Inčukalna gudrona dīķu sanācijas projekts atsāksies nākamgad

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Inčukalna gudrona dīķu sanācijas projekta īstenošana varētu atsākties nākamgad, aģentūru LETA informēja Valsts vides dienesta (VVD) pārstāve Jūlija Ņikitina.

Patlaban notiek kandidātu izvērtēšana sanācijas darbu veikšanai, savukārt projekta inženiertehniskās uzraudzības darbu konkursā ir izsludināta kandidātu atlase. Līdz šim VVD ir organizējis vairākus publiskos iepirkumus saistībā ar sanācijas projektu, turklāt viens no tiem - par sanācijas darbu veicēju - tika apstrīdēts. Tomēr Iepirkumu uzraudzības birojs, izvērtējot iesniegtās sūdzības, atļāva VVD turpināt konkursu.

Līdz brīdim, kamēr atsāksies sanācijas darbi, VVD turpinās apsaimniekot gudrona dīķu teritoriju, lai novērstu jauna piesārņojuma nonākšanu vidē. Savukārt, lai novērstu vandalisma un zādzības iespēju, teritorijā izvietota diennakts fiziskā apsardze.

Jau ziņots, ka dažādu problēmu dēļ Inčukalna gudrona dīķu sanācijas darbi ir aizkavējušies. Darbu laikā atklājās, ka gudrona ķīmiskais sastāvs ir citāds nekā sākotnēji konstatētais, un tas apgrūtināja sanāciju un sadārdzināja projektu. Sākotnēji sanācijas projektam bija paredzēti 29 miljoni eiro, bet vēlāk projekts sadārdzinājās līdz 45,5 miljoniem eiro.

Līgums par sanācijas veikšanu tika noslēgts ar «Skonto būvi», taču aizvadītajā vasarā VVD līgumu ar «Skonto būvi» pārtrauca. Dienests nolēmis meklēt jaunu sanācijas darbu veicēju, kas turpinās un pabeigs vietas attīrīšanu. Savukārt «Skonto būve» pauda nostāju, ka līguma izbeigšana ir prettiesiska, un vērsās tiesā.

VVD februāra beigās izsludināja sarunu procedūru par Inčukalna gudrona dīķu sanācijas darbu veikšanu. Sarunu procedūras izsludināšanas tiesības var tikt izmantotas, ja iepirkuma priekšmets ir tādi pakalpojumi, kuru raksturs neļauj pietiekami precīzi paredzēt iepirkuma līguma izpildei nepieciešamās prasības, tādēļ nav iespējams izvēlēties atbilstošāko piedāvājumu atklātā vai slēgtā konkursā, skaidroja VVD. Tas nozīmē, ka nav iespējams izsludināt atklātu vai slēgtu konkursu, jo pastāv augsts risks saņemt tehnoloģiski neatbilstošus un ekonomiski nepamatotus piedāvājumus.

Projekts ir jāpabeidz šajā Eiropas Savienības fondu plānošanas periodā. Kā intervijā aģentūrai LETA iepriekš atzina VVD ģenerāldirektore Inga Koļegova, projekta pabeigšana ir iespējama līdz 2022.gadam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu