Novatoriski, artistiski un seksīgi

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Katru gadu pasaulē, Eiropā un Latvijā autoindustrijas profesionāļi nosaka labāko, drošāko, ātrāko, seksīgāko auto. Tomēr vērtēšanā galvenie kritēriji ir un paliek?– ekonomiskums, praktiskums un drošība.

Kurš būs Latvijas favorīts?

Prestižākā "Latvijas gada auto" nominācija aizsākās 1995. gadā. Šogad konkurss norisināsies jau 11. reizi, un nākamā gada janvārī tiks noskaidroti gan labākie, gan populārākie braucamie.

Pēc Latvijas Pilnvaroto autotirgotāju asociācijas (LPAA) datiem, pirmās trīs vietas pienākas "Toyota", "Hyundai" un "VW" spēkratiem, kur pārdoto jauno pārvietošanās līdzekļu skaits attiecīgi ir 2584, 2203 un 1980.

Analizējot statistikas datus, redzam, ka visgarākie saraksti ir apvidus un sporta automobiļiem – attiecīgi 64 un 42 spēkratu markas.

Vismazāk to ir "luksusa" un "minibusu" kategorijā.

Ja runājam par dārgākiem un ekskluzīvākiem modeļiem, tad jāatzīmē, ka pavasarī "Auto Sale" ziņoja, ka pēc "Hansa Līzings" pārdošanas apjomiem populārākie modeļi ir: "Alfa Romeo 159", "Audi A3 Sport", "Audi A3 Sportback" un BMW 3. sērija.

"C''est la vie" – tāda ir dzīve

Eiropas auto eksperti izlēmuši, ka par šā gada auto jāatzīst "Ford S–Max" markas spēkrats. Izrādās, ka pirmajās divās vietās nav tikuši franči (c"est la vie!), jo otro vietu ieņem "Opel Corsa".

Būtiskākā iezīme ir tā, ka modē ir gan mini, gan kompaktās klases braucamrīki. Trīs no viņiem iekļuva "final four" un tur arī palika, vienīgi ļaujot savā vidū iespraukties "Opel Corsa". Jāpiebilst, ka tā par uzvarētāju nekļuva tikai mazās modeļu izvēles dēļ. Jā, dažādība gan maza, taču motoru jaudas amplitūda liela – no 1,0 līdz 1,7 litru tilpumam.

Godalgoto trijnieku noslēdz "Citroen C4 Picasso" septiņvietīgais ražojums ar efektīgu dizainu un iespaidīgu priekšējo panorāmas logu. Iespējams, ka tieši franču ekstravagance neļāva šim "autiņam" izcīnīt uzvaru. Vairums no eiropiešiem tomēr priekšroku dod "piezemētākiem" automobiļiem, tādiem kā "S–Max" vai "Corsa". Un vēl – par 27 300 ASV dolāru var iegādāties nevainojami nokomplektētu "VW Passat", kas būs klasi augstāks par "Picasso".

Kategorijas un variācijas

Pēc autoritatīvā izdevuma "Forbes" datiem varam secināt, ka pašus drošākos automobiļus ražo japāņi; komfortablākos – vācieši un briti; pašus ātrākos – amerikāņi.

"Forbes" šā gada reitings noteikts 11 kategorijās, un visi transporta līdzekļi ir vērā ņemami šīs nozares zīmoli.

Visaugstāko novērtējumu šajā sacensībā – piecas zvaigznes – izpelnījās "Honda Motor Acura". Tā bija labākā visās kategorijās, drošību ("Insurance Institute for Highway Safety") ieskaitot.

Turpinājumā autoritatīvais "Forbes" sarindo 2006. gada autoražojumus pēc dārdzības. Te uzvar franču šosejas rumaks "Bugatti Veyron" ar saviem 1000 zirgspēkiem. Kopā ar frančiem šajā sarakstā tikuši arī ASV, Vācijas, Itālijas, Zviedrijas un Šveices ražojumi.

"Lielāko brāķu" kategorijas pirmajā vietā izdevums min "Toyota" ražotni, kura pagājušajā mēnesī dažādu defektu dēļ atsauca miljonu gatavo vienību.

Otro vietu ieņem "Nissan" ar 96 800 "Altima" un "Sentra" atsaukumiem (sakarā ar lielo degvielas pārtēriņu).

Trešais ir "General Motors", kurš maijā aizliedza tirgot 31 000 "Chevrolet Corvette", jo augstajām drošības prasībām neatbilda auto jumti.

Interesanti, ka izdevums "Car and Driver" nosaucis, kādi viņuprāt, 2007. gadā būs visvairāk pirktie auto. Aplūkotas tiek visvairāk 2006. gada pārdotā markas, kuru cena nedrīkst pārsniegt 71 000 ASV dolāru. Šajā nominācijā uzvarēja "Honda Accord", kurai sekoja "Honda Fit" un "Mitsubishi Infiniti G35".

***

2006. gada "seksīgākie" auto

studentiem – "Saturn Sky",

lauku iedzīvotājiem?– "Dodge Ram Power Wagon",

mājsaimniecēm – "Subaru WRX STi Limited",

"hip hop" muzikantiem?– "Rolls–Royce Phantom",

Holivudas aktieriem?– "Lexus RX 400h",

plastiskajiem ķirurgiem?– "Lamborghini",

gangsteriem – "Cadillac Escalade",

šķirteņiem – "Chevrolet Corvette Convertible",

šķirtenēm – "Mercedes–Benz SL65 AMG",

tiem, kas mitinās auto,?– "Honda Element".

***

Uzziņai

9250 aptaujāto vadītāju (vecumā no 18 līdz 74 gadiem, 16 pasaules valstīs) uzskata, ka pats galvenais auto ir nevis tā "daiļums", bet gan drošība.

44% vīriešu un 46% sieviešu par galveno drošības garantu savam auto uzskata nevainojamas riepas.

22% vīriešu un 17% sieviešu drošībā par primāro uzskata ABS bremžu sistēmu.

Tikai 15% respondentu savā automobilī vēlas redzēt mājas kinozāli.

Pasaules autobūve ik gadus auto izpētē, attīstībā un drošības tehnoloģijās investē 66 miljardus eiro.

(Pēc "Good Year" un KRC "Research")

***

Prognoze

2007. gadā visvairāk pirktie

1."Honda Accord",

2. "Honda Fit",

3. "Mitsubishi Infiniti G35",

4. "Mazda MX5",

5. "Mazda Mazdaspeed 3",

6. BMW 3. sērija,

7. "Chevrolet Corvette",

8. "Chrysler 300",

9. "Porsche Boxster and Cayman",

10. "Volswagen GTI".

(Pēc "Car and Driver")

***

Latvijā pretendenti uz "Gada auto" nosaukumu 2006. gadā

"Fiat Punto", "Saab 9–7X", "Renault Clio", "Kia Magentis", "Jaguar XK", "Peugeot 207", "Nissan Note", "Honda Accord", "Mazda MX5", "Honda Civic", "Honda Legend", BMW 3. sērija, "Hyundai Sonata", "KIA Carnival", "Alfa Romeo 159", "Volkswagen Passat", "Volkswagen Jetta", "Volkswagen Eos", "Ford S–Max", "Škoda Roomster", "Mercedes" E klase, "Peugeot 407", "Audi A6 Allroad", "Citroen C4", "Citroen C4 Picasso", "Seat Leon".

***

Visdārgākie 2006. gadā

"Bugatti Veyron 16.4" (Francija),

1 000 000 eiro

"Pagani Zonda Roadster F C12S 7.3" versija "Clubsport" (Itālija),

667 321 $

SSC "Ultimate Aero" (ASV),

654 500 $

"Leblanc Mirabeau" (Šveice),

543 000 eiro

"Saleen S7 Twin Turbo" (ASV),

637 723 $

"Koenigsegg CCR" (Zviedrija),

545 568 $

"Mercedes–Benz SLR McLaren" (Vācija),

452 750 $

"Maybach 62" (Vācija),

448 153 $

"Porsche Carrera GT" (Vācija),

440 000 $

"Maybach 57 S" (Vācija),

430 355 $

(Pēc "Forbes")

***

Eiropā 2006. gada auto

1."Ford S–Max",

2. "Opel Corsa",

3. "C4 Picasso" ("Citroen"),

4. "Škoda Roomster",

5. "Honda Civic",

6. "Peugeot 207",

7. "Volvo C30",

8. "Fiat Grande Punto",

9. "Volkswagen Jetta",

10. "Mazda MX5".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu