ANO un ASV atceļ finansiālās sankcijas pret Lībiju

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ANO Drošības padome un ASV piektdien atcēla finansiālās sankcijas pret Lībiju, lai palīdzētu tai tikt galā ar naudas trūkumu pēc diktatora Muamara Kadafi gāšanas.

ANO Drošības padome izlēma atcelt februārī noteiktās sankcijas Lībijas Centrālajai bankai un Lībijas Ārzemju bankai (LFB).

ASV valdība paziņoja, ka atbrīvos vairāk nekā 30 miljardus dolāru, kas pieder Centrālajai bankai un LFB, lai palīdzētu Lībijas jaunajai valdībai.

Lībijas jaunā vara pirms nedēļas izteica oficiālu lūgumu ANO atbrīvot iesaldētos līdzekļus, un neviena no Drošības padomes 15 dalībvalstīm nekādus iebildumus neizteica, tāpēc piektdien sankcijas tika atceltas.

Turklāt arī Lielbritānijas paziņojusi, ka nekavējoties rīkosies, lai atbrīvotu iesaldētos 6,5 miljardus mārciņu.

Naudu pieprasa tagadējā valsts vadība

Kā ziņots, Lībijas Nacionālās Pārejas padomes (NPP) priekšsēdētājs Mustafa Abdeldžalils piektdien pieprasīja, lai tiktu atbloķēti 160 miljardi dolāru (80 miljardi latu), kas tika iesaldēti, starptautiskajai sabiedrībai īstenojot sankcijas pret diktatoru Muamaru Kadafi.

"Visa Lībijas tauta vēlas, lai starptautiskā sabiedrība pasteidzina mūsu aktīvu atbloķēšanas procesu, lai mēs varam maksāt algas un atgriezties pie normālas lietu kārtības," sacīja NPP priekšsēdētājs.

"Kā visi to zina, Muamara Kadafi nauda - 140 līdz 160 miljardi dolāru - atbilstoši starptautiskajiem lēmumiem ir iesaldēta," Abdeldžalils sacīja Eiropas Savienības tiesību un attīstības konferencē Varšavā.

"Ja mēs saņemsim atpakaļ šo naudu, mēs varam palīdzēt Lībijai atgūties," norādīja Abdeldžalils, piebilstot, ka līdz šim atsevišķas valstis atbloķējušas vien daļu iesaldēto aktīvu.

Centrālās bankas visā pasaulē līdz šim nervozi reaģējušas uz lūgumiem atbrīvot atbilstoši sankcijām iesaldētos līdzekļus, baidoties, ka nav pietiekoši daudz garantiju, kur nauda nokļūs.

"Tiek turētas milzīgas summas un valsts kases ir nervozas, ka tās vēlāk varētu iesūdzēt tiesā," sacīja viens rietumvalstu diplomāts. "Taču tagad centrālā banka atkal strādā, bez Kadafi, un kaut kāda uzticamība mums var būt."

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu