalgojumu palielina jau tuvākajā laikā, tomēr nav dzirdēts, ka Čakšai būtu plāns ķerties klāt šim jautājumam.

Abu iepriekš minēto problēmu atrisināšanai vajadzīgi politiski lēmumi un politisks atbalsts, bet Čakšai nav politiskās pieredzes.

Veide atgādināja, ka arī iepriekšējā izglītības ministre Mārīte Seile bez politiskā atbalsta un pieredzes nevarēja panākt finansējuma pieaugumu un ieplānotās reformas.

Veselības nozarē ir milzīgas problēmas, un bez politiska atbalsta tās nav iespējams atrisināt.

Pēdējos divus gadus jomas pārstāvji ir baroti ar solījumiem, bet tagad viņi gaida reālu rīcību.

Jau ziņots, ka pēc skandāla saistībā ar ķirurģisku manipulāciju veikšanu Latvijas Onkoloģijas centrā, apejot oficiālo pacientu reģistrācijas kārtību, pagājušajā piektdienā no amata atkāpās līdzšinējais veselības ministrs Guntis Belēvičs. Tāpat Belēvičs paziņoja par izstāšanos no Latvijas Zaļās partijas un nolika arī Saeimas deputāta mandātu.

ZZS iepriekš nolēma veselības ministra amatam oficiāli izvirzīt Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas vadītājas Čakšas kandidatūru.

Čakša apstiprināšanas gadījumā plāno pievērst īpašu uzmanību onkoloģijas pacientiem, kā arī mātes un bērna veselībai. Viņa iepriekš sacīja, ka prioritātes veselības nozarē ir definētas valdības rīcības plānā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu