SAEA Zikas vīrusu cer apkarot ar kodoltehnoloģiju izmantošanu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Starptautiskā Atomenerģijas aģentūra (SAEA) ar kodoltehnoloģiju izmantošanu cer apkarot Zikas vīrusu, intervijā aģentūrai LETA apliecināja Starptautiskās Atomenerģijas aģentūras (SAEA) ģenerāldirektors Jukija Amano.

Vaicāts par iespējām apkarot vīrusu, Amano skaidroja, ka aģentūra šā jautājuma risināšanā strādā divās frontēs. Pirmajā tā mēģina detektēt pašu vīrusu. Projekts gan esot tikai tā sākumposmā, taču jau tagad secināts, ka aģentūras piekoptā metode spēj daudz ātrāk identificēt vīrusu.

«Iepriekš mēs tam izmantojām radioizotopu, ko gan vairs nedarām, jo esam atraduši vieglākus veidus,» viņš skaidroja, piebilstot, ka otrs mērķis ir cīnīties ar problēmas sakni.

«Tie ir «Aedes aegypti» odi, kas spēj pārnēsāt šo vīrusu. Mēs mēģinām izmantot radiāciju, vēršot to pret odu tēviņu, lai tas nespētu apaugļot mātīti,» skaidroja Amano.

Viņš norādīja, ka odi tiek izlaisti brīvā dabā un pēc pārošanās vairs netiek radīti pēcnācēji. Ja šis process tiks atkārtots, Zikas vīrusa izplatība tiks apturēta. «Tomēr tā ir tikai daļa no risinājuma,» viņš atzina.

Taujāts par Latvijas ekspertu piesaistīšanu dažādu projektu īstenošanai, SAEA ģenerāldirektors skaidroja, ka aģentūra būtu priecīga pilnveidot sadarbību ar Latvijas valdību.

«Taču mans uzstādījums ir tāds, ka SAEA strādā atbilstīgākais un kvalificētākais ekspertu loks. Pastāv liela konkurence, tomēr tas neliedz arī jūsu ekspertiem piedalīties, ņemot vērā augsto izglītības līmeni Latvijā. Mēs esam gatavi sadarboties,» viņš uzsvēra.

Zikas vīruss pirmoreiz tika konstatēts 1947.gadā Āfrikā, bet tika uzskatīts par relatīvi vieglu slimību, līdz pērn tika paziņots par tā pašreizējo uzliesmojumu Latīņamerikā.

Biežākie Zikas vīrusa slimības simptomi ir drudzis, izsitumi, locītavu sāpes, iekaisušas acis, var būt arī galvassāpes, acu sāpes, vemšana un neiroloģiskas komplikācijas. Simptomi ilgst no dažām dienām līdz nedēļai. Smagas slimības formas gadījumā nepieciešama hospitalizācija.

Zikas vīruss var izraisīt mikrocefāliju un citus smagus jaundzimušo smadzeņu defektus. Tas tiek vainots apmēram 1300 jaundzimušo mikrocefālijas un deformētu smadzeņu gadījumos, kas kopš pērnā gada reģistrēti Brazīlijā.

Pret Zikas vīrusu līdz šim nav izstrādāta vakcīna vai zāles, un Pasaules Veselības organizācija norādījusi, ka vakcīnas izstrādāšanai, visticamāk, būtu nepieciešams vismaz gads.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu