Vai esam silikona paaudze? (6)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Jaunas sievietes aizvien biežāk problēmas privātajā dzīvē un karjerā noveļ uz sava ķermeņa neatbilstību iedomātam ideālam un glābiņu saskata krūšu palielināšanas operācijā. Ar ko tev jārēķinās, ja esi izšķīrusies par šādu soli?

Pavisam nesen mana draudzene apmeklēja manikīra meistari Valmierā un starp visiem citiem jaunumiem un klačām uzzināja, ka tur pieaudzētie mati un nagi jaunu sieviešu vidū vairs neesot nekas sevišķs, jo daudzas nu esot ķērušās pie krūšu palielināšanas ar silikona implantu palīdzību. Arī Rīgas plastikas ķirurgu prakse rāda, ka pēdējo gadu laikā krūšu palielināšanas operāciju skaits ir strauji pieaudzis. Piemēram, plastikas ķirurga Jāņa Ģīļa privātklīnikā 2006. gadā tika veiktas 152 operācijas, savukārt 2007. gadā jau 201. Šajā gadā, par spīti ekonomiskajai situācijai valstī, operāciju skaits nemazināšoties. “Šobrīd dienā veicu vidēji vienu krūšu palielināšanas operāciju,” saka plastikas ķirurgs Jānis Ģīlis. Tā ir tikai viena plastikas ķirurga ikdiena, taču Latvijā gandrīz vienlīdz labi apmeklētas ir vismaz septiņas, astoņas plastikas ķirurģijas klīnikas vai plastikas ķirurgi. Kaut vēl neesam sasnieguši Itālijas un ASV līmeni, kur iecienītāko izlaiduma dāvanu topa galvgalī atrodas dāvanu karte krūšu palielināšanai, tomēr ir dzirdēts pašu plastikas ķirurgu joks, ka drīz katrai otrajai sievietei Latvijā būs mākslīgi palielinātas krūtis.

Vīriešu spiediens Protams, sievietes jau gadu simtiem ir mēģinājušas izcelt un palielināt savas krūtis. “Šim mērķim ir izmantoti gan augu, gan dzīvnieku valsts ekstrakti, gan lietotas tabletes, pulveri un daudz kas cits. Izmēģinātas arī dažādas ķirurģiskas metodes, lietojot gan plastmasas, gan metāla un pat ziloņkaula materiālus. Krūtīs ir ievadītas dažādas sintētiskas vielas vai vielas no augu valsts,” pagātnē izmantotās metodes kuplāku krūšu iegūšanai raksturo Jānis Ģīlis. Iespējams, tas ir saistīts ar zinātniski pierādītu faktu, ka vīrieši lielas krūtis un apaļus gurnus uztver kā apliecinājumu sievietes spējai iznēsāt un zīdīt bērnus. Līdz ar to, ja vien tam netraucēja kāda modes kaprīze, sievietes dažādos gadsimtos ir centušās uzsvērt savu krūšu formu un lielumu, jo tas viņām zemapziņā saistās ar panākumiem pie pretējā dzimuma un līdz ar to pēcnācējiem. Kaut mūsdienās dažādās aptaujās vīrieši apgalvo, ka viņi sievietē vispirms novērtē acis, matus un kājas, nevis krūtis, tomēr daudzu silikona implantu īpašnieču pieredze liecina par ko citu. Piemēram, Anita (33) pēc otrā bērniņa piedzimšanas reiz pa reizei bija iedomājusies par iespēju koriģēt savu krūšu formu un lielumu, taču izšķirīgo lēmumu viņai “palīdzēja” pieņemt vīrs, kurš mēdza pajokot, ka agrāk sievas krūtis esot bijušas apaļākas, taču nu tās bērni ir noēduši. “Viņš mani pat aizveda uz konsultācijām pie vairākiem plastikas ķirurgiem un iedeva naudu operācijas veikšanai. Viena pati es to visu nevarētu uzņemties ne garīgi, ne finansiāli, tāpēc vīra atbalsts bija noteicošais šī lēmuma pieņemšanā,” apgalvo Anita. Savukārt Sintija (22) izšķīrās par labu silikona implantiem pēc kāda drauga dzimšanas dienas, kurā vairums vīriešu apgalvoja, ka viņiem ir vienalga, vai krūtis ir dabiskas vai mākslīgas, galvenais, lai būtu ko rokās paņemt. Tiesa, Cosmo, cenšoties noskaidrot dažāda vecuma vīriešu viedokļus par silikona krūtīm, novēroja vēl kādu tendenci. Ja daļa tiešām apgalvoja, ka viņiem ir vienalga, vai sieviete mākslīgi ir vai nav palielinājusi krūtis, jo atšķirību nemanot, tikmēr otri sīki jo sīki uzskaitīja lietas, kas viņus kaitina mākslīgajās krūtīs. Piemēram, Raimonds (27) tieši un konkrēti pajautāja: “Kuram vīrietim gan patīk, ja mīlējoties krūtis nepārtraukti ir cietas un nekratās? Tās patiešām nav patīkami apčamdīt. Arī krūšu galiņi uzvedas pavisam citādāk, nekā tas ir dabisku krūšu īpašniecēm. Un reti kad ir skaidrs, vai sievietei seksa laikā ir gana labi, jo ir sajūta, ka viņas krūtis ir piebriedušas, kā mīlējoties, tā ejot uz veikalu.” Bet Ainārs (35) mākslīgās krūtis salīdzināja ar bļodām. “Dabas dotās krūtis, pat lielās, nestāv pie krūškurvja kā pieliktas bļodas, turklāt starp tām nav tik liels tukšums, kāds ir starp mākslīgajām. Nu kaut vai liec pa vidu trešo!”

Mazākas nekā Pamelai Andersonei Lai arī, apmeklējot pazīstamākās plastikas ķirurģijas klīnikas, rodas sajūta, ka ir izdarīts pilnīgi viss, lai krūšu palielināšana kļūtu par sieviešu apsēstību, tas ir, vairākās klīnikās operāciju ir iespējams veikt ar bezprocentu nomaksas palīdzību, operāciju laiki var tikt mainīti vairākas reizes atbilstoši klientes vēlmēm un ķirurgi neaizraujas ar atrunāšanu un pārliecināšanu, ka konkrētajai sievietei daba ir devusi gana skaistas krūtis, tomēr Pamelas Andersones līdzinieces mūsu ielās vismaz pagaidām nav bieža parādība. Kāpēc tā? Veselības centra 4 Estētiskās Dermatoloģijas klīnikas plastikas ķirurģe Evija Rodke stāsta, ka daudzas sievietes grib, lai vizuālās pārmaiņas nebūtu uzkrītošas, tāpēc izvēlas krūtis palielināt par vienu, diviem izmēriem, tas ir, šobrīd pieprasītākais ir B un C izmērs. “Arī apakšveļai vislielākais piedāvājums ir tieši šiem izmēriem,” apgalvo Evija Rodke un piebilst, ka, ja agrāk, pirms realitātes šovu ēras, cilvēkiem īsti nebija skaidrs, ko var sagaidīt no plastiskajām operācijām, tad šobrīd sievietes esot ļoti izglītotas un neaizraujas ar pārmērībām. Tiesa, mazliet esot mainījušies iemesli, kādēļ sievietes izšķiras par krūšu palielināšanu. Ja vienas tiešām ir iedzīvojušās kompleksos un visu mūžu ir staigājušas uzrautiem pleciem, jo viņu dabas dotās krūtis atbilst AA izmēram, tad citas ar operācijas palīdzību cer mainīt savu privāto dzīvi vai pat karjeru. “Nereti krūšu palielināšanā tiek saskatīta cerība atjaunot attiecības ar bijušo draugu vai vienkārši uzlabot pašsajūtu pēc šķiršanās,” saka Evija Rodke. Savukārt žurnāla FHM redaktors Artis Kamals zina stāstīt, ka ļoti daudzām Latvijas šovbiznesa zvaigznēm ir mākslīgi palielinātas krūtis, kas visciešākajā mērā varētu būt saistīts ar vēlmi “palielināt savas akcijas” izklaides industrijā. Un, lai par to pārliecinātos, nav nemaz nepieciešams asistēt šo meiteņu erotiskajās foto sesijās, jo ziņas mēdz pienest gan solāriju, gan sporta klubu darbinieces, kuras sakās redzējušas nodevīgās rētas krūškurvja rajonā. Šis fakts, starp citu, raksturo vēl vienu tendenci, proti, līdzīgi kā vīrieši mēdz mērīties ar krāniņiem, tā sievietēm ir būtiski salīdzināt savas krūtis ar citu sieviešu krūtīm. Un, ja viena no draudzenēm tās palielinās, tad to pašu agri vai vēlu izdarīs arī kāda cita.

Viens, divi – gatavs! Nevar gan noliegt, ka, apkopojot desmitu gadu pieredzi, mediķi un zinātnieki ir nonākuši pie secinājuma, ka silikona implanti ir vienīgā krūšu palielināšanas metode, kas spēj sevi attaisnot, ir relatīvi prognozējama un droša. “Šobrīd pasaulē tiek ražoti implanti, kas atbilst itin visiem drošības sertifikātiem un cilvēka veselībai ir absolūti droši. Un, ja vien sievietes dzīvē nebūtu nekādu nopietnu veselības problēmu, traumu vai citu negadījumu, silikona implants varētu kalpot visu mūžu,” saka Jānis Ģīlis. Savukārt Evija Rodke piebilst, ka palielināto krūšu estētisko izskatu gan nevar garantēt mūža garumā, jo var mainīties sievietes svars un attiecīgi arī figūras parametri. Taču šausmu stāsti par silikona implantu saistību ar vēzi, to iespējamo pārsprāgšanu lidmašīnā vai pirtī, kā arī krūšu nejutību pēc operācijas un nespēju barot bērnu gan esot pilnīgas muļķības. “Vienīgi neiesaku apmeklēt infrasarkano pirti, jo tajā stari ķermeni silda līdz pat četru centimetru dziļumam un nav veikti pētījumi, kā tie var ietekmēt silikona implantus. Somu pirtīs, saunās un turku pirtīs nekādi ierobežojumi nepastāv, tāpat ir ar sauļošanos solārijā un saulē,” uzsver Evija Rodke. Klausoties plastikas ķirurgu stāstītajā, arī pati krūšu palielināšanas operācija un pēcoperācijas periods pirmajā mirklī nešķiet nekas dramatisks. Tā, piemēram, operācijas ilgums atkarībā no ķirurga pieredzes, no implanta tipa un tā ievietošanas veida var ilgt vien no 20 minūtēm līdz stundai. Jānis Ģīlis atklāj, ka ir daudzas pacientes, kas pamostas pēc narkozes un pēc dažām stundām ir gatavas doties mājās. “Atsevišķos gadījumos tas ir pieļaujams. Citas sievietes atkal pēc operācijas saka – vai, kā sāp! Es pat rokas nevaru pacelt, kā man spiež un sāp. Tāpēc vairumā gadījumu nakts pēc operācijas ir jāpavada klīnikā,” stāsta plastikas ķirurgs. Pirmās septiņas dienas pēc operācijas pacientēm rekomendē ierobežot fiziskās aktivitātes. Otrajā un trešajā nedēļā fizisko aktivitāšu var būt vairāk, bet atgriezties iepriekšējā dzīves ritmā var tikai pēc mēneša. Iespējamās blakusparādības visbiežāk var parādīties pirmajās nedēļās pēc implantu ievietošanas. Tās var būt saistītas ar asiņošanu, iekaisumu un to, ka ķermenis nepieņem implantu. Tiesa, abu Cosmo aptaujāto ķirurgu vairāk nekā desmit gadus ilgajā praksē tādi gadījumi ir bijušas vien divi, trīs. Biežāk esot jāmeklē risinājums situācijās, kad īsti labi nesadzīst rētas vai krūtis pēc izdarītās operācijas nav gluži vienādas (ja tiek veikta tikai palielināšana, nevis krūšu formas korekcija).

Seksīgāka, bet vai atvērtāka? Ja rētas var mēģināt mazināt ar dažādu medikamentu vai lāzerprocedūru palīdzību un krūšu simetriskumu var panākt ar nākamo operāciju, tad gan plastikas ķirurgi, gan psihologi, gan daudzas sievietes, kuras ir palielinājušas krūtis, apliecina, ka silikona implanti acumirklī nedos un nevar dot trūkstošo pašpārliecinātību. Piemēram, Laura (27) jau bērnībā bija ļoti kautrīga meitene, un šī rakstura iezīme viņai traucēja veidot attiecības ar vīriešiem arī savā jaunas sievietes dzīvē. “Izlēmu, ka pie vainas ir manas B izmēra krūtis un savu pievilcību sākšu apzināties tad, ja tās palielināšu vismaz par vienu izmēru. To izdarīju, taču vēl joprojām peldkostīmā mani ir redzējuši tikai tuvākie draugi, un pat tad, ja kāds vīrietis man pievērš uzmanību, es nemāku reaģēt uz viņa komplimentu.” Psiholoģe psihoterapeite Indra Majore-Dūšele apstiprina, ja sievietei līdz šim ir bijis grūti pieņemt vīriešu uzmanību, tad nevajag lolot ilūzijas, ka to atvieglos krūšu palielināšana. “Jaunai sievietei mūsdienās ir ļoti grūta dzīve, jo viņai ir jāizlavierē starp moderno zaļo dzīvesveidu, kas cita starpā pieprasa lietot pēc iespējas mazāk kosmētikas, un šovbiznesa radītajiem skaistuma ideāliem. Vēl pāri visam ir veiksmīgums – tev ir jābūt perfektai gan karjerā, gan privātajā dzīvē. Kad tas neizdodas, tad sievietes sevi kaunina un meklē notikušā iemeslus. Un, ja tu gana daudz sevi nemīli, ja tevi bērnībā nav lolojuši un mīlējuši, tad pirmais, kam darīsi pāri, būs tavs ķermenis,” saka psiholoģe. Starp citu, esot zinātniski pierādīts, ja pusaudzim ir vairāk nekā seši pīrsingi, viņš ir cietis no vardarbības. No tā izriet, ka sevi mīloša sieviete pat iedomāties nevar ļaut ķirurgam ar skalpeli iegriezt savās krūtīs. Savukārt, ja sieviete ir pārdzīvojusi emocionāli vai fizisku, tai skaitā seksuālu vardarbību, tad viņas vēlas atsvešināties no sava ķermeņa un saka “jā” visdažādākajiem dzīves izaicinājumiem, kas ir saistīti ar ķermeņa ietekmēšanu un izmainīšanu. Tieši tāpēc ir iespējams, ka daudzas no Playboy žurnāla modelēm un citas mākslīgo krūšu īpašnieces patiesībā ir dziļi nelaimīgas sievietes, kuras silikonā saskata glābiņu no pagātnē piedzīvotās vardarbības. Kaut nemazums ir arī tādas, kuras vienkārši nespēj pretoties masu psihozei.

Pārbaudi divreiz! Lai pēc krūšu palielināšanas operācijas ikviena sieviete varētu justos droši, tā jāveic pie sertificētiem plastikas ķirurgiem, kas strādā ar tikpat drošiem produktiem. Nekādā gadījumā, cerot ietaupīt pārsimt latu, neveic operācijas pie apšaubāmiem “dakteriem”, kuri strādā ar “lētākiem” produktiem.

Cena Šobrīd lielākajās plastikas ķirurģijas klīnikās krūšu palielināšana ar implantiem maksā vidēji no 2200 līdz 2700 latiem.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu