Raidījums: Latvijas zinātnieku vidū plaukst plaģiātisms

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvijas zinātnieku vidū plaukst plaģiātisms, par ko liecina ASV veikts pētījums, atsaucoties uz izglītības un zinātnes ministres Mārītes Seiles ārštata padomnieka augstākās izglītības un zinātnes jautājumos Vjačeslava Kaščejeva teikto, šovakar vēsta raidījums «TV3 ziņas».

Kā norāda Kaščejevs, pētījums skar plaģiātisma tēmu pasaules zinātnieku vidū un tajā Latvija ierindota to valstu vidū, kur šī parādība ir īpaši izplatīta. Pētījumā Latvijas vārds minēts līdzās Bangladešai, Baltkrievijai, Moldovai, Kolumbijai, Pakistānai un citām valstīm.

«Mums ir jāpalīdz atklāt tos, kas nesmādē plaģiātismu un apkauno Latvijas zinātnieku godu,» norādīja ministres padomnieks.

Savukārt Zinātņu akadēmijas biedrs, Latvijas Organiskās sintēzes institūta direktors Ivars Kalviņš raidījumā noliedza Kaščejeva apgalvojumu, norādot, ka iespējas blēdīties ir minimālas.

«Iespēja blēdīties vai piesavināties citu zinātnieku rakstus ir minimālas. Tas ir piecu minūšu jautājums un plaģiāts tiek atklāts,» teica zinātnieks.

Kā ziņots, šis nav pirmais gadījums, kad izskan runas par plaģiātismu zinātnieku vidū. Septembrī satraukumu sociālajos tīklos izraisīja portāla «akademika.lv» darbība, kas piedāvāja izstrādāt jebkāda veida akadēmiskus darbus.

Lai arī uzņēmuma izstrādātais «akademika.lv» apmeklētājiem piedāvā akadēmiskās konsultācijas dažādu akadēmisko darbu oriģinālizveidē, tiek piedāvāta arī darbu rakstīšana. «Uztici mums savu uzdevumu par jebkuru Tev nepieciešamo tēmu un aizmirsti par darbu rakstīšanas stresu un nokavētiem termiņiem,» teikts mājaslapā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu