Nadija Savčenko jūlijā ciemosies Lietuvā

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lietuvā pēc ārlietu ministra Lina Linkeviča ielūguma 10. un 11. jūlijā ciemosies Ukrainas armijas pilote un Augstākās radas deputāte Nadija Savčenko, kura maijā pēc gandrīz divu gadu ieslodzījuma Krievijā tika atbrīvota un atgriezās dzimtenē.

Lietuvā viņa ieradīsies kopā ar māsu Viru Savčenko.

Kā paziņojusi Lietuvas Ārlietu ministrija, Nadija un Vira Savčenko 10.jūlijā piedalīsies Pasaules lietuviešu jauniešu salidojumā Prienu rajonā.

Plānots, ka Nadija Savčenko tiksies ar Lietuvas politiķiem un ievainotajiem ukraiņu karavīriem, kas ārstējas Lietuvā.

Savčenko 2014.gada vasarā aizturēja prokrieviskie spēki Ukrainas austrumos un vēlāk izdeva Krievijai, kur viņa tika apsūdzēta līdzdalībā divu krievu žurnālistu nāvē apšaudes laikā Luhanskas apgabalā.

Šā gada 22.martā Krievijas tiesa atzina 35 gadus veco Savčenko par vainīgu un piesprieda viņai reālu brīvības atņemšanu uz 22 gadiem vispārējā režīma kolonijā.

Savčenko neatzina sevi par vainīgu šajās apsūdzībās un gan tiesas prāvas laikā, gan ieslodzījumā vairākkārt pieteica badastreikus. 25.maijā viņa tika atbrīvota apmaiņā pret diviem Krievijas karavīriem un atgriezās Ukrainā.

Lietuva pirmā no Eiropas Savienības valstīm pēc Savčenko notiesāšanas pasludināja tā dēvēto Savčenko sarakstu, pasludinot par Lietuvā nevēlamām personām ar viņas ieslodzīšanu saistītās Krievijas amatpersonas.

Savčenko ne vienreiz vien izteikusi Lietuvai un visai tās sabiedrībai pateicību par atbalstu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu