ASV Senāts atbalsta 1,1 miljarda dolāru piešķiršanu cīņai pret Zikas vīrusu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ASV Kongresa augšpalāta Senāts otrdien nobalsoja par 1,1 miljarda ASV dolāru piešķiršanu no ārkārtas līdzekļiem cīņai pret Zikas vīrusu, lai gan republikāņu vadītā Kongresa apakšpalāta Pārstāvju palāta ierosinājusi piešķirt šim mērķim tikai 622 miljonus dolāru.

Senāta balsojums notika trīs mēnešus pēc tam, kad Baltais nams aicināja Kongresu piešķirt 1,9 miljardus dolāru odu pārnēsātā Zikas vīrusa izpētei un profilaksei, atsaucoties uz bažām par šo slimību, kas strauji izplatās un tiek saistīta ar jaundzimušo mikrocefālijas gadījumiem Brazīlijā.

Senāts ar 68 balsīm par un 29 pret nobalsoja par 1,1 miljarda dolāru piešķiršanu, kas gan ir mazāka summa par prezidenta Baraka Obamas pieprasīto, tomēr arī pret to ir gaidāma pretestība Pārstāvju palātā, kas ierosinājusi piešķirt tikai 622 miljonus dolāru no citām programmām, tostarp tām, kas paredzētas cīņai pret Ebolas vīrusu.

No ASV valdības līdzekļiem Ebolas vīrusa apkarošanai jau ir novirzīti 589 miljoni dolāru, lai atbalstītu ASV programmu Zikas vīrusa izpētei.

Pārstāvju palātas spīkers Pols Raiens paziņoja, ka ar 622 miljoniem dolāru Kongresa piešķirtie līdzekļi cīņai pret Zikas vīrusu pieaugs līdz 1,2 miljardiem dolāru un ka šie līdzekļi jāizmanto līdz 2016.gada septembrim.

Zikas vīruss, pret kuru nav vakcīnas, aktīvi izplatās apmēram 50 valstīs un atkarīgajās teritorijās, tai skaitā Puertoriko, ASV Virdžīnu salās un Amerikāņu Samoā. Eksperti ir brīdinājuši, ka šī Aedes ģints odu pārnēsātā slimība šovasar var sasniegt ASV kontinentālo daļu.

Zikas vīruss var izraisīt mikrocefāliju un citus smagus jaundzimušo smadzeņu defektus. Tas tiek vainots vairāk nekā 1200 jaundzimušo mikrocefālijas un deformētu smadzeņu gadījumos, kas kopš pērnā gada reģistrēti Brazīlijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu