Pašdarināta medus svece (22)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kulmināciju sasniedzis gada tumšākais laiks, kad vajadzība pēc gaismas un siltuma ir īpaši izteikta. Gadu mijas svētku laikā portāls TVNET piedāvā iemācīties pašiem radīt savas svecītes. Mēs gaismas avotus mēģinājām pagatavot no bišu vaska, taču tā vietā var ņemt arī parafīnu vai arī izkausēt mājās esošas sveces un to galiņus.

Kopā ar Medus veikala sveču meistariem aplūkosim trīs sveču pagatavošanas veidus – sveču liešanu, tīšanu un mērcēšanu. Visos šais darbiņos droši var iesaistīt arī bērnus! Tikai ļoti jāuzmanās, darbojoties ar uguni. Tā kā svecēs izmantojamais vasks ir pilnīgi dabisks, nekas ļauns nenotiks, ja bērns vasku arī apēdīs.

Sveču liešana

Lai pagatavotu vaska sveces, vajadzīgs:

- vasks (jo tīrāks un košāks būs vasks, jo dzeltenākas un viendabīgākas izdosies sveces);

- sveču dakts (vasku un sveču dakti var iegādāties biškopības veikalos. Speciālisti neiesaka deglim izmantot parastos diegus vai dzijas);

- asas šķēres;

- trauks, kurā vasku karsēt;

- formiņas, kurās sveces liet (vislabāk izmantot silikona formas, jo svece no tām viegli nāk ārā. Var izmantot arī dažādas mājās atrodamās formas, piemēram, piparkūku formiņas, kurām apakšā paklāta folija. Tāpat noderēs arī silikona keksu vai cepumu formiņas. Interesantas svecītes var pagatavot arī tukšos jogurta trauciņos);

Foto: TVNET

Silda vasku

Vispirms silda vasku, līdz tas izkūst. Optimālā vaska temperatūra ir 85-90 grādi. Sveču darbnīcā vasku silda speciālā karsējamā traukā, bet mājās tas vislabāk izdosies ūdens peldē (vasku ieliek katliņā vai bļodā, kuru liek lielākā katlā ar ūdeni un karsē).

Nebūtu ieteicams sveču liešanai izmantot labāko ēdienu pagatavošanas trauku. Kaut gan vasks ir pilnībā veselībai nekaitīgs arī tad, ja tiek apēsts, tomēr vasku ir grūti notīrīt no traukiem. Līdzīgi kā košļājamā gumija, tas labi atdalās no citām virsmām, ja to ieliek saldētavā. Bet lielu virtuves katlu ielikt saldētavā būs pagrūti...

Foto: TVNET

Lej silto vasku formiņās

Kad vasks sasildīts, sagatavo formiņas. Ja tās ir speciālās sveču gumijas, tad tām rūpīgi apliek apkārt gumijas. Ievieto un nostiprina formiņās dakti. To var piesiet pie grilēšanai paredzētajiem kociņiem. Vasku uzmanīgi lej formiņās. Šajā brīdī īpaši jāuzmana bērni, jo vasks ir karsts.

Foto: TVNET

Mazliet pacietības

Kad vasks saliets formiņās, jāgaida, līdz tas sacietēs. Jo sveces diametrs lielāks, jo svece ilgāk cietēs. Svecei atkarībā no lieluma vajadzētu pastāvēt vidēji 10-30 minūtes.

Kad vasks sacietējis, sveci uzmanīgi ņem ārā no formiņas. Lai sveces apakša būtu līdzena, var to nedaudz paberzēt pret siltu pannu, radiatoru.

Foto: TVNET

Sveču tīšana

Otrs sveču pagatavošanas veids ir tīšana. Tā ir visvieglākā un ātrākā. Šādā veidā pie svecēm svētku vakaram vai skaistai dāvanai var tikt dažu minūšu laikā. Šis sveču gatavošanas veids ļoti patīk mazākiem bērniem.

Šādu sveču izgatavošanai vajadzīgas tikai bišu vaska plāksnes un sveču dakts. Abi nopērkami biškopības veikalos.

Ļoti svarīgi ir sākumā nofiksēt dakti. Ar siltiem pirkstiem istabas temperatūrā tas izdodas viegli. Pēc tam sveces lēnām tin līdzīgi kā suši rullīšus. Var tīt dažāda garuma un platuma sveces. Tikai jāatceras – jo platāka svece, jo platāka dakts vajadzīga.

Foto: TVNET

Sveču mērcēšana

Šis ir ilgākais sveču pagatavošanas veids. Prasa lielu pacietību, uzmanību un rūpību. Lai pagatavotu mērcētās sveces, vajadzīgs pēc iespējas garāks un šaurāks trauks. Princips – vajadzīgā garuma dakti ik pa brīdim mērcē izkausētā vaskā. Jāmērc daudz reižu. Jo vairāk reižu iemērksiet, jo platāka svece izdosies.

Pirmajā mērcēšanas reizē degli karstajā vaskā vajag paturēt nedaudz ilgāk kā citas reizes, lai tas pagūst izmirkt.

Foto: TVNET

Ļauties radošai iedvesmai!

Ja ir vēlēšanās, sveces var pēc tam arī lakot un apgleznot. Tad vajadzēs iegādāties arī sveču laku un krāsas. Tās var nopirkt biškopības vai hobiju lietu veikalos.

Ar krāsām var uzzīmēt, piemēram, sveču sejiņas.

Medus veikalā tirgotās sveces tiek apstrādātas ar propolisu. Speciālisti neiesaka sveces labākam spīdumam apsmērēt ar pārtikas eļļu, jo šādos gadījumos palielinās ugunsbīstamība.

Jāņos – vaska sveces ar ķimenēm

Karstajam vaskam var piejaukt dažādas dabiskas sastāvdaļas, kas sveci padarīs interesantāku, piemēram, kanēli, ķimenes, iespējams, arī kādu aromātisko eļļu. Tikai jāņem vērā, ka vaskam pašam par sevi ir diezgan intensīvs aromāts.

Foto: TVNET

Turklāt no vaska var pagatavot ne tikai aromātiskas svecītes, bet arī eglīšu rotājumus un puķupodu dekorējamās formiņas. Bieži vaska plāksnes izmanto floristikā.

Īpaši ātri mājas dekorus var pagatavot no medus veikalos nopērkamajām vaska plāksnēm. No tām var viegli izspiest dažādu formu rotājumus, līdzīgi kā no piparkūku mīklas.

Foto: TVNET

Portāls TVNET novēl - lai katram gaiši Ziemassvētki!

Pašu gatavotas un dāvinātas sveces svētkus noteikti padarīs gaišākus!

Foto: TVNET
Komentāri (22)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu