Raidījums: Stradiņa slimnīcas sienās ieperinājusies nāvējoša infekcija (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānšāviņš no TV3 video

Stradiņa slimnīcas vecajā ēkā ieperinājusies bīstama infekcija - interhospitālā slimība, kura pacientiem izraisa pneimoniju, plaušu iekaisumu un pēcoperācijas sastrutojumus. Ik gadu tā prasa desmitiem pacientu dzīvību, jo nepakļaujas pat visstiprākajām antibiotikām, otrdien vēstīja TV3 «Ziņas». Mediķi uzsver - glābiņš būtu jauna slimnīcas ēka, taču tās būvniecību bremzē politiķu vilcināšanās.

Jau rudenī pacientiem vērs durvis jauns slimnīcas korpuss, kurā būs pieejamas 400 gultas vietas, dažādu procedūru kabineti, radioloģija. Mediķiem gan jaunais korpuss ir vājš mierinājums, jo tam būs tikai papildfunkcijas - specifikas dēļ tajā nevarēs operēt pacientus, bet tikai veikt izmeklējumus. Operācijas aizvien notiks vecajās, nepiemērotajās telpās, taču pastāv risks, ka daļai pacientu nokļūšana slimnīcā var beigties ar vēl lielākiem sarežģījumiem, jo veco telpu sienās strauji izplatās bīstama, neiznīdējama infekcija - interhospitālā slimība.

«Tas, kas ir domāts - operācijas, neatliekamā palīdzība un uzņemšana -, tas ir otrā kārtā.

Pēc būtības mēs neceļam to galvenāko ēku.

Tajā laikā, kad bija krīze, nolēma sākt ar to, kas ir lētāks un vienkāršāks, un neiet uz to, kas bija pa īstam vajadzīgs. Bija noruna, ka tas tiks izdarīts nākamo divu gadu laikā,» skaidro kardiologs Andrejs Ērglis.

Tagad otrajai kārtai šķēršļus liek politiķi. Finanšu ministre uzskata, ka jāsludina jauns konkurss, jo noteikumi neparedz, ka līgumu varētu pārslēgt ar pašreizējiem būvniekiem, un pastāv risks zaudēt ES naudu. Tikmēr veselības ministrs uzskata, ka otro kārtu var paspēt uzcelt, pretējā gadījumā veco telpu remontā nāksies iegrūst 30 miljonus. Pret to ir slimnīcas ārsti.

«Nekur pasaulē vecās ēkas nepiemēro nākotnes slimnīcām. Vai mēs skatāmies ASV vai Eiropu, tas ir buldozers, kas visu noslauka. Protams, atstāj vēsturiskās ēkas, arī mums paredzēts zinātniskajam parkam,» norādīja asinsvadu ķirurgs Dainis Krieviņš. SBRE projektu vadītājs Valdis Koks piebilst:

«Pielāgot veco var vienmēr, bet tas prasīs ļoti daudz nelietderīgi izmantotu līdzekļu.»

Taču raidījums uzsver, ka runa nav tikai par ēku izskatu vai funkcionalitāti, bet reāliem draudiem ķirurģijas, un citu nodaļu pacientu dzīvībai.

«Visās mājas sienās sēž infekcija. Arī šobrīd, siltā laikā, tā ir problēma.

Mums mirst cilvēki tikai interhospitālās slimības dēļ. Šādi cilvēki, kas nomirst ar šo infekciju, katru gadu ir vairāki desmiti,»

atzīst Krieviņš.

Interhospitālā infekcija pacientiem izraisa pneimoniju, plaušu iekaisumu, pēcoperācijas sastrutojumus.

Sevišķi bīstami tas ir arī jaundzimušajiem. Vecās telpas deputāti nevēlējās apskatīt un ātri vien devās no būvobjekta prom. Tikmēr ārsti medijiem izrādīja pašreizējo situāciju - Latvijas medicīnas baiso realitāti, kas atgādina filmas par kara laika lazaretēm.

Cilvēki guļ gaiteņos, palātas ir piebāztas.

«TV3 Ziņas» kļuvuši par lieciniekiem baisam skatam.

Aiz aizslietņa izvietoti pacienti, kas inficējušies ar interhospitālo infekciju. Viņi ieradās slimnīcā, lai glābtu veselību, bet iedzīvojās tikai lielākās problēmās.

Slimība nepakļaujas pat visstiprākajām antibiotikām.

Būvnieki stāsta: ja zaļā gaisma tiks dota, jauno slimnīcu esot iespējams pabeigt 30 mēnešu laikā, Skonto Būves projektu vadītājs Juris Pētersons skaidro, ka projektēšanas uzdevums darbojas līdz 2017.gada 5.maijam. Ja tagad pieņemtu lēmumu, nākamgad varētu sākt būvēt. «Paliek divi gadi būvēšanai, un 2018. gada beigās slimnīca tiek nodota ekspluatācijā,» skaidro Pētersons.

Būvnieki brīdina:

jo ilgāk politiķi tūļāsies, jo lielāka iespēja, ka jaunā bloka celtniecība aizkavēsies uz vairākiem gadiem,

jo, tā sakot, beigsies derīguma termiņš pašreizējam projektēšanas uzdevumam. Un

ārsti neslēpj – tas prasīs pacientu dzīvības.
Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu