Zolitūdes traģēdijā bojā gājušo tuvinieki vai cietušie vairs nesaņems apmaksātu ārstēšanu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Cilvēkus, kuri Zolitūdes lielveikala «Maxima» drupās zaudējuši tuviniekus vai cietuši paši, pēc jaunā gada sagaida vairākas izmaiņas, jo valsts vairs neapmaksās viņiem nepieciešamo ārstēšanu, medikamentus, sociālo rehabilitāciju un psihologu pakalpojumus.

«Projekts», kā to dēvē kāda Rīgas Sociālā dienesta darbiniece, beidzoties Vecgada dienā, savukārt 2015.gadā, kā arī turpmāk Zolitūdes traģēdijā cietušo ģimeņu labklājība atkarīga no pašvaldības labvēlības, šodien vēsta laikraksts «Diena».

Aļona Burve, par kuru laikraksts rakstīja iepriekš, traģēdijā zaudēja vīru un cieta pati. Viņa aktīvi darbojas biedrībā «Zolitūde 21.11.», koordinējot ar sociālo palīdzību saistītos jautājumus, tāpēc ir informēta par situāciju citās cietušajās ģimenēs: «Daudzi tikai tagad sākuši aptvert, kas īsti noticis, bērnu psiholoģiskais stāvoklis saasinās, piemēram, uz nervu pamata sākas astmas lēkmes, vai arī viņi «ieiet sevī», mācību stundu laikā dzīvojas itin kā citā pasaulē. Tas nozīmē, ka vajadzīgi papildu psihologi īpaši bērniem, arī pieaugušajiem palīdzība nepieciešama vēl vismaz gadu! Taču mūsu valdība ir izlēmusi - viss, gads pagājis, pietiek! Nāksies pašiem skraidīt pa iestādēm, pašiem visu apmaksāt.»

Labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS) apstiprina, ka cietušo ārstēšanās izdevumi, sociālās rehabilitācijas un psihologu pakalpojumi par valsts naudu tiks segti vien līdz gada beigām: «Vai turpmāk izmaksāt ikmēneša atlīdzību vai mūža pensiju - tas jālemj un jāskatās valdībai. Šī ir traģēdija, kas bija pirmo reizi, un visiem bija jāmācās, es domāju, ka psihologu palīdzību pašvaldības un sociālie dienesti turpinās nodrošināt, visticamāk, par savu finansējumu.»

Taču līdz galam pārliecināts viņš nav, un arī sarunu par šo jautājumu ar Rīgas domes amatpersonām ministram neesot bijis. Augulis gan ir paļāvīgs: «Es domāju, ka tas tā būtu normāli. Ja psihologa palīdzība kādam būs nepieciešama ilgstošāk, tad Sociālais dienests par to lems.»

Rīgas Sociālā dienesta vadītājs Ervins Alksnis apstiprina, ka visiem cilvēkiem, kuri uzskata, ka viņiem nepieciešams psihologs, nāksies iziet cauri iestādes darbinieku izvērtējumam un vērā tikšot ņemti dažādi apstākļi. Ja galavārds būs pozitīvs, konsultācijas konkrētajai personai Rīgas domes Labklājības departaments (RDLD) finansēšot no uzņēmumu un privātpersonu saziedotajiem līdzekļiem - pašlaik kontā esot 100 tūkstoši eiro, un traģēdijā cietušie varot cerēt uz apmaksātiem medikamentiem, rehabilitācijas un psihologu pakalpojumiem tik ilgi, kamēr šī summa neizsīks.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu